Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Amikor búcsút kell vennünk karrierünk aktuális állomásától, a segítőkész hozzáállás, a megfelelő kommunikáció és az együttműködés a kollégákkal elengedhetetlen, akkor is, ha úgy gondoljuk, soha nem lesz már dolgunk az adott céggel. Egyrészt a „soha ne mondd, hogy soha” elv bármikor igazzá válhat, hiszen egy iparágon belül nem tudhatjuk, mikor kerülünk ismét kapcsolatba korábbi munkáltatónkkal, másrészt pedig a hírünk könnyen megelőzhet bennünket, ami bizony szakmai pályánkon is nehézségeket okozhat. Bár könnyebb helyzetben vagyunk, ha mi döntöttünk a váltás mellett, de ellenkező esetben is érdemes megfogadnunk az alábbi tanácsokat.

1. Köszönjünk el minden kollégánktól

Miután túl vagyunk a felmondás formai részén, függetlenül attól, hogy melyik fél kezdeményezte azt, tisztázzuk, mi a menete a távozás bejelentésének a cégnél. Lehetséges, hogy a vezető hatáskörébe tartozik a tájékoztatás, vagy a HR osztály gondoskodik erről, esetleg ránk van bízva, és nincsenek fix keretek arra nézve, hogyan is kell ezt megtennünk. Ha hivatalos körlevélben kapnak információt munkatársaink, várjuk meg azt, majd az utolsó héten küldjünk egy személyesebb hangvételű levelet is a csapatunknak, partnereinknek. Ez akkor is egy udvarias gesztus, ha nem éreztük olyan jól magunkat a cégnél, vagy nem ápolunk szorosabb viszonyt az ott dolgozókkal. Tartsuk szem előtt, hogy későbbi munkánk során esetleg fel kell vennünk a kapcsolatot a cégnél maradókkal, ezért egyáltalán nem mindegy, milyen módon varjuk el a szálakat. 

3+1 tipp a stílusos búcsúhoz - felmondás, felmondási idő, álláskeresés

2. Adjuk át kifogástalanul a munkánkat

A munkaviszonyunk megszűnésekor kötelesek vagyunk munkánkat átadni az arra kijelölt kollégának. Előzzük meg a későbbi félreértéseket, készítsünk egy részletes leírást, átadás-átvételi jegyzőkönyv formájában: ebbe foglaljuk bele a munkakörünkhöz tartozó rendszeres feladatokat, azoknak a dokumentumoknak az elérési helyét, amelyek szükségesek a teljesítéshez, és adjuk meg a vonatkozó kontaktokat is. Térjünk ki az aktuális projektekre, függőben lévő ügyekre, és foglaljuk össze a támpontokat a folytatáshoz. Képzeljük magunkat utódunk helyébe, legyünk precízek és körültekintőek. Rakjunk rendet az irodánkban, íróasztalunkon, dobjunk ki mindent, ami már felesleges, és rendszerezzük, ami esetleg korábban elmaradt. Véletlenül se jusson eszünkbe bosszút állni néhány irat megsemmisítésével, vagy a fontos levelek törlésével! Ez nemcsak kicsinyes megoldás, de akár szankciókat is vonhat maga után.

3. Kerüljük a konfliktusokat felettesünkkel

Nem ritka, hogy valaki a főnökével való rossz viszony vagy a folyamatos egyet nem értés miatt dönt úgy, hogy továbbáll. Bár a munkaviszony megszüntetése jó alkalomnak tűnhet arra, hogy még utoljára tiszta vizet öntsünk a pohárba, és az összes sérelmünket a vezetőnk nyakába zúdítsuk, mondván, hogy már nincs mit veszítenünk, ez azonban hatalmas tévedés! Nem csupán az utolsó napjainkat keserítenénk meg ezzel a meggondolatlan lépéssel, de garantáltan elesnénk felettesünk esetleges jövőbeni ajánlásától is. Maradjunk együttműködőek, és ha sor kerülne egy záró beszélgetésre, legyünk higgadtak, fogalmazzunk semlegesen. Valódi építő jellegű kritikát a munkafolyamatokkal, a szervezettel, a feladataink során tapasztalt kérdésekkel kapcsolatban kifejthetünk, de kizárólag személyeskedés nélkül!

+1 Kommunikáljunk odafigyelve

Akár megkönnyebbültünk a felmondás miatt, akár csalódottak és dühösek vagyunk, kommunikáljunk körültekintően munkahelyünkön. Rendkívül rossz színben tüntetne fel bennünket, ha sértettségünktől lenne hangos az iroda a felmondási időnk alatt, ahogy az sem stílusos, ha cinikus megjegyzésekkel illetjük a céget, vagy dicsekvő üzemmódba váltunk át a ránk váró új lehetőségek miatt. Ne hozzuk kellemetlen helyzetbe munkatársainkat, ne beszéljünk ki senkit a háta mögött, ahogy az új munkánkról is csak annyit mondjunk el, amennyi feltétlenül szükséges. Helyezzük a hangsúlyt az előttünk álló kihívásokra a kedvező fizetés taglalása helyett. Amennyiben még nem tudjuk, merre folytatjuk pályánkat, ne keseregjünk, távozzunk emelt fővel, és tekintsünk bizakodva a jövőbe!

Kövessük a fentieket és törekedjünk a zökkenőmentes elválásra. Amennyiben még keressük a nekünk való új állást, nézzünk szét a legfrissebb álláslehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkaadók ránk találhassanak. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, munkahely, felmondás, felmondási idő, álláskeresés