Nem minden a bérigény – így lehet vonzó a kisebb munkahely

Olvasási idő: 5 Perc
Employer Branding
2021.09.15.

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Érdekel
Nem minden a bérigény – így lehet vonzó a kisebb munkahely

Hogyan találjuk meg új munkatársunkat, amikor úgy tűnik, a multik felé lejt a pálya? Összeszedtük a kis munkahelyek lehetséges előnyeit, amelyek megállhatják a helyüket a nagyvállalatok sokat ígérő juttatásaival szemben.

Vegyük sorra a fő különbségeket a kkv és a nagyvállalati munkahelyek között! Fontos, hogy a kezdetektől tudatosítsuk: mindig különbségekről beszélünk, hiszen ami az egyik álláskereső számára előny, az mások számára hátrány lehet. Ne essünk bele abba a csapdába, hogy mi majd jobban tudjuk, mit keresnek az álláskeresők: az alapvető korrekt munkafeltételek és javadalmazás mellett számtalan egyéb tényező lehet, ami egy álláskereső számára a cégünk felé billentheti majd a mérleg nyelvét. Ha őszintén tudunk gondolkodni saját cégünkről, munkahelyünkről, akkor könnyebben tudunk hiteles információkat átadni a jelentkezőknek – így pedig előbb találjuk meg a keresett új munkatársat!

Kis- és középvállalatok

Nagyvállalatok

Toborzás és kiválasztás

Egyszerűbb döntési folyamat a beérkezett önéletrajzok leválogatását követően, egy telefonos és személyes interjú után sokszor már következhet az ajánlat és a megállapodás.

Több lépcsős folyamat, sokféle bevetett eszköz a kiválasztáshoz: ez az álláskereső számára akár 5-6 körös interjúzást és több hónapos bizonytalanságot is jelenthet, ugyanakkor a használt módszerek sokszor hatékonyabbak a megfelelő ember kiválasztásában.

Szervezeti felépítés

Egy kisebb cégnél jóval kevesebb bürokratikus intézkedésre számíthatunk, ugyanakkor sok esetben a folyamatok sincsenek szabályozva, ezért átláthatatlan vagy kaotikus lehet első ránézésre a működés. Azoknak, akik szeretnek szabad kezet kapni a feladatok megoldásában, sokkal nagyobb rugalmasságot kínál egy kisvállalat.

Egy nagyvállalatnál bejáratott folyamatok és policy-k vannak szinte minden eshetőségre felkészülve, a döntések a több érintett személy miatt lassabban születnek meg, ami sok esetben lomhává teszi a szervezetet. Ugyanakkor a kisvállalatoknál jóval nagyobb erőforrások állhatnak rendelkezésre a feladatok megoldásához.

Ismertség

A kisebb cégeknek általában nincs széles körben ismert munkáltatói márkája: ez azt jelenti, hogy fel kell építeniük egy olyan képet, amihez vonzó csatlakozni. A „névtelenség” előnye lehet, hogy nincsenek előítéletek a márkával kapcsolatban.

A nagyvállalatoknál sokszor külön csapat gondoskodik az employer brandről – egy olyan cégnél ahol többezren vagy akár több tízezren dolgoznak, különösen fontos, hogy a hírnévre odafigyeljenek. Sok álláskereső számára szempont, hogy ismert céghez jelentkezzenek. 

Karrierutak

Az egyszerűbb struktúra abban is tükröződik, hogy egy párfős vagy pár tízfős cégnél nincsenek tőlünk távol lévő vezetői szintek, előfordulhat, hogy a cégvezetővel egy irodában töltjük a munkanapokat. Ez  persze azt is jelentheti, hogy 1-2 előléptetés után egy kis cégnél már nincs hová feljebb léptetni a tehetséges munkatársat – tehát másfajta motivációs eszközöket is be kell vetnünk. 

A nagy cégek nagyobb bejárható karriert kínálhatnak, hiszen a több vezetői szint lehetővé teszi a ranglétrán való feljebb és feljebb lépkedést. Van, akinek fontos, hogy az önéletrajzában neves, nagy cégek sorakozzanak.

Az egyén hatása a cég működésére

Egy kisvállalat esetén a felelősség és a cég életére tett hatás is sokkal kevesebb dolgozó között oszlik meg: ha a munkavállalók jól végzik a munkájukat, az ugyanúgy közvetlenül érezhető, mint ha valaki rosszul dolgozik. Ha valaki nem szeretne fogaskerékként dolgozni egy nagy gépezetben, akkor egy kis cégnél látványos eredményeket érhet el. 

Egy nagyvállalatnál emberek ezrei, akár tízezrei dolgozhatnak nap mint nap: sok apró részfeladat áll össze egy nagy egésszé. Éppen ezért sokszor nem kézzel fogható a munka eredménye, ugyanakkor az is igaz, hogy egy nagyobb szervezetben kevésbé tűnik fel egy-két gyengébb láncszem. 

Fejlődési lehetőségek

A kisvállalatok általában kevesebb tréninget kínálnak a dolgozóiknak, mint a nagy cégek. Ugyanakkor az is elmondható, hogy ezek a tréningek gyakorta sokkal fókuszáltabbak és személyre szabottak, kevesebb a „kötelező” tréning és az üresjárat.

A nagyvállalatoknál a méretből adódóan sokszor több erőforrást jut a fejlesztésre, és olyan nem kifejezetten szakmai tréningre is eljuthatnak a munkavállalók, mint a stresszkezeléssel, időmenedzsmenttel vagy kommunikációval kapcsolatos általánosabb, de minden helyzetben jól hasznosítható kurzusok.

Gondoljuk végig a fenti szempontok segítségével, milyen is a cégünk? Ha megvannak a válaszaink, ez segíthet a munkahely bemutatásában akkor, amikor álláshirdetésünket szövegezzük! 

Amikor egy kis- vagy középvállalat új munkatársat keres, nem egy jól bejáratott HR gépezetbe dobálja be a betölteni kívánt pozíciót és a munkaköri leírást. Ne gondoljuk, hogy ez minden esetben hátrány: kisvállalatként más eszközökkel, kreatív hirdetésekkel is élhetünk, míg egy nagyvállalat esetében sokszor szűk keretek kötik meg a kezünket. 

Kapcsolódó cikk: Hogyan szövegezzünk úgy álláshirdetést, hogy az felkeltse az álláskeresők figyelmét? Mutatjuk a kkv-k számára is hasznos, bevált tippeket!

Kinek lehet vonzó egy kis cég?

Nincsenek minden cégre egységesen igaz sablonválaszok, mégis vannak előnyök, amelyek gyakran felmerülnek a kisebb munkahelyek kapcsán:   

Rugalmasság: gondolhatunk itt a munkaidőre, a dress code hiányára, vagy épp a munkavégzés kevésbé kötött kereteire – például jól jöhet a rugalmasság egy kisgyerekes vagy kutyás munkatárs kapcsán is.

Családias hangulat: a kisebb közösségek előnye – feltéve, hogy jól érezzük ott magunkat -,  hogy a munkatársak közelebbről is ismerik egymást, közvetlenebb, barátibb lehet a viszony.

Remek első munkahely: munkáltatóként nem szívesen gondolunk erre, de lehet, hogy a cégünk alkalmas arra, hogy ugródeszkaként segítse a pályakezdők karrierjét. Ha tudatosan kezeljük a kérdést, mégis hasznunkra válhat, hogy az iskolából frissen érkezett fiatal szakembereket foglalkoztatunk.

Összegezve: ne gondoljuk, hogy kis cégként nincs esélyünk a nagy nevű nagyvállalatokkal szemben! Találjuk meg azokat a szempontokat, amelyek a kis méret előnyei: egy kkv ugyanúgy lehet vonzó, mint egy nagy – csak fel kell ismernünk, mi teszi izgalmassá az álláskeresők szemében!


Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X