Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

2016 első negyedévében tovább nőtt a foglalkoztatottak száma, és 145 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel korábban - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

290 ezer foglalkoztatott volt 24 évesnél fiatalabb. A foglalkoztatási arányuk 2,9 százalékponttal, 26,8 százalékra nőtt. A legjobb munkavállalási korú, 25-54 éveseknek 81 százaléka dolgozott, a náluk idősebbeknek pedig a fele.

2015-ben 4 millió 117 ezer ember, idén az első negyedévben pedig 4 millió 262 ezer embernek volt munkája.

A 20-64 éves korcsoportban a foglalkoztatási ráta 70 százalékra nőtt. Az Európai Unió 2020-ra 75 százalékos célértéket tűzött ki ebben a korosztályban és Magyarországon jelenleg a korcsoportra vonatkozó foglalkoztatási ráta a férfiaknál 77, a nőknél 63,2 százalék volt.

Csökkent a munkanélküliség

Az első negyedévben 6,1 százalékos volt a munkanélküliség a 15-64 éves korosztályban, tovább csökkent az előző negyedévi 6,2 és az egy évvel korábbi 7,8 százalékossal összehasonlítva. A 74 évesnél fiatalabbak munkanélküliségi rátája 6 százalékra csökkent.

A 25-55 éves munkanélküliek száma 52 ezerrel csökkent, 5,4 százalékos volt a korcsoport munkanélküliségi rátája. 5,5 százalékosra csökkent egy év alatt a munkanélküliség az 55-64 évesek között.

A 24 évesnél fiatalabbak 14,2 százalékának nem volt állása, majdnem minden hatodik munkanélküli ebből a korcsoportból került ki.

Március végén a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 421 ezer álláskereső szerepelt a munkaügyi központok nyilvántartásában.

További csökkenést várnak

A munkanélküliség további csökkenésére, éves szinten akár 6 százalék alatti munkanélküliségi rátára számítanak az elemzők.

Oszlay András, a Takarékbank elemzője szerint a következő hónapokban a munkanélküliségi ráta a szezonális munkahelyteremtés révén lassan tovább csökkenhet, nyár közepén akár 5,5 százalékra is mérséklődhet, mielőtt az év vége felé ismét 6 százalék közelében lesz. 2016 egészének átlagában így akár egy teljes százalékponttal is alacsonyabb lehet a munkanélküliségi ráta a tavalyi 6,8 százaléknál.

A vállalati felmérésekből továbbra is szinte minden szektorban a foglalkoztatási szándék bővülése látható, ennek azonban kezd gátat szabni a munkaerő-tartalék komoly csökkenése, ami néhány ágazatban már munkaerőhiányt jelent. Mindez pedig fokozódó béremelkedést vonhat maga után - vélekedett a Takarékbank szakértője.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője kiemelte: a következő hónapokban is folytatódhat a munkanélküliségi ráta fokozatos csökkenése, a tavalyi 6,8 százalékos szintről az idén átlagosan 5,9 százalékra eshet a mutató.

A munkanélküliségi ráta első negyedévben mért csökkenését az Erste elemzője szerint segítette, hogy egy év alatt több mint 18 százalékkal, 208 ezerre nőtt a közfoglalkoztatottak száma, a belföldi elsődleges munkaerőpiacon munkát vállalók száma is nőtt (2,6 százalékkal). Azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy míg a 25 és 54 év közöttiek foglalkoztatottsági rátája elérte a 81 százalékot, addig a fiatalkorúak körében (15-24 év) csupán 26,8 százalék volt.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkanélküliség, álláskeresés, foglalkoztatottság, közmunka, statisztika