Fájdalomcsillapító hatása van a munkának

2012. május 29. Forrás: www.sciencedaily.com

Hasznos: - + Nyomtat

Koncentráció közben agyunk opioid alapú fájdalomcsillapító vegyületet termel - állítják német kutatók.

Önnek ajánlott állások

Kevésbé érezzük a fájdalmat, ha erősen koncentrálunk egy feladatra, testünk ilyenkor figyelmen kívül hagyja a fájdalom egy részét, miközben fájdalomcsillapítót termel agyunk, hogy ezt megkönnyítse – állapították meg mágneses rezonanciás vizsgálatok segítségével német kutatók. A Science Daily által idézett, eredetileg a Current Biology című szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz húsz önkéntes férfit toboroztak a Hamburg-Eppendorfi Egyetemi Orvosi Központ munkatársai.

A tesztekben a vizsgálati alanyok kétfajta nehézségi fokú munkahelyi memóriafeladatot kaptak, eközben pedig mágneses rezonanciás készülékkel figyelték a gerincvelői idegi aktivitásukat. A memóriateszt ideje alatt 47 Celsius-fokos fémet érintettek az önkéntesek alkarjához. Ezen a hőmérsékleten még nem sérül meg a bőr, de érezhető fájdalmat okoz.

A fájdalom mértékét 0-tól 100-ig kellett pontozniuk a résztvevőknek a feladat befejezése után. Korábbi kísérletekkel megegyezően, a nehezebb feladatot végzők kisebb fájdalomértéket jeleztek, mint azok, akiknek elméje kevésbé volt lefoglalva a könnyebb feladat végrehajtása közben - fejtette ki tanulmányában a Christian Sprenger által vezetett kutatócsoport.

Kiderült az is, hogy a résztvevők gerincvelői idegi aktivitása is eltért eközben. A műszer megmutatta, hogy az egyszerűbb feladatot végzőknél a fájdalomjel sikeresen elérte a gerincvelő mentén az idegszálakat, így létrejött a fájdalom. Azoknál viszont, akik a nehezebb feladatra koncentráltak, gátolt állapotban voltak a fájdalom érzékelők. Ebből a kutatók arra következtettek, hogy agyunk valamiféle jelet küld testünknek, amely lehetővé teszi, hogy idegrendszerünk figyelmen kívül hagyja a fájdalom jelentős részét és a fontosabbnak tartott feladatra összpontosítson.

Ennek igazolására egy újabb kísérletben olyan szert adtak az egyik csoport önkéntesnek, amely gátolja a fájdalomcsillapítók hatását. Azoknál, akik ezt kapták és nem a sóoldatot, a nehéz feladat megoldása közben korábban tapasztalt fájdalomcsökkenés 40 százaléka elveszett.

A szakemberek ennek alapján azt feltételezik, hogy a munkahelyi erős koncentráció közben nem egyszerűen elterelődik figyelmünk a fájdalomról, hanem eközben opioid alapú fájdalomcsillapító vegyületet is termel agyunk.
 

- Profession.hu

További rövid hírek
További rövid hírek
www.facebook.com/Profession.hu