Visszavonják a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényi szabályozást – jelentették be hétfőn. Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a sajtótájékoztatón a döntést egyebek mellett azzal magyarázta, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalma megosztó kérdésnek bizonyult az elmúlt egy évben. A munkavégzés és a pótlékok szabályozása a törvény tavalyi hatálybalépését megelőző, azaz a 2015. március 14-i állapot szerint alakul majd.

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a kormány által beterjesztett formában fogadta el nagy többséggel a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabályt visszavonó javaslatot, a testületben csupán a pótlékok növelésének lehetőségéről alakult ki éles vita, több ellenzéki módosítás is érkezett, amelyek a vasárnapi bérpótlékot 50-ről 100 százalékra emelték volna. A kormányoldal úgy vélekedett: az eredeti jogszabály hatályba lépése előtti állapotot állítják vissza. A pótlékok kérdése majd utána orvosolható, tárgyalást kezdenek a szakszervezetekkel a későbbi pótléknövelésről.

Munkavállalók: egyesek örülnek, mások nem

Feje tetejére állított egy ágazatot a kormány – vélekedett Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke a vasárnapi boltzár megszüntetéséről. Nehezményezik, hogy mindez szakmai egyeztetés nélkül történt, szerintük bölcsebb lenne, ha figyelmet fordítana a kormányzat a munkaadók és a szakszervezetek jelzéseire.

Az előzetes szakmai egyeztetéseket hiányolja a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete is. Rengeteg kérdést kellene tisztázni – hívta fel a figyelmet Sáling József elnök.

A kiskereskedelmi szektor jelentős munkaerőhiánnyal küzd, ami a rendelet hatására - a cégek azonnali kinyitásával - tovább növekedhet. A létszámhiány miatt a munkavállalók túlterheltek, a szervezet az alacsony béreket és az erőteljes fluktuációt is kifogásolja. A vasárnapi nyitvatartás visszavezetését tisztességes alkalmazotti létszám esetén, valamint akkor támogatja a KASZ, ha kifizetik a megfelelő pótlékokat.

A PROFESSION.HU-N ILYEN ELADÓI ÁLLÁSOKAT KÍNÁLNAK.

Vannak olyan munkakörök - például az éjszakai munkavégzés - amelyek a vasárnapi boltzárral megszűntek és vissza kellene állítani. Emellett több helyen emelték a béreket, de mivel nem volt bekalkulálva a vasárnapi nyitvatartás visszaállítása, nem tudni mi történik majd – mondta a KASZ elnöke.

"Furcsa, kettős érzés nekem a vasárnapi zárvatartás törvény visszavonása. Hozzászoktam ahhoz, hogy vasárnap nem dolgozom, és jó volt, hogy pihenhettem, a családommal lehettem. Eközben persze néha dühöngtem, mert például nem tudtam vasárnap elmenni cipőt venni a gyerekeknek, hanem hétköznap ovi és suli után kellett összeszednem őket, és akkor rohangáltunk üzletről üzletre. Kicsit félek, hogy mi lesz velem, nem rúgnak-e ki, ugyanis fél éve váltam el a férjemtől, egyedül nevelem a gyerekeket, és nem tudom, kire hagyjam majd őket, ha vasárnap is be kell mennem dolgozni” – osztotta meg velünk a félelmeit Szilvia, aki csemegepultos egy élelmiszerboltban.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) szerint a munkavállalók védelme mellett kell visszaállítani a vasárnapi nyitvatartást. Sajnálatos, hogy nem volt lehetőség egyeztetni a kormányzattal, ám ha a társadalomnak tényleg olyan nagy igénye van a boltok vasárnapi nyitvatartására, akkor a munkavállalók védelmét is helyezzék előtérbe - mondta Palkovics Imre, a szervezet elnöke.

Vasárnapi munka: érvek és ellenérvek

A MOSZ azt szeretné, hogy ne álljon vissza a boltzár előtti állapot, így például a munkavállalók 50-55 napon át tartó foglalkoztatása pihenőnap biztosítása nélkül. Ehelyett a munkajogi szabályok enyhe szigorításával továbbra is maradjon meg a kereskedelemben foglalkoztatottak számára a vasárnapi boltbezárással létrejött védelem - fejtette ki az elnök. A szövetség azt javasolja, hogy 100 százalékos bérpótlékot kapjanak a munkavállalók, valamint a nem rendeltetésszerűen vasárnap is nyitvatartandó üzemek foglalkoztatottjait ne kötelezhessék vasárnapi munkavégzésre.

"Engem nem zavar a vasárnapi boltzár megszüntetése. Eladó vagyok, korábban is dolgoztam vasárnaponként, és olyankor hétköznap kaptam pihenőnapot. Egy pestszentimrei, közepes nagyságú közértben dolgozom, nálunk régebben sem volt túl nagy forgalom vasárnap, és ráadásul 1-kor bezártunk. Remélem, a pótlékot is tényleg 100 százalékra emelik” – mondta lapunknak Veronika.

Munkaadók: lendületet adhat a hazai kiskereskedelemnek

A vasárnapi zárva tartás tavalyi bevezetése előtt a mintegy 140 ezer magyarországi értékesítő hely kevesebb mint fele volt nyitva, elsősorban a nagyáruházak, áruházláncok, míg a kisebb üzletek többsége zárva tartott – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Szerinte fontos, hogy az 50 százalékos vasárnapi pótlékot most nem emelték duplájára, mert nem minden vállalkozás tudna ekkora bérpótlékot biztosítani, ha ki akar nyitni.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára szerint a vasárnapi boltbezárás nem volt gazdaságilag sikeres, a hazai tulajdonban lévő mikro- és kisvállalkozások 2500 boltot zártak be, utcára került 9000 munkavállaló. A multi kereskedelmi láncok megnyerték a hatnapos nyitvatartási csatát, a magyar kis- és közepes vállalkozások vesztesek voltak, esetükben elmaradt haszonról is lehet beszélni - tette hozzá.

A VOSZ elnöke elmondta: a vállalkozások örülnek annak, hogy a kormány megtette ezt a lépést, csak azt nem érti, miért kellett erre 13 hónapot várni. A munkaadói szervezet az első pillanattól kezdve vállalkozás-, munkavállaló- és vásárlóellenes intézkedésnek tartotta a vasárnapi boltzárat. Hozzátette: egyeztetni kell a szakszervezetekkel, hiszen komoly munkaszervezési kérdések lesznek a vasárnapi nyitvatartás visszaállításával.

Vasárnapi munka: érvek és ellenérvek

"Családi vállalkozásban üzemeltetjük a lakótelepi kis garázsboltunkat. Egyáltalán nem nőtt a forgalmunk vasárnaponként, az emberek szombaton elintéztek minden bevásárlást, hozzánk csak akkor ugrottak be, ha például elfelejtettek megvenni valami hozzávalót a vasárnapi ebédhez. Ráadásul vagy nekem, vagy a feleségemnek kellett a pult mögött állni, az egyetlen alkalmazottunkat nem oszthattam be vasárnapi munkára. Általában én dolgoztam, az asszony a gyerekekkel néha bejött hozzám. Nem is emlékszem, mikor volt együtt vasárnap a család a bolton kívül” – mesélte az egyik vidéki nagyvárosban élő Viktor.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hazai kiskereskedők nem jártak olyan jól a vasárnapi zárva tartással, mint ahogyan azt eredetileg várták. A vasárnapi zárvatartás megosztotta a társadalmat, a többség a nyitvatartás mellett volt, mert maga szerette volna eldönteni, hogy mikor vásároljon - mondta Vadász György, a Magyar Iparszövetség ügyvezető elnöke. Pozitívumként értékelte viszont, hogy nem csökkent a kereskedelem bevétele, és a vasárnapi nyitvatartás most további lendületet adhat a hazai kiskereskedelemnek.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Akik már most vasárnap kinyitnának

Lehetnek olyan üzletek, amelyek már most vasárnap kinyitnak, ha a jogszabály még ezen a héten megjelenik a Magyar Közlönyben. Ám minél nagyobb egy cég, annál bonyolultabb a felkészülés, de nyilván minden vállalkozásnak az az érdeke, hogy minél előbb kinyithasson – mondta Vámos György, az OKSZ főtitkára.

A Hervis akár már most vasárnap kinyitná minden magyarországi üzletét. "Örömmel fogadtuk a kormány javaslatát a vasárnapi zárvatartás feloldásáról. Ha a héten a Parlament is megszavazza a változást, a 27 hazai Hervis üzlet már most vasárnap kinyit" - mondta Viola Krisztina, a Hervis Sport- és Divatkereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója a távirati irodának.

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. közölte: kiemelten fontosnak tartják a vásárlói visszajelzéseket, ezért a vasárnapi zárvatartás eltörlése esetén arra fognak törekedni, hogy megteremtsék az újranyitás feltételeit. Ám csak azokat az áruházaikat nyitják ki vasárnap, ahol a vevők igényei ezt indokolják. Ilyen helyszínek lehetnek például a belvárosi területek vagy az idegenforgalmilag frekventált helyek.

Amennyiben további konkrétumok napvilágot látnak - például az esetleges visszaállítás időpontjával kapcsolatban -, akkor tudnak cselekvési tervet alkotni, a változásra való felkészülést megkezdeni – jelezte a CBA Kereskedelmi Kft.

A Tesco-Global Áruházak Zrt. arról tájékoztatott, céljuk, hogy a hatályos jogszabályi kereteken belül a vásárlók számára legjobb lehetőségeket tudják kínálni.

A Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. tudomásul vette a törvény módosítását, és annak hatályba lépését követően az abban foglaltaknak megfelelő gyakorlatot fog folytatni.

Mit mond a munkajog?

A Munka törvénykönyve szerint a vasárnapi munkavégzésért 50 százalékos bérpótlék jár. Már tavaly márciusban felvetődött, hogy 100 százalékra kellene emelni a pótlékot, ám akkor ez nem valósult meg.

Nem jár vasárnapi pótlék azoknak, akiket a munkáltató olyan tevékenység keretében foglalkoztat, amelynél a vasárnapi munkavégzés a munkakör sajátossága. Például nem jogosult pótlékra, aki a rendeltetése folytán ezen a napon is működő munkáltatónál, vagy idényjelleggel dolgozik, vagy megszakítás nélküli munkakörben, illetve többműszakos tevékenységet végez. Azoknak sem jár bérpótlék, akik kizárólag vasárnap dolgoznak, vagy készenléti jellegű a munkájuk.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munkaadó, munkahely, kereskedelem, vasárnapi nyitvatartás, bérpótlék