Természetes törekvésünk, hogy jók, sőt, a legjobbak lehessünk életünk fontos területein. A munkánk során nyújtott eredményeink és fejlődésünk pedig alapvetően meghatározza önbecsülésünket és magabiztosságunkat. De vajon honnan tudjuk, hogy elég jók vagyunk-e a szakmánkban? Milyen állomásai, jellemzői vannak, melyekből megállapíthatjuk, jó irányban haladunk, vagy éppen ellenkezőleg, hogy ideje váltani?

Létezik egy szakmai aranyszabály: ha valóban szakértőkké szeretnénk válni egy adott területen, akkor kb. 10 ezer órát rá kell áldoznunk erre. Ez a normál heti 40 munkaóra mellett - szabadságokkal és ünnepnapokkal együtt - mintegy 5 év szorgalmas munkát jelent azon a szakterületen. Ezt természetesen több tényező is befolyásolhatja, mint például a hozzáértés, a tehetség, az oktatás, a munkakörülmények, a mentorok – és így tovább. Ám az is igaz, hogy úgymond egy csapásra senkiből sem válhat szakértő, emögött elmélyült és alapos szakmai munka és tapasztalatszerzés húzódik meg.

Vajon elég jó vagyok?

Cikkünkben három interjúalanyunk segítségével betekintést adunk ezekbe a dilemmákba és felismerésekbe, majd megtudhatjuk, hogyan látja ezt pszichológus szakértőnk, Miskei Anikó. Nézzük!

"Sokáig nem tudtam, pontosan milyen munkára is jelentkezzek az érettségi után, aztán egy ismerősöm beajánlott ide, és felvettek. Korábban azt hittem, ez egy könnyű feladatkör, de egész napos, folyamatos készenlétben állást jelent. Nagy itt a jövés-menés, különböző ügyfelek, partnerek, érdeklődők jönnek, és páran még az ügyfélszolgálati panaszaikkal is hozzám futnak be. Elég nagy káosz volt nekem ez az első hetekben, és fel akartam mondani. Pedig kedves, barátságos, segítőkész ember vagyok, és van türelmem másokhoz. Aztán segített a főnököm, leült velem, és kialakítottunk egy napi rendszert. Ja, ugyanis a munkám része az is, hogy a számlákat felviszem a rendszerbe, és ellenőrzöm azokat minden szempontból. Elég rendszerető és precíz vagyok, most már ez nem okoz gondot, és amióta megtanultam priorizálni meg a napi menetrendet kialakítani, azóta elégedett vagyok a munkámmal. Van még mit tanulnom bőven, és szerintem ehhez kell egy jó főnök vagy mentor is, aki átsegít a nehézségeken.”

Anna, 25, recepciós

"Én onnan tudom, hogy elég jó vagyok a szakmámban, hogy már tíz éve dolgozom ennél a cégnél. És elégedettek velem, megkapom évente a fizetésemelést is. A gépek kezelése és a megbízhatóság csak egy dolog. De több főnököm volt már ezalatt, nehezebb esetek is. Arra törekedtem mindig, hogy mindegyikükkel tudjak kommunikálni, megbeszélni mindent, hogy ne legyen félreértés vagy infóhiány. Szerintem ez rengeteget segített abban, hogy egyre jobb legyek a munkámban, és mindenkinek meg kellene tanulni megfelelően kommunikálni a munkatársaival.”

Gábor, 48, targoncavezető

"Mindig is vezető akartam lenni, és már az iskoláim során is tudatosan készültem erre. Előre megterveztem az állomásokat, erős kapcsolati tőkét építettem ki magam köré, és szinte éjjel-nappal tanultam, fejlődtem - még a szabadidőmet is feláldozva erre. Azt gondolom, hogy a kemény munkának mindig megjön a jutalma, két éve neveztek ki a divízióm élére, egyszerre két szintet lépve ezzel a céges ranglétrán. Jó érzés volt, hogy helyes irányt követtem, a menedzsment is látja bennem a potenciált és az erőt. De nem dőlök hátra, a munka java még csak most jön!”

Tamara, 38, termékfejlesztési csoportvezető

A téma kapcsán Miskei Anikó pszichológust is megkerestük. Nézzük, mire hívja fel figyelmünket a szakértő!

"Az elég jó szakember kérdése összetett – világít rá a szakértő -, és bármennyire furcsa, visszavezet a nőkről és férfiakról alkotott társadalmi elvárásainkra és sztereotípiáinkra. Sokszor tapasztalom, ha egy nő elmondja, hogy szereti a munkáját, akkor gyakran kap negatív ítéletet, mely szerint túl férfias, munkamániás. Ugyanis a nők fő attribútumai között még mindig a kedvesség és a szerénység áll. Ezzel szemben a férfiaktól elvárjuk a munkaközpontúságot, a társadalmi rangra való törekvést, a dominanciát, így a férfiaknál ugyanazokra az értékekre pozitívan reagál a társadalom.”

Vajon elég jó vagyok?

Éppen ezért az sem véletlen – tudtuk meg a pszichológustól -, hogy a férfiak sokkal könnyebb megélik a szakmai eredményességet. A nők szocializáltságuknál fogva sokkal érzékenyebbek a társas kapcsolatokból érkező visszajelzésekre is. Sokkal könnyebben elbizonytalanodnak. Míg a férfiak könnyebben határolják el különböző szerepeiket, a nőknél ezek sokkal inkább összefüggnek. A férfit szakmailag kevésbé bizonytalanítja el, ha épp átmenetileg párkapcsolati vagy baráti szerepben rosszabbul funkcionál. Egy nő viszont a szakmai hitelességét is inkább megkérdőjelezi, ha úgy érzi, hogy például az anya szerepében keveset nyújt.

Alapvetően az tekinthető jó szakembernek, akinél nemcsak a külvilág ezt tükrözi vissza, hanem saját magát is képes szakmailag sikeresnek megélni. És ez attól is függ, hogy milyen tervekkel, célokkal rendelkezünk, mihez viszonyítjuk ezeket, kik a referencia pontjaink. Teljesen más, ha egy középvállalatnál szeretnénk boldogulni, vagy nemzetközi piacon kell megmérettetnünk. Emellett nagyban összefügg az önbizalom, önbecsülés témakörével is, ahol szintén nagy szakadék található a nemek között.

Az is igaz, hogy a tökéletességre törekvő maximalisták sokkal inkább ki vannak téve a belső elégtelenségnek, és ezáltal az eredményeiket gyakran alulértékelik - függetlenül a külső, objektív visszajelzésektől. Márpedig fontos, hogy tisztában legyünk saját erősségeinkkel, eredményeinkkel és sikereinkkel. Ehhez érdemes külső segítséget is kérni, hiszen egy másik személy sokkal reálisabban lát minket, nem fog elsiklani a számunkra evidens jellemzők mellett.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

"Sokszor írjuk újra a klienseimmel az életüket – fűzi hozzá még Miskei Anikó -,anélkül, hogy megváltoztatnánk a tényeket. Ilyenkor arra kérem őket, hogy az élettörténetüket úgy írják meg, amiben csak a sikerek szerepelnek, legyenek bármilyen apróságok is azok. Ezt rendszeresen átolvasva, elkezd alakulni a belső képünk magunkról és erősebbé válik az önbecsülésünk.”

Gondoljuk át a fentieket, és teszteljük, hogyan működik a saját szakmaiságunkra, karrierünkre nézve. Emellett azt se feledjük: megoldás mindig van. Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jobb állásra vágyunk!

Nagyon jó esélyeink vannak egy új munkahelyre, hiszen naponta több száz munkaadó böngészi a Profession.hu adatbázisát újabb munkatársakat keresve. Töltsük fel önéletrajzunkat most!

Sőt! Éljünk a legújabb fejlesztéssel: töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való új állásokra. Sokszor a gyorsaság is számít, nem is keveset, éljünk a lehetőséggel! Közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a Profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal.

Vajon elég jó vagyok? Pszichológus szakértőnk, Miskei Anikó közel 10 éve tanulmányozza, hogy miképp lehet a múlt visszahúzó történéseit feldolgozni, többek között az írás segítségével.

Elkötelezetten dolgozik azért, hogy felszabadíthassuk a bennünk lévő potenciálokat, és ezáltal teljesebb életet élhessünk életünk minden területén.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: álláskeresés, karrier, munka, munkahely, pszichológus, önismeret