Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Tény, hogy ma már nem a szerencse kérdése, sikerül-e egy igazán jó állást megszereznünk. Egy munkakör sikeres betöltéséhez sok tényezőre van szükség, ráadásul minden feladat más és más elvárásokat támaszthat az új munkatárssal szemben, nincsenek kizárólagos sztenderdek. Nem elég a tudás, a kiváló bizonyítvány, a kiemelkedő nyelvtudás vagy éppen a jól csengő munkatapasztalat egy jó állás megszerzéséért. 

Mai cikkünkben Sámson Dorottya, a profession.hu álláspiaci szakértője segítségével annak a nyomába eredünk, hogy milyen új trendek jelentkeznek az állásinterjún, amelyekre fel kell készülnünk.

Új trend az állásinterjún: ezek alapján választhatnak - munka, álláskeresés, állásinterjú

 „A világ folyamatosan fejlődik, és ezt leköveti az is, hogy új pozíciók, új elvárások jelennek meg. Az oktatás ezzel nem tud lépést tartani, és előfordul, hogy az illető a munkájához szükséges jellemzőket csak az adott pozícióban dolgozva tudja megszerezni. Ám az állásinterjún az adottságok, a készségek és képességek felmérése nagyrészt megtörténik.”

Íme, a szakértő által kiemelt tulajdonságok, melyek fejlesztésével sikerrel szállhatunk harcba egy-egy pozícióért:

1. Nyitottak legyünk a világra, képesek az új információk befogadására, a fejlődésre.

2. Rugalmasan, vagyis gyorsan és könnyen alkalmazkodjunk. Ne tartsunk ettől – bármilyen korosztályba és felelősségi körbe is tartozunk -, mert a változás jó dolgokat hoz magával.

3. Tanulékonyságot biztosítsunk, mivel a gyors változás és fejlődés miatt nem bízhatunk abban, hogy amit egyszer már megtanultunk, az elég. 

4. Gondolkodásunk és hozzáállásunk legyen csapatjátékoshoz méltó, hiszen közösen könnyebb elérni a célokat is.

5. Tudjuk a saját akaratunkat érvényesíteni, de asszertív módon!

6. A nagyvállalati munkaköröknél fontos az önállóság, és hogy ne éljünk vissza a kollégáink idejével, energiájával a betanulás időszakában se.

7. Fogadjuk el és tartsuk be a szervezeti szabályokat, valamint a munkaterületre vonatkozó utasításokat, előírásokat.

8. A kommunikáció lételemünk minden munkakörben a csapatmunkától a konfliktuskezelésig, ahogy az is, hogy megtaláljuk a többiekkel a közös hullámhosszt is.

9. Az egymás iránti alapvető tisztelet szintén fontos tényező, valamit az a képesség, hogy tudjuk, hol a határ a felettesi, a munkatársi és a baráti viselkedés között.

10. Az elvégzendő feladathoz szakmai alázattal, alapossággal, körültekintéssel álljunk hozzá.

11. A stresszkezelés is egy lényeges tényező, hiszen mindenki másképp reagálhat rá, de azt mindenképp meg kell tanulni, hogy a munkahelyi dolgainkat válasszuk el a magánélettől, és kapcsolódjunk ki, töltődjünk fel a szabadidőnkben.

„Szervezetfüggő jellemző – mutat rá a szakértő -, de szintén hasznos figyelni arra is, hogy például a kreativitást és az innovációt mennyire várják tőlünk az adott vállalati körben és kultúrában. És ezek a munkakörök már nemcsak a hagyományosan kreatív munkák, mint például a marketing, a média, vagy a vizuális munkakörök, hanem ide tartozik akár a toborzás-kiválasztás is.”

Érdemes végiggondolni a szakértő tanácsait, és bevetni a következő állásinterjúnkon! Ám ha még csak keressük az új munkahelyet, tegyük azt hatékonyan: megbízható állásportált válasszunk, szűrjünk rá a számunkra fontos szempontokra, és küldjük el jelentkezésünket a mobil applikáción keresztül - androidra itt, iPhone-ra pedig itt tölthetjük le. Haladjunk itt is a trendekkel, és használjuk a legújabb fejlesztéseket!


Készítette: Posta Renáta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

A Profession.hu Google+ oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, állásinterjú