Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál nyilvántartott álláskeresők száma a júniusi zárónapon 546 ezer volt, az előző év azonos hónapjához képest kevesebb mint egy százalékkal kevesebb a munkanélküli. A jövedelem elvesztése után ugyan a munkavállalók többségét megilleti a munkanélküli ellátás, amely azonban sokszor nem elegendő ahhoz, hogy egy család átvészelje egy fizetés kiesését. Az állam által biztosított jelenlegi munkanélküliségi ellátásban az első három hónapban az átlagbér 60 százaléka jár az állástalannak, amely azonban nem lehet több 88 200 forintnál. Ezt követően - maximum hat hónapig - pedig legfeljebb bruttó 44 100 forintra jogosult, azaz a minimálbér 60 százalékára.

Az Biztositás.hu összesítése szerint már több mint tízezren kezdeményezték a jövedelemkiesés-biztosítás megkötését, amelyet François Maresquier, az April csoport magyarországi vezetője azzal magyaráz, hogy a biztosítási összeg szabadon felhasználható, az ügyfelek arra költhetik a megkapott havi összeget, amire akarják. Vannak a piacon olyan biztosítási termékek, amelyeknél a szerződésben már eleve kikötötték, hogy például kizárólag a hitelrészletek törlesztésére, vagy épp a közüzemi számlák befizetésére fordítandók. Az alkusz adatai alapján a biztosítást megkötő ügyfelek közül több százan veszítették el az állásukat, vagy kerültek 30 napnál hosszabb időre táppénzre.

Több diplomás kötötte meg

A munkanélküliségre, táppénzre, baleseti halálra és rokkantságra is fedezetet nyújtó biztosítást leginkább a 31-40 éves korosztályból választották: a kötések csaknem fele érkezik a fiatal családos korosztálytól. A fiatalabbak (22-30 évesek), illetve a 41-50 évesek nagyjából azonos arányban - 22-23 százalék - kötnek munkanélküliség biztosítást az interneten - derül ki az alkusz statisztikáiból. Az ügyfelek több a 60 és 100 ezer forint közötti havi kártérítést nyújtó csomagot választják, melynek átlagdíja havi 2750 forint. Emellett a magasabb jövedelműek a 140 és a 170 ezer forint közti csomagokat kedvelik (23 százalék), ily módon havonta átlagosan 3600 forintot költenek a munkanélküliség biztosításra.

Munkanélküli biztosítás

A biztosítottak csaknem fele felsőfokú végzettséggel rendelkezik, ez összecseng az Állami Foglalkoztatási Szolgálat tavaszi statisztikájával, mely szerint a felsőfokú végzettségű álláskeresők száma 47,2 százalékkal emelkedett a tavalyi évhez képest. A további 41 százalék szakközépiskolát vagy gimnáziumot végzett ügyfél, a szakmunkásképző bizonyítvánnyal rendelkező biztosítást kötők aránya 16 százalék.

A jogokat is megvédik

Sokszor jogszerűtlenül járnak el a munkaadók a felmondásoknál. Ez nem csak abban jelentkezik, hogy a jogosnál kevesebb végkielégítést kap az elbocsátott, hanem maga a felmondás sem a jognak megfelelő keretek közt történik. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen feltételekkel és anyagi fedezettel kerülnek utcára és valóban minden juttatást megkapnak-e, ami a jogszabályok szerint jár.

A munkahelyek recesszió miatti tömeges megszűnése ráirányította a figyelmet a munkaszerződésekkel kapcsolatos sorozatos problémákra. Ám még az országos átlagbér kétszeresét kereső munkavállaló számára is jelentős anyagi terhet jelenthet, ha jogásszal kívánja felülvizsgáltatni elbocsátása körülményeit - hangsúlyozta Csikós Dániel, a Genertel Biztosító Zrt. vezérigazgatója. A jogi védelem költségeire érdemes idejében felkészülni - szintén egy biztosítással.

A biztosítás az ügyvédi díjakon túl olyan költségeket is megtérít, amelyek egy peres ügy kapcsán felmerülnek, például szakértői díjak, tanúk utazási költsége és így tovább. Kártérítési, büntetőjogi, szabálysértési, munkaügyi valamint általános szerződéses jogvédelem eseteire köthető. A havi díj pár ezer forint, de - akkor, ha az ügyfelet tényleg jogszerűtlenül bocsátották el - fedezi a százezres nagyságrendű ügyvédi költségeket.