Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

„Meg tudod csinálni ezt a pár diát a prezentációmba?”

„Be tudsz helyettem jönni holnap délelőtt?”

„Nagyon el vagyok havazva, át tudod venni ezt a megbeszélést?”

Szívességek, amikre időnként szívesen mondunk igent. De mi van akkor, ha már a kérés elhangzásának pillanatában tudjuk, hogy nem szeretnénk a másik helyett elvégezni a feladatot? Sokszor még ilyenkor is fogat összeszorítva igent mondunk. Miért kerülünk újra és újra a nem kívánt szívességek hálójába?

Egy amerikai szociálpszichológus, Dr. Vanessa K. Bohns kutatásából kiderült, hogy sokan egyszerűen azért mondanak igent egyes szívességekre, hogy elkerüljék a nemet mondásból adódó kényelmetlen helyzeteket. A Gordon Training Institute szerint több oka is lehet annak, hogy rábólintunk a váratlan kérésekre:

Szeretnénk a másik kedvében járni: „Így biztos jobban kedvel majd.”

Nem akarjuk megbántani a másikat: „Nem szeretnék csalódást okozni.”

Bűntudatunk van: „Olyan önzőség lenne visszautasítani.”

Megleptek bennünket a kéréssel: „Végül is miért ne? Meg tudom oldani…”

Úgy érezzük, muszáj igent mondanunk: „Mégiscsak a főnök kéri.”

Viszonzásra számítunk: „Oké, ezt most megcsinálom, de jössz nekem eggyel.”

Ismerős mondatok? Többféle motiváció húzódhat meg amögött, hogy igent mondunk, miközben zsigerből szeretnénk nemet mondani. A megoldás kulcsa, hogy felismerjük: amikor szívvel-lélekkel mondunk igent egy szívességkérésre, akkor beletesszük az energiát és a lendületet a megoldásba, míg a kényszerszívességek esetén felesleges stresszt és plusz feladatot varrunk a saját nyakunkba. A lényeg, hogy megtaláljuk az egyensúlyt mások és saját szükségleteink között. „Mennyi energiát, időt, erőforrást vesz el ez tőlem? Mennyi időt akarok másokra szánni?”

A "NEM" receptje

Ha megvan a válaszunk, és tényleg nemet szeretnénk mondani egy kérésre, akkor tegyük a legegyszerűbben! Ahogy az angol mondja: „a nem az önmagában is egy mondat” – azaz nem szükséges magyarázkodnunk, bővebb kifejtésekbe belemennünk vagy éppen elodáznunk a választ, mondhatunk egyszerűen nemet. Persze ezt néha nem is könnyű a gyakorlatba ültetni! Jó hír, hogy gyakorlat teszi a mestert, és ez igaz a visszautasításokra is! Nem kell mától mindenre nemet mondanunk, de némi gyakorlással egyre természetesebben tudunk majd nemet mondani olyan dolgokra, amikhez semmi kedvünk.  

A Very Well Mind mentális egészséget támogató magazin cikkében 3 dolgot emelnek ki:

Legyünk kedvesek! Mondjunk udvariasan és barátságosan nemet. Nem kell túl szívélyesnek vagy túláradónak lenni, de tükrözze válaszunk azt is, hogy nem haragudtunk meg a kérés miatt, csak nem alkalmas számunkra a szívesség.

Legyünk egyértelműek! Ne mondjunk olyanokat, hogy „majd még utánanézek”, „holnap térjünk vissza rá”, ha már előre tudjuk, hogy nemet fogunk mondani. Ha reményt keltünk a másikban, és később utasítjuk vissza, az rosszabb, mintha rögtön nemet mondtunk volna.

Ne magyarázkodjunk! Legfeljebb röviden, pár szóban utaljunk rá, hogy nagyon elfoglaltak vagyunk, vagy más okból nem fér bele az adott szívesség. Ne felejtsük el, hogy nem tartozunk a másik felé ezzel a szívességgel!

Ha a nemet mondás már jól megy, tanuljunk meg jól kérni is! Íme a másik oldal: a szívességkérés művészete!

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala