Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ahogy tavasszal, úgy jelenleg is a biztonságunk és az egészségünk az első, éppen ezért szükséges továbbra is betartanunk a november 11-én hatályba lépett korlátozásokat. A legújabb, december 10-től érvényes szabályok szerint viszont néhány kérdésben fellélegezhetünk. A Hargittay és Tóth Ügyvédi Iroda szakértőivel a munkahelyi gyermekfelügyeletet, a lakáscélú támogatásokat, az első nyelvvizsga és a jogosítvány megszerzésének támogatását érintő rendelkezésekről beszélgettünk. 

Munkáltatói gyermekfelügyelet? Lehetséges!

A legújabb rendelet értelmében a veszélyhelyzet ideje alatt bármely foglalkoztató megszervezheti a nála keresőtevékenységet folytató szülők gyermekei számára a napközbeni felügyeletet, ha a gyermek által látogatott köznevelési intézményben rendkívüli szünet, vagy tantermen kívüli digitális oktatás van érvényben” – avat be a szakértő a legfontosabb újításba. 

A gyermekfelügyelet a legalább 20 hetes, de legfeljebb 14 éves, fertőző betegségben nem szenvedő gyermekekre vonatkozhat – utóbbiról a szülőnek írásban nyilatkoznia kell. A gyermekfelügyeletet munkanapokon, legfeljebb 6 és 18 óra között biztosíthatják érintett dolgozóiknak a munkahelyek. 

Hogy pontosan milyen feltételeknek kell a munkáltatóknak a gyermekfelügyelet során megfelelni, arról az Emberi Erőforrások Minisztériuma hamarosan részletes tájékoztatást ad. Az viszont már bizonyos, hogy a tevékenység megkezdését megelőző napon be kell azt jelenteni a települési önkormányzat polgármesterének, illetve a fővárosban a fővárosi kerületi polgármesternek, továbbá a népegészségügyi feladatkörében eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatalnak” – részeleti a munkajogász. 

A lakáscélú támogatások – meghosszabbított határidővel

Az általános szabály szerint a támogatásokhoz kapcsolódó határidők, illetve a jogosultsági feltételek (betöltött életkor stb.) a veszélyhelyzet ideje alatt nem járnak le, pontosabban a veszélyhelyzet ideje alatt lejáró határidők a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig meghosszabbodnak” – tudjuk meg a szakembertől.

A fenti rendelkezés egyaránt érinti a lakáscélú támogatásokat, a fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatását, az otthonteremtési kamattámogatást, az adósságrendezésben részt vevő természetes személyeket, a három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentését, a babaváró támogatást, illetve a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatását is. 

Nyelvvizsga és jogosítvány, segítséggel

Jó hír azoknak, akik nyelvtanuláson, vagy a jogosítvány megszerzésén gondolkodnak, hogy 2021. június 30-ig továbbra is jogosultak igénybe venni az első sikeres nyelvvizsga vagy az első emelt szintű idegen nyelvből tett érettségi vizsga díjához, valamint a közlekedési alapismeretek tanfolyam és vizsga díjához nyújtott támogatást, amennyiben a meghatározott jogosultsági felső életkorhatárt a veszélyhelyzet ideje alatt töltik be. 

Mit jelent ez? 

A Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának tájékoztatása szerint az első sikeres komplex nyelvvizsga díjának megfizetéséhez nyújtott támogatást az veheti igénybe, aki a sikeres komplex nyelvvizsgáról, egyesíteni kívánt részvizsgák esetén a második sikeres részvizsgáról kiállított nyelvvizsga-bizonyítványon megadott vizsganapon, vagy a komplex nyelvvizsgával egyenértékűséget igazoló érettségi bizonyítvány, tanúsítvány kiállításának napján, illetőleg a komplex nyelvvizsgának megfelelő, honosított nyelvvizsga esetén a honosítási határozat kiállításának napján a 35. életévét még nem töltötte be, vagy a 35. életévét már betöltötte, de a fentiekben meghatározott időpontban csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban vagy gyermekgondozást segítő ellátásban részesült. 

A támogatás mértéke a vizsgázó által ténylegesen megfizetett díj, de legfeljebb a díj megfizetése időpontjában érvényes kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) 25 százalékának megfelelő összeg.

Ami a jogosítvány megszerzésének támogatását illeti, a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának vonatkozó weboldalán a következő információk szerepelnek: A támogatást az a személy veheti igénybe, aki a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzéséhez szükséges sikeres közlekedési alapismeretek vizsgát 2018. július 1-jét követően tette le, és a vizsga napján a 20. életévét még nem töltötte be, vagy a 20. életévét már betöltötte, és a vizsga napján csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, vagy gyermekgondozást segítő ellátásban részesült. 

A támogatás összege a közlekedési alapismeretek tanfolyam díjának és a sikeres közlekedési alapismeretek vizsga igazgatási szolgáltatási díjának ténylegesen megfizetett összege, de legfeljebb 25000 forint.

Amennyiben a fentiek minket is érintenek, éljünk az új kormányrendelet adta lehetőségekkel! Ha a járvány miatt veszítettük el az állásunkat, az akár egy új fejezetet is nyithat az életünkben – merítsünk motivációt ebből az inspiráló történetbőlitt pedig az elhelyezkedéshez találhatunk célzott segítséget. Jó, ha tisztában vagyunk azzal is, hogy mit takar a végkielégítés fogalma, illetve mely szakmák irányába érdemes elindulunk, ha felmerült bennünk a pályaváltás ötlete.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, munkahely, munkajog, támogatás, lehetőség