Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Bárki életében eljöhet az a pillanat, amikor úgy érzi, a jelenlegi szakmájában már nem tudja a maximumot nyújtani és nem tud kiteljesedni. Ilyenkor érdemes elgondolkozni a váltáson, legyen az akár egy merőben más terület, mint ahol eddig tevékenykedtünk. Számos lehetőség áll azok rendelkezésére, akik egy új szakmát szeretnének elsajátítani, érdemes azonban körültekintően, nem hasraütésszerűen dönteni.

Jövőre megszűnik az OKJ

Ha mostanság gondolkozunk pályamódosításon, még épp időben vagyunk, hiszen december 31-ig indulnak a régi rendszerben OKJ-s képzések. „Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) január elsejétől megszűnik és Szakmajegyzék lesz helyette, amely az eddigi 766 szakma helyett csupán 174 szakmát tartalmaz majd. Ha valaki most gondolkozik azon, hogy elvégezzen egy képzést, akkor a legegyszerűbb, ha még idén elkezdi, jövőre már kicsit bonyolultabb lesz” – vázolja fel a helyzetet Pál Zoltán, aki egy felnőttképzési intézmény ügyvezetőjeként dolgozik. Az új rendszerben sokkal hosszabb ideig tart majd megszerezni a képesítést, hiszen a képzéseket ezentúl csak iskolarendszerű képzésben, nappali tagozaton 3-6 év alatt, vagy esti tagozaton 2-3 év alatt lehet majd elvégezni.

Felnőttképzésben továbbra is indulhatnak részszakképesítések

A Szakmajegyzék alapján tanfolyami formában 73 részszakképesítést lehet majd tanulni, de a felnőttképzésben nincs korlátja annak, hogy hány specializációt vagy részszakképesítést indíthatnak a piaci szereplők. Ez a munkaerőpiaci igényektől függ majd, tehát egyelőre nem lehet megmondani, hogy a felnőttképzési intézmények kínálatában mi fog szerepelni. Ami változik, hogy a felnőttképzők ezentúl csak tanúsítványt állíthatnak ki és akkreditált vizsgaközpontban kell majd a hallgatóknak vizsgázniuk. Vegyünk egy példát: „a kályhás képzés kikerült a Szakmajegyzékből, nem került a részszakképesítések közé sem, tehát egy mód van arra, hogy ilyen képzést szervezzünk. A programkövetelmény alapján készítünk egy képzési programot, amit egy szakértővel előminősíttetünk, majd beküldjük engedélyezésre. Ha engedélyezik, akkor szervezhetünk kályhás képzést, nagyjából hasonlóan az előző rendszerhez, azzal a különbséggel, hogy a végén nálunk tanúsítványt kaphatnak csak a hallgatók. Ez úgy működhet, mint most a nyelvvizsgáknál, hogy vannak független nyelvvizsgaközpontok, ahova be lehet jelentkezni és le lehet tenni a vizsgát. Nem teljesen olyan bizonyítványt kapnak majd, mint az alapképzéseknél, de mégiscsak egy tevékenységhez kötődő papírjuk lesz” – sorolja a lehetőségeket a szakember.

Eldöntöttük, hogy tanulnánk – de mit?

Zoltán szerint a legnagyobb hiányszakmák a mai napig az építőiparhoz köthetők.

„A villanyszerelő, az asztalos, az ács, a burkoló mind nagyon keresett szakmák. A fizikai, építőipari képzések pörögnek még mindig. Most a COVID miatt volt egy kis visszaesés, de azért érezhető, hogy nagyon sokan vannak. Az egészségügyi képzések, főleg a szakápolói képzések is nagyon népszerűek manapság, bár ezek 96%-a eltűnik a felnőttképzés palettájáról, így ezeket január 1-je után csak képzőintézményen vagy szakképzési központon keresztül tudják majd elvégezni a hallgatók.”

Legyünk tájékozottak

„Szakmaválasztás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni a lehetőségekről, hogy ki hogyan szervezi a képzést, milyen feltételekkel, mert nagyon nagy különbségek vannak a felnőttképzésben is. Ugyanolyan áron lehet, hogy feleakkora óraszámban tartanak képzést és ez az elején nem derül ki, tehát ha az ember úgy vásárolja a tanfolyamot, mint a kenyeret, hogy mindegy, megvesszük és megesszük, akkor nem biztos, hogy jól jár. Mindenképpen érdemes ezt jól körüljárni, felhívni a képző céget, esetleg elmenni a helyszínre személyesen, és megnézni, hogy hol zajlanak az oktatások. Nagyon sok iskolánál az elméleti oktatásban merül ki a képzés, a gyakorlati oktatást pedig a hallgatónak kell megoldania” – ecseteli Zoltán.

Csak olyanba vágjunk bele, ami érdekel

Pályamódosításnál nyilván több szempontot is mérlegel az ember: milyen a várható fizetés, mennyi idő elsajátítani az adott szakmát, értünk-e egy kicsit is az adott dologhoz.

Zoltán azonban azt javasolja, hogy „ne erőszakolják meg magukat a jelentkezők, inkább próbáljanak az érdeklődési körükhöz legközelebb álló szakmák közül nézelődni. Nyilván az is nagy motiváló erővel bír, hogy mennyit lehet keresni, és azért sok olyan szakma van, amit viszonylag gyorsan meg is lehet tanulni, de fontos, hogy örömmel végezzük majd a munkánkat. Az a szerencse, ha az érdeklődési kör és a szakma munkaerőpiaci ereje egybeesik.”

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala