Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nézzük, melyek a legkeresettebb hiányszakmák és a legnépszerűbb OKJ-s képzések Magyarországon!

Akár pályakezdők, akár pályamódosítók vagyunk, jó tisztában lenni vele, hogy két OKJ-s képzés elvégzése minden magyar állampolgár számára ingyenes. A lehetőség abban az esetben is fennáll, ha már rendelkezünk diplomával. Célszerű ezt kihasználni, hiszen jelenleg alig akad olyan szakterület, ahol ne lenne nagy a munkaerőhiány, így a szakképesítés megszerzése utáni elhelyezkedés szinte garantált.

A 2018/2019-es tanévre vonatkozó hiányszakmákról tavaly év decembere óta tájékozódhatunk. A Magyar Közlöny mellékletében megyékre lebontva megtalálhatjuk azokat a szakmákat, melyekre jelenleg legnagyobb az igény Magyarországon.

Eszerint a leginkább támogatott hiányszakmák közé az építőiparhoz, szolgáltatóiparhoz kapcsolódó foglalkozások tartoznak. Jól látszik, hogy zömében kétkezi, fizikai munkát végző szakemberekből van hiány, a legtöbb régióban szükség lenne ácsra, asztalosra, épület- és szerkezetlakatosra, gépgyártástechnológiai technikusra, gépi forgácsolóra, ápolóra, kőművesre, hegesztőre, ipari gépészre, pékekre, szerszámkészítőkre, női szabókra, villanyszerelőkre.

A legkeresettebb hiányszakmák

A szakiskolák képzésein túl érdemes tájékozódnunk a legnépszerűbb OKJ-s képzések között is, ha piacképes foglalkozást szeretnénk magunknak. A legutóbbi, 2017-ben megjelent lista alapján a top 10 képzés az alábbiak szerint alakult: társadalombiztosítási ügyintéző, bérügyintéző, pénzügyi-számviteli ügyintéző, vállalkozási mérlegképes könyvelő, sportedző, IFRS mérlegképes könyvelő, targoncavezető, adótanácsadó, államháztartási mérlegképes könyvelő, pénztárkezelő és valutapénztáros.

A kutatást végző Perfekt Zrt. felméréséből az is kitűnt,hogy egyre többen már a diploma megszerzése helyett vagy előtt OKJ-s képzés mellett döntenek. Mivel ezek a képzések jellemzően rövidebb ideig tartanak, mint egy felsőoktatási intézmény képzése, így hamarabb a munkaerőpiacon tudhatják magukat a fiatalok. A felmérésből az is kiderül, hogy egyre több az olyan diplomás, aki főiskolai vagy egyetemi szintű végzettsége mellé szakmát is szeretne tanulni.

És hogy mégis, mind ezek mellett melyik az a foglalkozás, amivel a legtöbbet lehet keresni jelenleg Magyarországon? A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat 2017-ben nyilvánosságra hozott adatai szerint ez nem más, mint a légiforgalmi irányító.

De ne keseredjünk el akkor sem, ha mi nem tartozunk a légiforgalmi irányítók nem túl népes táborába, hisz számos más állás közül is válogathatunk, és hogy minél hamarabb megtaláljuk álmaink munkáját, és könnyen személyre szabhatjuk a keresésünket is. Azt is tartsuk szem előtt, hogy sosem késő váltani, szemezgessünk bátran a felnőttképzés nyújtotta lehetőségekből, képezzük magunk minél többrétű szakemberré!

Készítette: Profession.hu

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala