Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Már este görcsbe rándul a gyomrunk, ha a másnap reggeli készülődésre gondolunk? Nem vagyunk egyedül; a reggeli kapkodás, a hipergyors reggeli, a családunkkal való versenyfutás a fürdőszobáért maga a rémálom, ami az egész napunkra rányomhatja a bélyegét. De tehetünk azért, hogy ez ne így legyen!

Csak pozitívan!

Ugye mi is észrevettük, hogy azon ritka alkalmakkor, amikor sikerül harmonikusan, nyugodtan és stresszmentesen elindulnunk a munkába, sokkal jobb a kedvünk a nap folyamán, nagyobb teljesítményre vagyunk képesek és az addig megoldhatatlannak tűnő feladatok is egyszerűbbnek tűnnek? A gondolataink meghatározzák a hangulatunkat, a pozitív hozzáállás pedig erősebbé tesz, jobban tudunk tőle koncentrálni és hatékonyabban kezeljük a nehezebb helyzeteket is. Így érdemes időt szakítanunk arra, hogy ne csak szökőévente kerüljön erre sor, hanem lehetőleg minden reggelünk így nézzen ki.

Alakítsunk ki egy esti és egy reggeli rutint!

Ha nincs egy megszokott menetrendünk, ami alapján menedzseljük a reggeleinket, könnyen az egekbe szökhet a stressz-szintünk. Ha reggel szeretünk összepakolni, zuhanyozni, hagyjunk erre extra időt és ne az utolsó pillanatban keljünk fel! A szundi gomb nyomogatása sem segít ezen, hiszen hiába érezzük úgy, hogy az az extra 10-20 perc még pont tökéletes lesz ahhoz, hogy kialudjuk magunkat, valójában csak abból az időből csípünk le, amit a nyugodt készülődésünkre fordíthatnánk, kipihentebbek nem leszünk. Az estéinket is tervezzük meg, és amellett, hogy hagyunk magunknak 7-8 órát a pihenésre, hagyjunk arra is időt, hogy lenyugodjunk, lecsillapodjanak a gondolataink és összekészítsük a másnapi holminkat! Ha gyerekeink is vannak, extrán nehezített pályán vagyunk, hiszen nem csak a saját igényeinkre kell odafigyelnünk, és könnyen káoszba fulladhatnak a reggelek. Keljünk fel fél órával korábban és készüljünk el, mielőtt felkeltenénk a gyerekeket, így nagyobb eséllyel tudunk nyugodtan elindulni!

Reggelizzünk, mozogjunk!

Persze, kinek van erre ideje… - gondoljuk sokan, pedig pont ezek a feleslegesnek tűnő dolgok teszik kiegyensúlyozottabbá a napunkat. Ha csak 10-10 percet szánunk egy reggelire és egy gyors nyújtásra, máris sokat tettünk az egészségünkért és a jó közérzetünkért. Ha a rendszeres sportot beiktatjuk a reggeli rutinunkba, biztosan könnyebben indulnak majd a napjaink, hiszen a mozgás hatására a testünkben endorfin szabadul fel és kapunk egy hatalmas energialöketet, amire a sokadik kávé sem képes.

Mit várunk a napunktól?

Hogy könnyebben ráhangolódjunk az aznapi feladatainkra, gondoljuk át, mit is várunk ettől a naptól! Ha segít, írjuk le, majd szervezzük úgy a napunkat, hogy ezekre jusson idő – legyen szó akár a munkahelyen elvégzendő feladatainkról, vagy a munka utáni programjainkról, kikapcsolódásról. A nap végén mindenképpen vessünk számot és vonjunk le következtetéseket!

Használjuk a technikát!

Ma már rengeteg lehetőségünk van arra, hogy a különböző okos eszközökkel, telefonos applikációkkal tudatosan figyelhessük és szabályozhassunk az alvásunkat. Ha van okosóránk, azzal mérhetjük az alvási ciklusainkat és beállíthatunk magunknak olyan ébresztőt is, ami nem egy konkrét időpontban, hanem egy megadott időintervallumon belül ébreszt fel, akkor, amikor a legfelületesebben alszunk. Ha nem a mélyalvásunkból ébresztenek fel, sokkal könnyebben kezdődnek majd a reggelek. Okosóra nélkül is vannak lehetőségeink, léteznek például olyan telefonos applikációk, amelyekkel monitorozhatók az éjszakai mozgások, hangok, és akár vissza is tudjuk hallgatni, hogy hogyan horkoltunk hajnalban. Az app minden éjjel összegyűjti ezeket az infókat és hosszú távon érdekes következtetéseket lehet levonni a statisztikáinkból – például világosan fog látszódni, hogy amikor későn feküdtünk le, hiába aludtunk több órát, kevésbé voltunk kipihentek, vagy amikor edzettünk, sokkal gyorsabban elaludtunk, vagy az év mely szakában voltunk jobb alvók. Vessük be ezeket és változtassunk a szokásainkon, hogy kipihentebbek legyünk reggel!

Ha nem megy, váltsunk!

Ha már minden praktikát bevetettünk, de továbbra is kínkeservesen indulnak a reggelek, lehet, hogy a munkánkat érdemes az életvitelünkhöz alakítani, és nem fordítva. Ha szeretünk késő éjszakáig fent lenni és sokáig aludni, válasszunk olyan munkahelyet, ahol később kezdődik a munkaidő, vagy ahol rugalmasan, magunknak oszthatjuk be a feladatokat! Hosszú távon biztosan kiegyensúlyozottabbá tesz majd minket, ha odafigyelünk a testünk jelzéseire.

Ha váltanánk, nézzünk szét a kötetlen munkaidőt kínáló állások között, a 4 napos munkahetet kínáló ajánlatok és a beosztás szerinti munkarendet kínáló állásajánlatok között!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala