Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Bár nyelvismeret nélkül aktuálisan több mint 6500 állás között válogathatunk, a nyelveket beszélők előtt kétségtelenül olyan kapuk is megnyílhatnak, amelyek a munkakört, a pozíciót vagy a juttatási csomagot tekintve komoly előrelépést jelenthetnek. Nem elég azonban az önéletrajzunkban feltüntetni, milyen remekül beszélünk angolul, németül, franciául vagy egyéb nyelven, erről általában személyesen is tanúbizonyságot is kell tennünk. Akinél ilyenkor az a bizonyos gyomorfeszítő idegesség jelentkezik, annak érdemes tovább olvasnia mai cikkünket, mert bár bátorságot nem tudunk adni, a felkészüléshez van néhány működő tippünk.

Passzív nyelvtudás? Így aktivizáljuk!

Amikor nélkülözhetetlen

Ha pályakezdőként ismerkedünk a munkaerőpiaccal, vagy egy nagyobb váltásra készülünk a karrierünkben, jó tisztában lennünk, mely területeken van szükség mindenképp nyelvtudásra, ugyanis bőven akad olyan hirdetés, amelyre már a jelentkezésünket is valamely idegen nyelven kell elküldenünk. A nemzetközi cégek esetén a munkavégzés nyelve leggyakrabban az angol, különösen akkor, ha a külföldi székhelyű anyavállalattal rendszeres a kapcsolattartás, de többnyire középfokú angoltudást kíván az ügyfélszolgálat, a logisztika, vagy a marketing területe is, nem is beszélve az IT-s munkakörökről. Természetesen a német tulajdonú vállalatok német nyelvet kérnek, míg az üzleti szolgáltató központok olyan speciálisabb nyelvtudásra is vadásznak, mint a cseh, a svéd, a lengyel, a portugál vagy a héber, de a paletta ebben a szegmensben ennél jóval szélesebb is lehet.

A 0. lépés

Ahhoz, hogy megtaláljuk az érdeklődésünknek, tudásunknak, képességeinknek megfelelő pozíciót, fel kell térképeznünk, milyen szinten is áll aktuálisan a nyelvtudásunk. Elképzelhető ugyanis, hogy néhány évvel ezelőtt nyelvvizsgát szereztünk, de nem volt alkalmunk használni a nyelvet, vagy épp ellenkezőleg: papírunk ugyan nincs róla, de rendszeresen gyakoroljuk. Töltsünk ki egy online tesztet, ami rávilágíthat a hiányoságainkra, vagy akár arról is meggyőzhet bennünket, hogy sokkal többet tudunk, mint azt gondoltuk. A lényeg, hogy se túl, se alá ne becsüljük a nyelvismeretünket, ellenkező esetben ugyanis vagy az állásinterjún találhatjuk magunkat kellemetlen helyzetben, vagy pedig elszalaszthatjuk azt az állást, ami igazán testhezálló lenne számunkra.

Passzív nyelvtudás? Így aktivizáljuk! - álláskeresés, állásinterjú, idegen nyelv

Készüljünk tudatosan

Nagyon sokat tehetünk azért, hogy az állásinterjún kitűnjünk a többi jelölt közül, nem ritkán mégis elmaradnak ezek a magától értetődőnek is tekinthető előkészületek.

1. Amennyiben nem idegen nyelven kellett benyújtanunk a pályázatunkat, fordítsuk le azt magunknak az interjú előtt. Ez remek gyakorlat, hogy végiggondoljuk, miről a legrelevánsabb beszélnünk a személyes bemutatkozáskor, és azt is tudni fogjuk, hogy hogyan tegyük ezt.

2. Nézzünk utána a leggyakoribb állásinterjú kérdéseknek, és jegyezzük le magunknak az angol/német vagy tetszőleges nyelvű választ. Valódi magabiztosságot ad majd nekünk, ha nem ott, az amúgy is izzasztó helyzetben kell megtalálnunk a leginkább odaillő szavakat.

3. Frissítsük fel szakirányú szókincsünket: olvassunk el néhány, számunkra érdekes szakmai cikket, konferencia-beszámolót, de akár egy aktív, idegen nyelvű szakmai csoporthoz is csatlakozhatunk valamelyik közösségi felületen, ahol a párbeszédekbe bekapcsolódva tehetjük élővé mindazt, amit szakterületünkről tudunk.

4. A hallott szövegek megértésének képessége nemcsak az interjún, de a mindennapi munkavégzés során is lényeges, ezért ajánlott naponta treníroznunk magunkat: hallgassunk youtube-videókat (kezdetben a feliratok jó támpontot adhatnak), rádióadásokat vagy kimondottan szakmai témákat tárgyaló podcastokat.

5. Amikor csak lehetőségünk nyílik rá, használjuk a nyelvet, és beszélgessünk! Ha erre az állásinterjút megelőzően kevés esélyünk van, kérjük egy nyelvtanár segítségét: már egy-két órányi szóbeli gyakorlás is csodákra képes, és hatalmas lendületet ad.

És még egy jó tanács a végére: ne a tökéletességre törekedjünk, hiszen néhány apró hiba semmit nem fog levonni szakmai értékünkből, ha azonban a szinte perfekt mondatokat bizonytalanul fogalmazzuk meg, aligha lehetünk mi a befutók. Legyünk reálisak magunkkal szemben, de egyben magabiztosak is, és az eredmény sem fog elmaradni. Ha pedig még keressük a nekünk való munkát, kattintsunk ide a legfrissebb hirdetésekért! Kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, hogy naprakészek legyünk, de ha még tovább növelnénk esélyeinket, váljunk láthatóvá a munkáltatók számára is.

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, idegen nyelv, felkészülés, gyakorlás