Jogi értelemben sokáig nem kell beszélnünk a terhességről a munkaadónknak, a szakértők szerint azonban érdemes már korán bejelentenünk, ezzel is jelezve az együttműködési szándékunkat. A szülési szabadság kezdete és hossza egyénfüggő, de a jogszabályok pontosan meghatározzák a kereteket. A Profession.hu Dr. Cselédi Zsolt munkajogász, Dr. Répáczki Rita munkapszichológus és Sámson Dorottya karrier-tanácsadó, az állásportál toborzási szolgáltatások csoportvezetője segítségével összegyűjtötte a gyermekvállalás jogi, lelki és technikai vonatkozásait.

Mikor közöljük a terhességet?

Dr. Répáczki Rita munkapszichológus szerint, amint tényként kezelhető a terhesség, ajánlatos közölni azt a munkáltatóval. Ez azért fontos, mert így a munkaadó láthatja az együttműködési szándékot a kismama részéről, és időben egyeztethet vele a szülési szabadságot követő terveiről, iletve arról, hogy mikor szeretne visszatérni a munkahelyre. Jogi értelemben azonban a munkavállaló csak abban az esetben köteles közölni terhességét, ha az adott munkakör esetében egészségügyileg alkalmatlannak minősülne a munkavégzésre. Fontos azonban, hogy a várandósság alatti felmondási védelem csak akkor érvényesül, ha a kismama tájékoztatja a munkáltatót a terhességéről.

A munkapszichológus szerint várandósság ideje alatti munkavégzés teljes mértékben egyénfüggő. Sokan vannak, akik a szülést megelőzően a lehető legkésőbbi időpontig dolgoznak, mert erre lelkileg szükségük van, azonban sokan vannak, akik szívesebben töltenék otthon a szülést megelőző heteket.

Mikor közöljük a terhességet a munkaadóval?

"Főszabály szerint a szülés előtt legfeljebb 4 héttel lehet megkezdeni a szülési szabadságot, azonban a munkavállaló és munkáltató megállapodhatnak ettől eltérően is, így akár korábban is elkezdődhet a szülési szabadság" - mondta Dr. Cselédi Zsolt munkajogász. A szülési szabadság azonban semmilyen esetben sem haladhatja meg a 24 hetet.

A szülési szabadság alatt

A szülési szabadság idejére csecsemőgondozási díj jár, amely egy társadalombiztosítási eljárás. Ennek az összege a csecsemőgondozási díjra való jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele számított 180 naptári nap jövedelemátlagának 70%-val egyezik meg. Az így megállapított bruttó összeg után egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot nem, a személyi jövedelemadót azonban meg kell fizetni, ezt a folyósításkor eleve levonják.

Amennyiben a foglalkoztatott rendelkezik kifizetőhellyel, a csecsemőgondozási díjat onnan folyósítják, amennyiben nem, az összeget az állam fizeti. A 24 hetes szabadság letelte után a munkavállaló a gyermek 3 éves koráig fizetés nélküli szabadságot vehet igénybe, melynek tartalmára az első két évben gyermekgondozási díj (gyed), majd gyermekgondozási segély (gyes) jár.

A munkáltató részéről a helyes eljárás az, ha határozott időre, mégpedig a kismama gyermekgondozás miatti távollétére vesz fel helyettesítő munkaerőt. Így az anyuka visszatérésével a helyettesítő munkavállaló határozott idejű jogviszonya megszűnik.

Mikor közöljük a terhességet a munkaadóval?A Profession.hu-n ilyen határozott idejű munkákat találhatunk!

Sámson Dorottya munkaerő-piaci szakértő szerint egyre gyakoribb, hogy az anyukák egy-másfél év után visszatérnek a munkahelyre. A szülést követő egy év az anyának inkább a befelé fordulásról szól, azonban sok esetben otthonról is dolgoznak a szülési szabadságon levő kismamák.

Mikor közöljük a terhességet a munkaadóval?Ilyen távmunkákat, otthoni munkákat kínálnak a munkaadók!

Dr. Répáczki Rita kiemelte: "Ez az időszak alkalmas lehet új dolgok elsajátítására, új lehetőségek felfedezésére önmagával kapcsolatban, amit aztán később a karrier területén is hasznosítani tud."

A sikeres visszailleszkedés

A pszichológus szerint az otthon töltött idő alatt sem érdemes teljesen elszakadni a munkahelyi környezettől. A visszailleszkedést segítheti az eleinte részmunkaidőben végzett munka, illetve ha a szülési szabadság ideje alatt is tartjuk a kollégákkal a kapcsolatot. Érdemes elmenni a céges, családosra tervezett rendezvényekre, így a kismama a gyes, gyed ideje alatt is tudni fogja, mi a helyzet a cégnél.

Mikor közöljük a terhességet a munkaadóval?A részmunkaidős állásajánlatokat itt böngészhetjük!

"Értesüljünk a nagyobb változásokról és figyeljük a piacot. Ne essünk el teljesen mindentől. A prioritások változnak, de ez így normális" - tette hozzá Sámson Dorottya.

A visszatérő kismamát ugyanabba a munkakörbe kell visszahelyezni, amelyben a szülés előtt dolgozott. A főnök és a kollégák hozzáállásán is sok múlik, de fontos, hogy a dolgozni visszatérő anya részéről ne legyen evidens az, hogy vele elnézőek, mert ez a visszájára fordíthatja a kollégák hozzáállását.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Abban mindhárom szakértő egyetért, hogy a kismamát sem a szülési szabadságot megelőzően, sem a szülést követően nem érheti semmilyen diszkrimináció. Sámson Dorottya hozzátette, hogy amennyiben az állásinterjú során felmerülne a gyermekvállalási szándékunkra vonatkozó kérdés, hangsúlyozhatjuk, hogy pillanatnyilag a karrierünkre szeretnénk fókuszálni, illetve kifejthetjük, nagyjából mikor szeretnénk gyermeket. Amennyiben egy-két éven belül mennénk szülési szabadságra, érdemes elkerülni a munkahelyváltást.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely, gyed, gyes, kismama, várandós, munkajog