Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Azzal, hogy valaki gyermeket tervez, szükségszerűen együtt jár az is, hogy valamennyi időre távol marad a munkaerőpiactól. Ilyenkor jogosan merülhet fel a kérdés, hogy vajon mire számíthat egy kismama, ha gyermeket szeretne, de a korábban megszerzett pozícióját sem adná fel a jelenlegi munkahelyén, vagy abban az esetben, ha más területen képzeli el a jövőjét, mennyi időre lehet szüksége, mire munkát talál. Talán napjainkban még nehezebb ez a kérdés, hiszen a koronavírus miatt a gazdasági élet sem pörög, kevesebb a nyitott pozíció. A témakörben Patai Krisztina fejvadász és karrier coach, a Mommy Works Hungary alapítója igazít el.

Nem csak a kihagyott idő, a pozíció is számít

Hogy egy kismamának milyen esélyei vannak a munkaerőpiacon, nem csak attól függ, hogy hány hónapot töltött otthon, hanem attól is, hogy milyen területen dolgozik, mik az ambíciói, illetve hány gyermeket tervez még a jövőben.

„Magyarországon átlagosan két évet maradnak távol a nők a munka világától gyerekszülési szabadság miatt; ez viszonylag sok idő nyugat-európai országokkal összehasonlítva, ahol 3-6 hónapra tehető ez az időszak. Nem minden cég tud ennyit várni, felsővezetői szinten maximum 1 évig tudják helyettesíteni a kieső munkaerőt. A törvény is arra kötelezi a munkáltatót, hogy 1 évig tartsa a pozíciót” – vezet be a témába a szakember.

Mikor egy nő bejelenti a munkahelyén, hogy gyermeket vár, általában lezajlik egy őszinte párbeszéd arról, hogy amíg elmegy GYES-re, hogyan és mennyi ideig oldják meg a helyettesítését. „Van olyan cég, ami ideiglenesen meg tudja ezt oldani belső átszervezéssel és van olyan, ahol fix időre felvesznek valakit a kismama helyére. Az más kérdés, hogy mennyire tudja előre valaki, hogy hány hónapot lesz távol, mert a gyerekvállalás a legtöbbször nem olyan, mint ahogy a filmekben látjuk vagy a könyvekben olvassuk. Kis számban van úgy a gyakorlatban, mint ahogy előre elképzeljük.”

Vissza a korábbi céghez vagy új utak?

Az sem mindegy, hogy a korábbi munkáltatójához, a korábbi pozíciójába szeretne valaki visszamenni vagy más céget keres. „Ha valaki a volt munkáltatójához akar visszamenni nagyjából hasonló pozícióba, az viszonylag problémamentes - ha kellően rugalmas a munkáltató, nem szűnik meg az adott pozíció vagy nem vásárolják fel a céget.” Előfordulhat, hogy valaki azért nem tud visszamenni a korábbi munkahelyére, mert az megszűnt, vagy nem szeretne már ugyanabban a munkakörben dolgozni, mint azelőtt. A legfőbb indok arra, hogy miért nem térnek vissza az előző munkahelyre azonban sok esetben az, hogy a nők részmunkaidőbe szeretnének visszamenni dolgozni, a cégek többsége viszont nem tudja ezt a rugalmasságot biztosítani. „Vannak munkáltatók, akik hajlanak arra, hogy csak 6 vagy 4 órába vegyék vissza a munkavállalót, de nem minden esetben. Sok esetben azért szoktak a nők más munkahelyet keresni, mert az előző munkáltatójuk nem tud nekik részmunkaidős foglalkoztatást biztosítani” – részletezi Krisztina.

Egyre több a részmunkaidős pozíció

Természetesen vannak cégek, ahol nem tudnak egy-egy munkakörben részmunkaidőt biztosítani, sok területen ez lehetetlen is, de általában ez nagy részben a döntéshozóktól függ. Egyre több munkahelyen tudják megoldani a 4 vagy 6 órás foglalkoztatást és szívesen veszik vissza a korábban teljes munkaidőben dolgozó munkavállalót kevesebb órába. „Én 2018-tól kezdve rugalmasságot figyelek meg a cégek részéről. Nagyok a munkaerőpiaci kihívások, nehéz új munkavállalót találni, ezért sokkal nyitottabbak arra, hogy visszavegyenek részmunkaidőbe valakit, minthogy felvegyenek egy új embert” – magyarázza Krisztina.

Az otthonról végezhető munkák a legnépszerűbbek

A GYES-en lévő kismamák körében a 100%-osan otthonról végezhető munkák a legkeresettebbek. „Ha semmi extra képzettség nem kell hozzá, akkor ömlenek a jelentkezések” – avat be Krisztina. Azokra a munkákra is sokan jelentkeznek, amelyek képzettséget nem, viszont angol nyelvtudást igényelnek.

Kismamaként is 3-6 hónapra van szükség az elhelyezkedéshez

A statisztikák szerint a kismamáknak is ugyanannyi időre van szükségük új munkahelyet találni, mint más munkakeresőknek. „Általában a kismamák is 3-6 hónap alatt tudnak elhelyezkedni, mint bárki más, de ez attól is függ, hogy milyen szakterületen keresnek munkát. Ha IT-s vagy könyvelői háttérrel rendelkezik valaki, valószínűleg hamar vissza tud kerülni a munkaerőpiacra.” A nehézséget az adja, hogy sokkal kevesebb részmunkaidős állás van jelenleg, mint teljes állás. Az ügy persze nem lehetetlen, a Mommy Works is azért jött létre, hogy segítsen az álláskeresésben és a Profession oldalán is rengeteg részmunkaidős munkalehetőség van meghirdetve.

Érdemes startupoknál is nézelődni, hiszen „a startupok sokkal több pozícióban foglalkoztatnak részmunkaidőben munkatársakat, mert ott egyrészről nincs annyi feladat, másrészről ez költséghatékonyabb is számukra.” A szakterület mellett a lokáció is fontos tényező, illetve az, hogy mikor szeretne elhelyezkedni a munkavállaló. „Általában szeptembertől decemberig és februártól júniusig van nagyon sok nyitott pozíció” – hangsúlyozza a szakember.

Fogadjuk meg a szakértő tanácsait és kezdjünk el időben, 3-6 hónappal a tervezett munkakezdésünk előtt állásokra vadászni! Ha rég foglalkoztunk a témával, frissítsük önéletrajzunkat, majd töltsük fel ide! Maradjunk naprakészek, kérjünk hírlevelet, illetve Facebook értesítést is, hogy biztosan ne mulasszunk el egyetlen nekünk szóló lehetőséget sem!

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala