Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Pályamódosítás

GYES-re alapvetően három évig vagyunk jogosultak. Sokan örülnek a felszabadult időnek, amit a gyermekükkel tölthetnek, de vannak helyzetek, amikor idő előtt vissza kell mennünk dolgozni a család pénzügyi helyzete miatt. Az is előfordul, hogy hiányzik a munkánk és azért szeretnénk hamarabb visszamenni a munkahelyünkre, mert nem érezzük teljesnek az életünket. Bármelyik csoportba is tartozunk, nem kell, hogy rosszul érezzük magunkat a döntésünk miatt.

Ne legyen bűntudatunk

Ha a 3 év letelte előtt mennénk vissza dolgozni, bűntudatot érzünk, hogy kimaradunk a gyerekünk életéből, nem vagyunk ott a fontosabb pillanatokban, esetleg nem bízunk abban, akire napközben rábíztuk – legyen az a bölcsőde, bébiszitter vagy akár egy rokon.

Fontos azonban tudnunk, hogy bár ezzel az érzéssel nem vagyunk egyedül, valójában nem ártunk a gyermekünknek azzal, ha nem vagyunk mellette a nap minden percében. Nincs olyan kutatás, ami azt bizonyítaná, hogy sikeresebb, boldogabb felnőtt lett abból a gyerekből, akit később adtak bölcsődébe. A korai kötődés az első fél-egy évben stabilizálódik, de maga a kötődés még utána hosszú évekig alakul.

A gyerekeknek érzelmi biztonságra van szükségük, és ha ezt egy nagymama vagy egy dajka biztosítja nekik, az is ugyanolyan jó, nem ártunk vele. Az első egy évben, ha tehetjük, maradjunk otthon, de utána bűntudat nélkül visszamehetünk dolgozni.

Szóljunk időben

Ha eldöntöttük, hogy szeretnénk visszamenni dolgozni, szóljunk időben a munkáltatónknak. Ne várjuk el, hogy telefonálunk egyet és másnap már mehetünk is vissza a régi munkakörünkbe, mert valószínűleg a helyzet ennél sokkal komplikáltabb: biztosan kerestek a helyünkre másik embert, aki elvégzi a feladatainkat, esetleg már meg is szűnt az a munkakör, amiben korábban dolgoztunk. Legalább 30 nappal a visszatérésünk előtt jelezzük a szándékunkat, hogy a főnökünk megtehesse a szükséges lépéseket.

Visszatéres GYES-ről

Vállaljunk részmunkaidőt

Ha három évnél korábban térnénk vissza, és lehetőségünk van arra is, hogy ugyanarra a munkára részmunkaidőben vegyenek vissza, válaszuk ezt, így fokozatosabbá tesszük a visszaszokást. Érdemes ezen elgondolkoznunk, mert sokkal könnyebbé teheti az átállást és a gyermekünkre is sokkal több időnk lehet.

Az apa is otthon maradhat

Bár a társadalmunkban az az elfogadottabb, ha az édesanya marad otthon a gyerekkel, míg az apa dolgozik, fontos tudnunk, hogy nem ez az egyetlen út. Ha a helyzetünk úgy kívánja, az édesapa is elmehet GYES-re. Ne foglalkozzunk azokkal, akiknek ez nem tetszik, ez a mi életünk, a mi családunk, a mi döntésünk.

A minőségi idő a legfontosabb

A gyermekünk fejlődése szempontjából az érzelmi biztonság és a minőségi idő a legfontosabb. Inkább töltsünk el vele pár órát úgy, hogy ténylegesen rá figyelünk, minthogy egész nap mellette legyünk, de ne szenteljük neki a teljes figyelmünket. Sokkal többet ér, ha abban a kevés időben nem nyomkodjuk a telefonunkat, nem köti le más a figyelmünket, csak és kizárólag ő. Ha visszamentünk dolgozni, semmiképp ne vigyük haza a munkát, ha otthon vagyunk, fejben is legyünk otthon.

Legyünk tisztában a jogainkkal és a kötelezettségeinkkel

Érdemes már akkor utánajárnunk a jogainknak és a kötelezettségeinknek, amikor megtudjuk, hogy babát várunk, ezzel sokkal könnyebbé tudjuk tenni a munkából való kiesést és a visszatérést is. Egy korábbi cikkünkben a GYES-ről való visszatérés munkajogi oldalát is megvizsgáltuk.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala