Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ahányan vagyunk, annyiféle módon fejezzük ki a szeretetünket mások felé, és ugyanígy sokféle az, ahogy mi szeretnénk, hogy viszonozzák azt. Mindannyian olyan „nyelven” fogadjuk be és küldjük a szeretetet, ahogyan gyerekkorunkban megtanultuk a családunktól – ha például ügyesek voltunk és megdicsértek minket, akkor ajándékokat kaptunk vagy ölelést, vagy ha meg akartak vigasztalni, akkor megpusziltak vagy inkább bátorítottak? A saját és egymás szeretetnyelvének az ismerete pedig nem csak a párkapcsolatokban vagy baráti kapcsolatokban fontos, hanem a munkahelyen is – egy kutatásból kiderült, hogy azoknak az alkalmazottaknak a 93%-a, akik értékesnek érezték magukat a munkahelyen, motiváltak arra, hogy a legjobbat nyújtsák a munkájukban, 88%-uk pedig elkötelezettnek érzi magát.

Beszélni egymás nyelvét

Gary Chapman amerikai család- és párterapeuta 1992-ben írt az 5 különböző szeretetnyelvről, ami világszerte segített a pároknak abban, hogy hogyan fejezzék ki és hogyan fogadják be jól a szeretetet. Mivel mindannyian mások vagyunk, gyakran előfordulhat, hogy a szeretetünk kifejezése nem ér célba, vagy hiába próbálkozik a másik fél, nem érezzük a szeretetüket. Ez azért van, mert az üzenet küldője és befogadója nem értik meg egymást, a megoldás tehát az, hogy megtanuljuk beszélni egymás nyelvét. Ez a munka világában sincs másként – a megbecsülés segíti a csapattagokat abban, hogy könnyebben együttműködjenek és hatékonyabban érjék el a kitűzött célokat, ami hosszú távon elkötelezettebb munkavállalókat és vonzóbb munkakörnyezetet eredményez. Ha úgy érezzük a munkahelyünkön, hogy értékelik a munkánkat és az erőfeszítésünket, az adhat egy extra löketet abban, hogy még jobban teljesítsünk, kevésbé leszünk ingerlékenyek és nem fogunk leragadni apróságokon. Például nem fog minket zavarni, hogy valakinek közelebb van a parkolóhelye a bejárathoz vagy a másik kollégánknak nagyobb az asztala, mert nem ez köti le az időnket és az energiánkat.

Az 5 szeretetnyelv

Lássuk is, hogy mi az az öt mód, ahogy az emberek kifejezik a szeretetüket Chapman könyve szerint. Az első az elismerő szavak: ide tartozik a köszönet, a dicséret, a bátorítás és a másik cselekedeteinek értékelése. Ha ez a mi elsődleges szeretetnyelvünk, biztosan nagyra fogjuk értékelni a munkahelyen, ha a felettesünk vagy a kollégáink megköszönik a munkánkat, vagy valamilyen módon kifejezik, hogy értékesnek tartanak minket. Ha rendszeresen megkapjuk ezt a visszajelzést, valószínűleg elégedettebbek leszünk a munkahelyünkkel és szívesen dolgozunk ott hosszú távon.

A második szeretetnyelv a minőségi idő: ez azt jelenti, hogy odafigyelünk a másikra és rászánjuk az időnket, amivel azt fejezzük ki, hogy szívesen töltünk vele időt, szeretünk vele együtt lenni. A másra szánt idő mindig valaminek a lemondásával is jár, így sokat számít, hogy kinek ajándékozzuk. Ha ez a szeretetnyelvünk, növelheti az elkötelezettségünket, ha a főnökünk időről időre leül velünk beszélgetni vagy rendszeresen tartanak csapatépítőket a cégnél, amelynek során közös élményeket szerezhetünk a kollégáinkkal. A lényeg ezekben nem feltétlenül maga a cselekvés, hanem az egymásra fordított idő és figyelem.

A harmadik szeretetnyelv az ajándékozás: az ajándék sokaknak azt fejezi ki, hogy a másik gondolt rájuk akkor is, amikor éppen nem voltak együtt. Nem az a fontos, hogy drága vagy nagy ajándék legyen, lehet akár a kedvenc csokink, ha a másik épp boltba megy, vagy egy szimbolikus tárgy valahonnan, ahol nélkülünk járt. A munkában ez kifejeződhet akár extra szabadnapokban is, amit ajándékként kapunk a főnökünktől, ha jól teljesítettünk vagy ha tudja, hogy fontos ott lennünk egy családi eseményen.

A negyedik a szívességek: akik a szívességek nyelvét beszélik, nagyra értékelik, ha segítenek nekik, megtesznek a kedvükért bizonyos dolgokat és figyelembe veszik a kéréseiket. Szívesség lehet bármi, amivel segítünk nekik, de fontos számukra, hogy ezt magunktól tegyük meg, hiszen kikövetelt segítségre senki nem vágyik. A munkahelyen ez megnyilvánulhat úgy, ha felajánlja valaki a segítségét, ha látja, hogy túlterheltek vagyunk, esetleg megoszt velünk karrierlehetőségeket, továbbképzéseket.

Az ötödik szeretetnyelv pedig az érintés, ahová a testi kontaktus formái tartoznak, például az ölelés, az összebújás, a simogatás. Kutatások kimutatják, hogy akiket gyerekkorukban sokat simogattak, azok jobban boldogulnak az érzelmi életükben. Fizikai érintés természetesen a munkahelyen is előfordul, például ha valaki jól teljesített, megveregetjük a vállát, vagy ha sikeresen lezártunk egy projektet, kezet fogunk a másikkal. Minden kultúrában megszabott, hogy milyen érintések számítanak elfogadottnak és mi számít illetlenségnek, illetve személyenként változik, hogy milyen érintést tartunk helyénvalónak és mit sértőnek, mi esik jól és mi nem.

Ismerjük fel a saját szeretetnyelvünket

Ahhoz, hogy a megfelelő módon kapjunk szeretetet, először magunk számára kell tisztáznunk, hogy mi a szeretetnyelvünk, ami korántsem olyan egyszerű. Gondoljuk át, hogy mi az, amit rendszeresen szoktunk kérni, minek a hiánya okozza nekünk a legnagyobb fájdalmat és mi magunk hogyan próbáljuk meg kimutatni a szeretetünket mások felé! Az emberek általában magukból indulnak ki, így valószínűleg a saját szeretetnyelvünkön akarjuk kifejezni a másik iránti szeretetünket, ami nem biztos, hogy egyezik a másik által preferált móddal. Ha pedig ismerjük magunkat és tudjuk kommunikálni, hogy mi okoz számunkra boldogságot, az a magánéletben és a munkában is nagyobb elégedettséghez vezet.

Soha nem kapunk elismerést vagy dicséretet a munkahelyünkön, bármennyire jól is teljesítünk? Ha hosszú távon nem érzünk elégedettséget, nézzünk szét az aktuális állásajánlatok között!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala