Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Bár nyáron általában vidámabbak és lazábbak vagyunk, ez a felszabadultságérzés gyakran motiválatlanságba is átcsaphat, ami megnehezítheti a mindennapokat. Sokunknak pedig egyenesen megterhelő a forróság és a hőmérsékletingadozás, amitől ingerlékenyebbek és fáradtabbak vagyunk, így különösen fontos, hogy foglalkozzunk a mentális egészségünkkel. Egy olyan munkahelyen, ahol prioritás a dolgozók jólléte, általában számos lépést tesznek azért, hogy nyáron is megfelelő környezetben dolgozhassunk. A mentális egészség gondozása mindenki érdeke és felelőssége, így a munkahelyi környezet és az egyéni öngondoskodást egyaránt hozzájárulhatnak az egészségesebb és boldogabb munkavégzéshez.

A nyár a szabadságolások ellenére is megterhelő lehet

A legtöbben a nyári hónapokra időzítjük a hosszabb szabadságainkat, ami átmenetileg felüdülést hozhat, de a cégek egyre inkább tisztában vannak azzal, hogy ez nem biztos, hogy elegendő a mentális egészség fenntartásához a nyári éghajlati tényezők mellett, amelyek sokaknak okoznak mentális megpróbáltatást. A túlzott melegtől sokan alvászavarokkal és étvágytalansággal küzdenek, lehangoltak és kevésbé fókuszáltak, ami megnehezítheti a munkát, illetve a munkahelyi balesetek szempontjából is kockázatos lehet. Fontos, hogy a munkahelyünk biztosítsa zárt térben a megfelelő hőmérsékletet, kültéren pedig a megfelelő védőöltözetet, fényvédelmet és hidratálást. Ha úgy érezzük, hogy ezek ellenére is túl nagy megpróbáltatást jelentenek a napi feladatok, rosszul érezzük magunkat és nem tudunk teljesíteni, kommunikáljuk ezt a főnökünk felé és próbáljuk meg közösen megoldani a problémát!

Sok helyen a nyár uborkaszezon

Több szektorban is megfigyelhető az úgynevezett nyári „uborkaszezon”, ami szintén csökkentheti a lelkesedést. Ilyenkor a cégek általában úgy motiválják az alkalmazottakat, hogy a hét utolsó napján rövidített munkarendet adnak ki, de ezért cserébe elvárják, hogy a hét többi napján maximális erőbedobással teljesítsünk. Persze nincs ez mindenhol így, van, ahol pont az a probléma, hogy feltorlódnak a szabadságok és átmenetileg munkaerőhiány alakul ki a cégnél. Ilyenkor a szabadságok ésszerű beosztásán kívül a cég valamilyen jutalommal motiválhatja azokat, akik ezekben az időszakokban is helytálltak – ez lehet szóbeli vagy akár pénzbeli ösztönző is. Ha van ilyen jutalom a cégünknél, az szuper lehetőség, de nem javasolt, hogy ennek elérésére túlterheljük magunkat a nyári hónapokban – saját magunkra, a saját mentális egészségünkre is oda kell figyelnünk, hogy elkerüljük a kiégést és hosszú távon is produktívak tudjunk maradni.

Nem mindig a légkondi a megoldás

Bár ma már sok munkahelyen adott az otthoni vagy a hibrid munkavégzés lehetősége, sokan járnak be minden nap az irodába vagy a cég telephelyére nap mint nap. A nyári hónapokban természetes, hogy az első dolgunk, hogy bekapcsoljuk a klímát, aminek számos pozitív hatása van, de nem mindig jelent megoldást. A hőmérsékletváltozás az épületben és az épületen kívül megterhelő lehet a szervezetünknek és sokkal könnyebben megfázhatunk, emellett a páratartalom nem megfelelő beállítása is légúti megbetegedésekhez vezethet. Sokszor a kollégák nem tudnak megállapodni a hőfokról sem, ami többek komfortérzetét ronthatja. Az optimális hőmérséklet és komfort fenntartása elsődleges szempont, ezért érdemes egymás igényeit figyelembe véve kialakítani a megfelelő munkakörnyezetet és megtalálni az egyensúlyt.

Ha a munkáltatónk és mi magunk is aktívan teszünk a mentális egészségünk fenntartásáért és gondozásáért, az életminőségünk hosszú távon javulhat, a teljesítményünk pedig egyre jobb lesz. További tippjeinket a témában itt olvashatjuk!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala