2015-ben a minimálbér bruttó 105 ezer, a garantált bérminimum bruttó 122 ezer forint. Az előző évhez, 2014-hez képest a minimálbér 3500 forinttal, a bérminimum pedig 4000 forinttal - egyaránt 3,4 százalékkal - emelkedett.

Ekkora béremelést szeretnének a munkavállalók 2016-ra

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke szerint a munkavállalói oldal egy középtávú bérfelzárkóztatási programban gondolkodik, amely célul tűzte ki a minimálbér nettó értékének a létminimumhoz való felzárkóztatását. Az elnök ismertette a MaSzSz "4-szer 9" elnevezésű bérfelzárkóztatási programját, ami három évre szólna. A lényege, hogy 3 éven keresztül 9 százalékkal emelkedne a minimálbér és a szakmunkás bérminimum, a negyedik kilences pedig az alacsony keresetűek esetében a 9 százalékos személyi jövedelemadó bevezetése.

Mennyivel nőhet a minimálbér jövőre?

A minimálbér 8, a szakmai bérminimum 13 százalékos emelését javasolta a Munkástanácsok Országos Szövetsége. Ezzel a minimálbér 113 500 forint lenne, ami nettóban 10 százalékos emelést jelent, a szakmai bérminimum pedig 138 000 forint, ami nettóban 15 százalékos emelésnek felelne meg. Az érdekképviselet közleménye szerint a Munkástanácsok a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) - a résztvevők között egyelőre egyedüliként - előterjesztette javaslatait a 2016. évi minimálbér-emelésekre.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke kifejtette: a javasolt emelési mérték az első érdemi lépést jelentené ahhoz, hogy a magyarországi minimálbér nettó összege belátható időn belül felzárkózzon a létminimum-számítások által kimutatott megélhetési költségekhez. Kiemelt figyelmet fordítanak a szakképzett munkavállalók anyagi megbecsülésére, egyebek mellett azért, mert egyre nagyobb gondot jelent ebben a körben a munkaerőhiány.

A Munkástanácsok szerint nem lehet cél, hogy a szakképzett fizikai munkások és szellemi dolgozók csak az országhatártól nyugatra találjanak maguknak elfogadható anyagi megbecsülést, a hazai vállalkozók és a Magyarországra érkező befektetők pedig már csak képzetlen vagy betanított munkásokat találjanak az országban - írták a közleményben.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A munkaadók ennyit adnának jövőre

A reálkeresetet szerényen növelő béremelésben tudnak partnerek lenni a minimálbér és a szakmunkás bérminimum esetében jövőre a munkáltatók - közölték a távirati irodával a munkáltatói oldal képviselői, Zs. Szőke Zoltán, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetség (Áfeosz-Coop Szövetség) elnöke és Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára.

Dávid Ferenc hangsúlyozta: egy konszolidált, ámde a reálpozíciót javító bérnövekedésben tud a vállalkozói szervezet partner lenni. Rámutatott, hogy a jelenlegi adó- és járulékrendszer keretein belül nem lehet olyan radikális minimálbér és garantált bérminimum emelést elképzelni, amilyet a munkavállalói oldal felvetett.

Mint arról már korábban írtunk: augusztusban zéró infláció volt, a reálkeresetek a nettó bérekkel azonos mértékben változtak. Idén az első 8 hónapban a kereseteket terhelő járulékok és az szja-szabályok változatlansága miatt a nettó és a bruttó keresetek egyaránt 3,7 százalékkal emelkedtek.

Zs. Szőke Zoltán kiemelte, hogy a jövő évi béremelés a nemzetgazdasági ágazatok közül háromban, a kereskedelemben, az építőiparban és a feldolgozóiparban összesen közel 600 ezer munkavállalót érint, ezért az Áfeosz azt javasolta a kormánynak, hogy ezekben az ágazatokban a munkahelyvédelmi akciótervhez hasonlóan adjon bizonyos kedvezményeket a munkáltatói szervezeteknek.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: bér, kereset, jövedelem, fizetés, minimálbér, emelés, 2016