Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Akár pályakezdőként tesszük első lépéseinket a munka világában, Mennyit érek?akár több évtizedes tapasztalattal a hátunk mögött gondolkodunk munkahelyváltáson, a fizetés garantáltan foglalkoztat bennünket. Amikor a téma felvetődik, sokan csupán azt látják maguk előtt, hogy a korábbi bérüknél többet szeretnének keresni, de azonnal felmerül bennünk a kétség is, bemondhatják-e azt a bizonyos magasabb összeget a bértárgyaláson. Talán meglepő, de erre a kérdésre mindenki maga tudhatja csak a választ, azonban saját értékünk meghatározásához adunk néhány hasznos tanácsot, Gégöl Júlia karrier coach útmutatása szerint.

Lépésről lépésre

Kezdjük a legfontosabbal: a bértárgyalás nem egyenlő azzal, hogy az állásinterjú egy meghatározott pontján közöljük fizetési igényünket, majd hátradőlünk, mint aki jól végezte dolgát. „A bértárgyalás valójában az otthoni felkészüléssel kezdődik, és ennek is a mínusz egyedik lépése, hogy kontextusba helyezzük a kérdést aszerint, hogy állásban vagyunk-e, és onnan nézelődünk, vagy esetleg már hónapok óta hiába keressük a számunkra megfelelő munkát. Az is lényeges szempont, hogy hogyan is állunk az anyagiakkal, vannak-e tartalékaink, és így időnk is, hogy kivárjunk egy jó ajánlatot, vagy az aktuális körülményeink sürgetnek bennünket, ezért mihamarabb el kell helyezkednünk” – kezd bele a témába Gégöl Júlia.

A szakember szerint belülről kifelé kell építkeznünk, amikor a piaci értékünkről van szó. „Kiindulásképp azt érdemes átgondolnunk, hogy mi mindent kell megmutatnunk leendő munkáltatónknak, hogy egyrészt felcsillanjon a szeme, másrészt értse, miért is kérünk majd annyit, amennyit. Gondoljunk csak a reklámokra: legyen szó egy műszaki cikkről vagy egy élelmiszerről, soha nem az ár hangzik el elsőként, hanem a legfontosabb előnyök, amelyek aztán érthetővé teszik az összeget, amibe az áru kerül. Ezt az analógiát követve nulladik lépésként határozzuk meg az énmárkánk alappilléreit, vagyis hogy milyen szakmai tudással, tapasztalattal és személyes kompetenciákkal rendelkezünk, illetve mi az a plusz, ami megkülönböztetni bennünket a többi jelentkezőtől. Például értékesítőként vagy marketingesként behozhatunk konkrét eredményeket, vezetőként reflektálhatunk a fluktuáció alacsony mértékére, adminisztratív munkakörben pedig precíz munkavégzésünket emelhetjük ki az ügyfélvéleményeket idézve.

Mennyit érek?

Önéletrajzírásba csak azután érdemes fognunk, ha sikerült jól körülhatárolnunk az énmárkánkat, hiszen ezen nemcsak az álláskeresés sikere múlhat, hanem az is, ahogyan a bértárgyalásra pozícionáljuk magunkat. „Ahelyett tehát, hogy egyetlen összegben gondolkodnánk, készítsük azt elő egy kellően informatív CV-vel, és ne feledkezzünk meg a LinkedIn profilunk frissítéséről sem. A személyes bemutatkozáskor építkezzünk tovább, hogy mire eljutunk a bértárgyaláshoz, a fizetésigényünk már megalapozott legyen. Természetesen az is lényeges, hogyan is kommunikáljuk a fejünkben lévő pénzösszeget, hangunk, testtartásunk határozottságot, vagy bizonytalanságot sugall-e, éppen ezért ajánlott párunkkal, egy családtagunkkal vagy barátunkkal gyakorolni a színrelépés előtt” – javasolja interjúalanyunk.

Nézzük a számokat!

Amikor már tisztán látjuk az értékünket, továbbhaladhatunk a konkrétumok felé. „Mindig azt tanácsolom a hozzám fordulóknak, hogy először is írják össze, mennyi a havi fix kiadásuk, vagyis mi az az összeg, aminek mindenképp be kell érkeznie a számlájukra. Ezután ajánlott összegyűjteni, mi az ami ezen a minimumon felül motivációt jelentene számunkra, akár hosszútávon is – így már kapunk is egy jó alapot” – osztja meg a coach.

Ahhoz, hogy a fizetésigényünk reális is legyen, egy online elérhető bérkalkulátor nagy segítségünkre lehet, ahol a nettó-bruttó bérről tájékozódhatunk, illetve a szakmánkban jellemző fizetésekről is valós információkat gyűjthetünk. „Mozgósíthatjuk a kapcsolati hálónkat is: ha van olyan ismerősünk, aki az adott cégnél dolgozik, lényeges támpontokat adhat nekünk a cég bérpolitikáról, de ha az iparágon belül találunk kapcsolódásokat, azzal szintén értékes számadatokhoz juthatunk, és könnyebb lesz jól belőnünk a számunkra is megfelelő tól-ig határokat. Annál is inkább egy bizonyos spektrumban érdemes gondolkodnunk, ha a bérünkről van szó, mert a legtöbb munkáltató juttatási csomagot ajánl, vagyis jó felkészülnünk a lehetőségekből, és mérlegelnünk, mely elemek jelentenek hozzáadott értéket számunkra: például az utazási támogatás, a sportolási lehetőség vagy a kedvezményes étkezés a cég éttermében akár komolyabb megtakarítást is jelenthet egy-egy hónapban, amit szintén érdemes a fizetési igényünkbe bekalkulálnunk” – teszi hozzá a fentiekhez Júlia.  

Mennyit érek? - munka, fizetés, bértárgyalás

Fontos részletek

Természetesen további szempontok is képbe kerülhetnek, amikor a fizetésünkről van szó, ugyanis nem csupán a pénz jelenthet meggyőző erőt számunkra, hanem maga a cég, a képviselt értékrend és a lehetőségeket rejtő munkakör is, amire esetleg már hosszabb ideje vágyunk. Ha az utóbbiak sokat nyomnak a latban, elképzelhető, hogy engednünk kell majd valamennyit, hogy megszülethessen az együttműködés, de rajtunk áll, mennyit ér nekünk, hogy elcsípjük azt a bizonyos munkát. „Állásváltás esetén a jövőbe mutató perspektívát is érdemes számba venni, ha ugyanis számíthatunk előrelépésre fél-egy éves távlatokban, az a bérünkben is meg fog mutatkozni. Karrierváltók esetén a piaci értéket az a tény is befolyásolja, hogy pályakezdőknek minősülnek az új területükön, vagyis a fizetés biztosan alacsonyabb lesz, mint előtte, de ágazattól függően akár rövidebb idő alatt is jelentős haladás érhető el” – fejti ki a szakértő.

A munkahelyváltás során a leggyakrabban reális az igényünk, hogy megkapjuk azt a bért, amit korábban kerestünk, vagy valamivel többet, de vannak olyan helyzetek is, amikor más tényezőket helyezünk előtérbe, aminek szó szerint ára van. „Amikor például úgy döntünk, hogy multiból KKV-ba váltunk, mert szeretnénk például kevesebb felelősséggel járó munkakört, vagy teljes munkaidő helyett négy-hat órában folytatjuk a munkát, mert több időt szánnánk a magánéletünkre, vagy egy hobbinkra, az is része lesz az énmárkánknak, és ugyanolyan alappillérként jelenik meg a bér meghatározásánál, mint a tudásunk vagy a munkához való hozzáállásunk” – egészíti ki a korábbiakat Júlia.

Fogadjuk meg a karrier coach tanácsait, és a saját mércénk szerint gondolkodjunk a fizetésről, persze a valóságos keretek között maradva, ha ugyanis mindig másokhoz, a többi pályázóhoz viszonyítjuk magunkat és csak azért nem merjük felvállalni a személyes értékünket, mert attól rettegünk, hogy nem minket választanak, valószínűleg rossz szájízzel vágunk majd bele a közös munkába. Amennyiben épp keressük a nekünk való állást, itt nézzünk szét a legfrissebb hirdetések között, jól fizető munkákért ide kattintsunk, ha pedig a részmunkaidős lehetőségek érdekelnek minket, akkor itt találhatjuk meg a számításunkat.

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, szakma, karrier, fizetés, bértárgyalás