Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Kis cégnél vagy óriásnál jobb dolgozni? Nincs egyértelmű válasz. Mindegyik cégtípusnak megvannak a maga sajátosságai, ahogy minden álláskeresőnek is a saját szempontjai és igényei – a legfontosabb, hogy ezek találkozzanak. Különbözőek vagyunk: ami számunkra álommunkahely, az valaki másnak lehet, hogy egy rémálom. Érdemes tehát megismerkednünk a cégméretből adódó különbségekkel is, hogy a lehető legjobban tudjunk majd elhelyezkedni.

Fitneszbérlet vagy rugalmas bejárás? 

Megkérdeztünk 3 olyan munkavállalót, akiknek már kicsi és nagy cégekkel is van tapasztalata, hogy milyen különbségeket vettek észre.

Szilvi egy családias méretű könyvelőcégnél kezdte karrierjét, majd innen váltott egy budapesti multihoz: „Nagyon szeretem, hogy mindenki érti, hogy hol dolgozom most. Mondom a cégnevet, és csillog a szemük, hogy tudják, vagy van is ismerősük a cégnél. A fizetéssel is elégedett vagyok, másfélszeresét keresem most, mint előtte. Kapunk fitneszbérletet és céges kedvezményeket is.”

Gábor egy kis fejlesztő cég után helyezkedett el egy nagyobb vállalatnál, majd tért vissza egy kisebb ügynökséghez: „Úgy éreztem, hogy egész nap olyan meetingeken ülök, amikhez semmi közöm. Sokkal kevesebbet „dolgoztam”, mint korábban, mégis fárasztóbb volt. Azt szeretem, ha csinálom a dolgom, és látom, hogy minden halad előre. Nekem ez fontosabb, bár a fizetést sajnálom, az jobb volt valamivel.”

Anita multis pénzügyesként kezdett, most pedig egy kis cég pénzügyeseként dolgozik: „Tökéletes első munkahely volt, ahol jó pár évet lehúztam. Aztán megszületett a kislányom, és úgy éreztem, hogy egy részmunkaidős munkával, egy kisebb cégnél most jobban érezném magam. Nálunk az ssc-ben is nagyon jó csapat volt, de itt tényleg úgy érzem magam, mintha családtag lennék – annak előnyeivel és ritkán a hátrányaival is. Rugalmasabb sokkal, mint az előző munkahelyem, cserébe oda kell tennem magam minden fronton, az elvárások is elég magasak.”

A Glassdoor HR szakemberek segítségével készül összeállítása alapján hasonló különbségek rajzolódnak ki a kis és nagy cégek között:

A nagy cégek fő előnyei:

Előrelépési lehetőségek: egy nagy létszámú, sokszintű szervezetben megvan a lehetőségünk a mozgásra. Ha ambícióink úgy kívánják, és elégedettek a munkánkkal, könnyen feljebb léphetünk, vagy azonos szinten más területeken is kipróbálhatjuk magunkat.

fizetés: a nagy cégeknél általában jó fizetéssel és juttatási csomaggal találkozhatunk. Nem ritka, hogy a fizetés és cafeteria mellett még céges sportolási lehetőséget, kedvezményes vásárlási lehetőséget, családi egészségbiztosítást vagy gyermekfelvigyázást is biztosítanak.

Ismertség, elismertség: amellett, hogy az önéletrajzunkban is jól mutat egy ilyen közismert cégnév, az ismerőseink, családtagjaink számára sem kell hosszasan magyaráznunk, melyik is a munkahelyünk. Vodafone, Telekom, Diageo, Audi? Mindenki érteni fogja, hogy hol dolgozunk.

Bőséges erőforrások: egy multinacionális vállalatnál nagy eséllyel lesz lehetőségünk tréningeken képezni magunkat, részt vehetünk nyelvórákon vagy szakmai képzéseken. Ugyanez az eszközökre is igaz: a céges laptop vagy új egér beszerzése nem tart hetekig, külön csapat dolgozik azon, hogy az elromlott munkaeszközök helyett a lehető leggyorsabban újat kapjunk.  

Specializálódás: egy nagyobb cégnél, multinacionális vállalatnál minden feladatnak megvan a maga felelőse, így aztán mélyebben elmerülhetünk egy-egy területen. Ha szívesen specializálódnánk szakterületünkön, ez egy jó lehetőség a fókuszált fejlődésre.

A nagy cégek hátrányai:

Személytelenség: könnyen apró fogaskeréknek érezhetjük magunkat egy óriási gépezetben. Ez nemcsak a munkánkra igaz, hanem arra is, hogy nehezebben alakulnak ki személyes, már-már baráti kapcsolatok a közvetlen csapatunkat leszámítva.

A nagyobb szervezet általában lomhább is: sokszor nem láthatjuk az eredményét annak, amit elvégeztünk, mert a ránk bízott munkafolyamat csak egy apró része az egésznek, és elképzelhető, hogy csak hónapok vagy évek múltán találkozhatunk a végeredménnyel.

Idegen nyelvű kommunikáció: ez sokak számára teljesen természetes, de van, akinek gondot okoz a megszólalás vagy az írásbeli kommunikáció. Jó, ha felkészülünk rá, hogy sok multinál a mindennapi ügymenet is angol nyelven zajlik, még a magyar kollégáinkkal is.

 

A kisebb cégek fő előnyei:

Gyorsabb felvétel: míg egy multinál 5-10 lépcsős felvételi folyamat sem ritka, addig a kisebb cégeknél az sem ritka, hogy az állásinterjú után szinte azonnal kezdhetünk.

Személyesség: egy kisebb cégnél a munkatársak a cég méretéből adódóan mind ismerik egymást, így könnyebben alakul ki családias hangulat.

Fontosnak és hasznosnak érezhetjük magunkat: a kisebb csapat és a kisebb apparátus általában nagyobb felelősséggel is jár. Azoknak, akik szeretik látni a munkájuk eredményét, szeretik a direkt visszajelzéseket, jó döntés lehet, hiszen általában közvetlen a kapcsolat az ügyfelekkel is.

A kisebb szervezetek kisebb adminisztrációval járnak: kevesebb a felesleges e-mail, kevesebb a feleslegesnek tűnő papírmunka.

Gyors döntések, közvetlen kapcsolat a vezetéssel: egy kisebb cégnél valószínű, hogy az ügyvezető sem egy távoli, elérhetetlen személy, hanem valaki, akivel gyakran és hatékonyan egyeztethetünk.

A kisebb cégek hátrányai:

Kevésbé vonzó juttatások: a kis cégek fizetés és azon kívüli juttatások terén sokszor nem tudják felvenni a versenyt a nagyokkal szemben.

Egy kicsit mindenhez kell értenünk: a nagyobb felelősség és szabadság nagyobb rugalmasságot is kíván! Egy kisebb cégben nincs minden részterületnek saját szakembere, ezért sokféle feladatot bízhatnak ránk.

Nem lehet láthatatlannak maradni: egy kis szervezetben mindenkinek ugyanúgy ki kell vennie a részét a teendőkből, nem tudjuk csendesen meghúzni magunkat és a minimumot teljesíteni. Jobban látszanak az egyéni különbségek is.

Látszik tehát, hogy mindegyik cégtípus mellett szólnak nyomós érvek: a legjobb, ha mindig átgondoljuk, milyen szempontok a legfontosabbak számunkra! Pályakezdőként egészen másként gondolkodhatunk, mint szeniorként. Gyermek nélkül egészen más lehet fontos számunkra, mint szülőként. Aktuális élethelyzetünk, személyiségünk, családi állapotunk, prioritásaink határozzák meg, hol fogjuk jól érezni magunkat.

Ha még csak keressük a nekünk való állást, akkor nézzünk körül az álláslehetőségek között, személyes prioritásaink szerint. Frissítsük önéletrajzunkat és töltsük fel ide, és ha tovább növelnénk esélyeinketkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan azonnal értesülünk a nekünk való új munkákról!

 

Készítette: Rákász-Losonczy Judit

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala