Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Bár még csak csütörtök van, de sokan már számolják a perceket a hétvégéig, vagyis pénteken már abszolút a túlélésre játszanak, annyira elfáradnak a hét közepére. Szombaton és vasárnap aztán igyekeznek bepótolni a pihenést, különös tekintettel a kimaradt alvásra, hogy hétfőn legalább némiképp újult erővel másszanak be a mókuskerékbe. Akinek ismerős ez a felállás, valószínűleg azt is tapasztalta már, hogy ez csupán ideig-óráig fenntartható, a kimerültség ugyanis hamar megbosszulja magát: eleinte csak a teljesítményünk esik vissza, majd a kedvünk fordul komorba, és ingerültté válunk, végül pedig a szervezetünk egy betegség formájában nyomja meg a vészcsengőt. Előzzük meg ezt a kellemetlen állapotot: interjúalanyaink elárulták, mivel kapcsolnak ki a pörgésből, hogy még az ünnepekre is maradjon energiájuk.

Kell egy kis áramszünet

Ahogy arról már korábban is írtunk, nagyon fontos, hogy szokássá tegyük a pihenést, és a kötelességeink mellett a szabadidőnket is betervezzük. Ez elsőre talán furcsának tűnhet, mégis gyakran esünk abba a hibába, hogy a teendőinket halmozzuk, mégpedig leginkább az alvásidőnk és a kapcsolataink rovására. Aki klasszikusnak mondható, nyolc órás munkarendben dolgozik, talán könnyebben tud határt szabni a feladatoknak, míg a több műszakban, vagy szabadúszóként tevékenykedők nem ritkán valódi kihívásként élik meg a munkaidő-magánélet összehangolását. 

Nem meglepő, hogy ahányan vagyunk, annyi féleképp pihenünk. Lehet aktívan, vagy passzívan, egyedül vagy társaságban, a szabadban vagy négy fal között, előre eltervezve vagy teljesen spontán módon. Vannak azonban közös pontok, amelyekre valamennyinknek szükségünk van: az egyik ilyen a legális semmittevés, amikor kizárólag lábat lógatunk, és menetesítjük magunkat az összes kötelességünk alól, akár egy kis power nap, azaz délutáni szunyókálás formájában, a másik pedig a flow élménye, az elmerülés a számunkra örömet jelentő tevékenységekben, megélve annak minden pillanatát. Ez a fajta tudatos jelenlét, úgy tűnik, ténylegesen egyre nagyobb teret nyer a hétköznapjainkban, akár egy-egy rövid gyakorlat, meditáció vagy konkrét cselekvés közben (ez a kertészkedéstől kezdve a barkácsoláson át bármi lehet, még a takarítás is), általa ugyanis pár percre, vagy órákra is lecsillapíthatjuk a mindenfelé csapongó gondolatainkat. Na de lássuk, a tippeket, kinek mi válik be, ha feltöltődésről van szó!

Kikapcsolódás: mindenki másképp csinálja - munka, pihenés, egyensúly

Hogy ne billenjen ki a mérleg

A vezetőként tevékenykedő Vera vallja, hogy a munkája, a kihívások, az intuitív megoldásokat kívánó helyzetek abszolút feltöltően hatnak rá, de éppen ezért annak is fennáll a veszélye, hogy késő estig dolgozik, amit nem árt olykor ellensúlyozni. „Én a fél napos lógásra esküszöm, amit rugalmas munkaidőben van is lehetőségem megtenni. Ilyenkor kiveszem a délelőttöt, kialszom magam, elmegyek egy jó kis helyre egy brunch-ra, és csak délután egy óra körül kezdek dolgozni. Munka közben alkalmanként egy fél órás-órás telefonbeszélgetést is be szoktam iktatni a barátaimmal, testvéreimmel, ezek a legfeszültebb napokon is teljesen ki tudnak kapcsolni, és a kapcsolatok minőségének is jót tesz ez az úgymond együtt töltött idő. Hasonlóan működnek a kollégákkal lopott szünetek is, amelyek apropója lehet egy kávé, vagy a kivételesen nem a számítógép előtt eltöltött, közös ebéd is.

Erika a telekommunikációs szektorban dolgozik, és számára a túlóra csak igazán indokolt esetben jöhet szóba. Mindig pontosan kezdi a munkát és maximális hatékonyságra törekszik a munkaidejében, azonban fél hat után már nem olvas e-maileket és a céges telefonját is lenémítja – ez nála az az alapelv, ami az egyensúly fenntartásához és az állandó száz százalékos teljesítményhez szükséges. „Az igazi feltöltődést nekem a rendszeres mozgás jelenti, amikor maximálisan flow-ban vagyok, illetve azok a tevékenységek, amelyek lelkileg is adnak, ami lehet az olvasás, egy fél órás sorozat vagy egy kis barátnőzés. Mivel a munkában soha nincs üresjáratom, folyamatosan pörögnek a gondolataim, ezért olykor a szó szerint vett semmittevésre is szükségem van, ami nagyon felszabadítóan tud hatni a felelősségteljes döntések és meetingek sokasága után. Évente egy hosszabb pihenés, utazás is jól jön, illetve időnként egy-egy kiszakadós hosszú hétvége, amit nemcsak megélni jó, hanem várni, tervezni, majd pedig visszaemlékezni rá.

Fő a változatosság

Fontos lenne, hogy ne csak hétvégén, vagy a szabadság alatt szánjunk időt magunkra, hanem hét közben is. „Én a reggeleket jellemzően egy kis meditációs zenével kezdem, ami segít abban, hogy kiegyensúlyozottan induljon a napom – a korábbi telefonnyomkodás és stresszes készülődés helyett. Igyekszem úgy szervezni a heteimet, hogy legalább két hétköznap estére is jusson valamilyen program, ami lehet jóga, futás, színház, baráti találkozó, vacsora, borkóstoló, vagy egy kis kirakat-nézegetés, ezek nélkül ugyanis nem érzem kereknek az életem, és a munkában is veszítek a motivációmból” – árulja el Saci, aki vezetői asszisztensként egy multinacionális cégnél dolgozik.

És egy másik gyakorlat a családi vállalkozás motorjaként működő Dórától: „Az igazi feltöltődés számomra mindig egy olyan tevékenység, amelyben magammal lehetek, de nem feltétlenül egyedül. Jógázni megyek, masszázsra, úszni, sétálok egyet a természetben, olvasok egy izgalmas könyvet vagy kipróbálok otthon egy új receptet. Néha ez a folyamat csak egy óra, de van, hogy egy komótos délelőttöt szánok magamra. Ha én töltve vagyok, könnyedén adok magamból a szeretteimnek és a barátaimnak is, meg persze a munkában is hatékonyabban működöm.

Akit egy négylábú kedvenc is hazavár a munkából, tudja, hogy a vele töltött idő is rendkívül értékes, ahogy a számunkra fontos emberek társasága is. „Amikor hazaérek a munkából, bevásárlásból, mindig kell egy kis idő, hogy átkapcsoljon az agyam otthoni üzemmódba. Ami a legrosszabb napon is energiával tölt fel, és teljesen más hangulatba hoz, az egy hosszú séta a kutyámmal, ilyenkor csak mi vagyunk, és a környezet szépségei. Ha sikerül egy-egy hétköznap estére összehozni egy találkozót a barátokkal, akkor néha annyira kikapcsolok, hogy azt hiszem, hétvége van. Amikor pedig egy kis pluszra van szüksége a lelkemnek, akkor néhány finom falat és olykor egy pohárka bor segít, amolyan jól megérdemelt zárásaként a napnak” – osztja meg az ügyfélkapcsolatokért felelős Adrienn.

Ahogy a férfiak látják

A megkérdezett férfiak esetén, talán a véletlen műveként, talán nem, az autóval kapcsolatos teendők és a számítógépes elfoglaltságok állnak a szabadidős programok élén, amit természetesen a sport, a haverok és a filmnézés is gyakran kiegészít. A válaszadók között volt a folyamatos műszakban dolgozó Zoltán is, aki két reggeles, két délutános, két éjjeles műszak után négy szabadnappal gazdálkodik, vagyis mindig máskor van lehetősége pihenni. „Nálam az aktív és passzív kikapcsolódás egyaránt jelen van, egyik nap kertészkedem, másnap pedig a retró számítógépeim kötnek le. Gyakorlatilag bármi, ami eltereli a gondolataimat a munkáról, tökéletes – még akár a délelőtti bevásárlás is, amikor nem kell versenyt futnom a többi vásárlóval, de persze sokat ad egy minimum egyhetes, külföldi távollét is, amikor még telefonon sem vagyok elérhető.

Szemezgessünk a fentiekből, és ha úgy érezzük, kezdünk kimerülni, vegyünk ki egy nap szabadságot, vagy jelöljünk ki egy estét, ami kizárólag a pihenésről és rólunk szól. Ha erre nincs lehetőségünk, sőt folyamatosan egyre többet túlórázunk, és törekvéseink ellenére sem tudunk lejjebb adni a feladatinkból, érdemes másik munkahely után néznünk! Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy láthatóvá váljunk a munkaerő-piacon. Válogassunk a legfrissebb lehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, munkaidő, pihenés, feltöltődés, egyensúly