Szinte értelmező szótár kell ezekhez a fogalmakhoz, ugyanis nincs biztos állás, nyugdíjig tartó meg pláne nem létezik. Minden változik, és bizony egyik pillanatról a másikra az utcán találhatjuk magunkat. Fel lehet erre készülni? - teszi fel a kérdést Herczku Monika, a Profession.hu karrier-tanácsadója. A választ is megadja: nemcsak hogy fel lehet, hanem fel kell készülni.

Kézhez kaphatja az ember a felmondását akkor, ha nem teljesít megfelelően, ha összeférhetetlen, ha igazolatlanul hiányzik stb. Sőt olyan indokokkal is, amelyek a munkavállaló magatartásával, szakmai tudásával, hozzáállásával vannak összefüggésben. Vannak olyan helyzetek is, amikor a háttérben nem ez áll.

A szakember összegyűjtött néhány tipikus helyzetet, amelyre jó ha felkészülnek a munkavállalók.

Első számú szabály: Mindig legyünk résen!

Ha jön egy új főnök, akivel nem egyeznek az elképzeléseink, vagy aki a saját emberét akarja a székébe ültetni, vagy ha nem hozzák a cég vezetése által meghatározott pénzügyi eredményeket, vagy ha elindul a céges átszervezés és éppen azon az osztályon kezdik a létszámcsökkentést, ahol dolgozunk - akkor ne érjen meglepetésként az elbocsátás.

Nos, akkor nem számít, hogy valaki milyen kiváló szakember, egy pillanat alatt az utcán találhatja magát. Ez a szomorú valóság. Szakmai tudástól független események miatt is elveszítheti egy dolgozó a munkáját.

Herczku Monika azt tanácsolja, hogy készítsünk magunknak egy B tervet, mit teszünk, ha hirtelen mennünk kell. Legyünk tisztában azzal, hogy a jelenlegi munkahely valószínűleg nem az utolsó, hiszen nyugdíjas állások, mint tudjuk, már nincsenek.

Kettes számú szabály: Legyünk hűségesek, de csak egy pontig

A vállalatok - különösen a kisebb vállalkozások - törekszenek arra, hogy olyan családias légkört teremtsenek, ahol a munkavállalóik jól érzik magukat, szívesen járnak be dolgozni, hatékonyabban és elkötelezettebben végzik a munkájukat. Ha lojálisabbak a céghez, akkor hosszabb időt fognak ott tölteni. A cégnek a betanításra fordított költségei megtérülnek, több profitot tud termelni, jobb pozíciót ér el a piacon.

A cég díjazza az elköteleződését, de amint kiderül, hogy valaki nem hozza a megfelelő számokat vagy mutatókat, akkor a hűség már kevés, és a munkavállaló új munka után nézhet. Hiszen csökken a cég versenyképessége. Ne engedjük, hogy a dolgok idáig jussanak. Megint legyen a zsebünkben vagy a fejünkben egy B terv, amit azonnal előhúzhatunk.

Hármas számú szabály: Mindig legyen naprakész az önéletrajz és a profil

Ha valaki biztosnak érzi a munkahelyét, ha úgy gondolja, hogy a munkájára mindenképpen szükség van, akkor hajlamos arra, hogy ne frissítse az önéletrajzát, vagy éppen elhanyagolja a LinkedIn profilját.

Ne felejtsük el, hogy ezek marketing eszközök, a tanácsadók vagy HR-szakemberek kulcsszavakra keresnek. Ha ezek nem megfelelőek, akkor nem fognak ránk találni. Könnyítsük meg a dolgukat, tegyük naprakésszé a profilunkat a közösségi oldalakon.

"Miután meghallgatta a fejvadász ajánlatát, még mindig mondhat nemet a lehetőségre, de nem mindegy, hogy Ön keres, vagy Önt keresik" - hívja fel a figyelmet a tanácsadó.

Négyes számú szabály: Fejlesszük magunkat

Ne essünk bele a abba a csapdába, hogy minden időnket az íróasztal mellett töltjük a munkába temetkezve. Aki egész nap csak a villogó képernyőt nézi, nem tudja, hogy mi történik a környezetében.

Tartsuk a szakmai tudásunkat naprakészen. Ha többre nincs időnk vagy pénzünk, akkor az interneten tájékozódjunk a szakmai újdonságokról, kérjünk hírleveleket, csatlakozzunk szakmai csoportokhoz, cseréljünk véleményt, keressünk benchmark adatokat vagy "legjobb gyakorlatokat".

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Vegyünk részt szakmai rendezvényeken, konferenciákon, szemináriumokon. Fejlesszük vezetői készségeinket, ismerjük meg az új technikákat, fejlesszük a konfliktuskezelési képességünket, tárgyalástechnikai tudásunkat. Ezekre szinte minden munkakörben szükségünk lesz.

Ötös számú szabály: Szélesítsük a kapcsolatrendszerünket

Mikor érezheti magát valaki nagyobb biztonságban? Ha van egy jól működő, széles kapcsolatrendszere - emlékeztet Herczku Monika, aki szerint egyre inkább igaz az a mondás, hogy "nem az számít, hogy mit tudsz, hanem, hogy kit ismersz".

Ha megüresedik egy valahol egy hely, akkor, ha éppen ott van egy ismerősünk, aki tudja, hogy az adott személy milyen jó szakember vagy mennyire megbízható és szorgalmas, akkor be fogja ajánlani. Neki is fontos, hogy kit ajánl, mert nem szeretne a későbbiek során kellemetlen helyzetbe kerülni, és az álláskeresőnek sem mindegy, hogy milyen véleménnyel lesznek a munkájáról.

Amerikai menedzsment guruk azt javasolják, hogy egyszer se hagyjuk a napot lemenni anélkül, hogy a kapcsolati hálónkat ne szélesítettük volna - azaz új ismeretség megkötése nélkül. A karrier-tanácsadó azt javasolja, hogy fussunk össze a munkatársainkkal, szakmai ismerőseinkkel, ha másra nem is, egy kávéra mindenképp.

Cégen belül és cégen kívül is ápolni kell a kapcsolatokat. Ne essünk abba a hibába, hogy a munkára hivatkozva hagyjuk elhalni a kapcsolatokat. Ne felejtsük el, hogy minimum 70 százalék az esélye annak, hogy egy új munkahelyről a kapcsolati hálón keresztül értesülünk.

Herczku Monika szerint a most a következő üres órái valamelyikében mindenki tegye naprakésszé az önéletrajzát, és hívja fel 1-2 régi ismerősét.

Címkék: elbocsátás, felmondás, álláskeresés, munkahely