Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A Magyar Nemzeti Bank prognózisa szerint akár 20-40 ezer ember is tartósan munkanélkülivé válhat a koronavírus miatt. Sokakat, főleg az idegenforgalomból, vendéglátásból élőket már márciusban, az első hullámban elbocsátották, más területeken most üt be a válságos időszak.

5 emberrel beszélgettünk, akiknek a koronavírus miatt szűnt meg a munkája. Van köztük pályakezdő és nyugdíjközeli dolgozó, nyelvtanár és virágkötő is. Egy a közös bennük: keresik a következő lépést és figyelik a lehetőségeket.

„Szerintem én voltam az egyik első ember, akit kirúgtak a koronavírus miatt. Rendezvényezünk, amikor pár nap alatt lemondtak három konferenciát, akkor tudtam, hogy sorra fogok kerülni.”- meséli Gábor, egy rendezvényszervező cég technikusa. „Közel vagyok a nyugdíjhoz, úgyhogy arra gondoltam erre a pár hónapra még próbálok valamilyen futár munkát vállalni, de a gyerekeim nem engedik. Úgyhogy marad a kert meg az unokázás, van egy kis tartalékom, éhen halni nem fogok. Azért remélem nem tart sokáig, bírom a munkát, mennék még dolgozni.”

Profession-tipp: ha valamilyen speciális területhez értünk, mindenképp gondoljuk végig, hogy ebben a helyzetben lehet-e a megszokottól eltérően hasznosítani. Persze nem végezhető minden otthonról, egy kamionsofőrt vagy műszakvezetőt nem is buzdítunk ilyesmire, de az fontos, hogy maradjunk nyitottak, hátha új lehetőségekkel találkozunk. Ha úgy tűnik a saját szakmánkban nem tudunk elhelyezkedni, nézzünk körül ezen az 5 területen - itt most is keresnek új dolgozókat!

Erikának költöznie is kellett az elbocsátás miatt: „A cukrászdából, ahol dolgoztam, majdnem mindenkit elküldtek. Próbálkoznak a tulajdonosok kiszállítással, de az embereknek csak az tűnik fel, hogy be vagyunk zárva, úgyhogy eszükbe se jut, hogy lehetne rendelni. Mi az albérletünket felmondtuk és hazaköltöztünk a szüleimhez vidékre. A főbérlő felajánlotta, hogy elég ha 3 hónapig csak a felét fizetjük a bérleti díjnak, de az se fér most bele. A számlámon már nincs sok pénz, de a kamra még teli.” Egy ideig még jár neki álláskeresési járadék, és folyamatosan keresi is a lehetőségeket. „Eredeti végzettségem szerint ápolónő vagyok, szóval lenne munka. De a szüleim idősek, nem akarok most kockáztatni, ha nem muszáj, nem megyek vissza az egészségügybe. A faluból járnak többen dolgozni gyárba, oda fogok jelentkezni, ha újraindul a munka. Most persze ott is áll minden.”

Profession-tipp: érdemes feliratkozni a Mentőöv állások oldalon, így személyre szabott ajánlatokat kaphatunk. Itt olyan állásokra is könnyen jelentkezhetünk, amihez nem szükséges szakképzettség vagy több év tapasztalat. 

Laci nyelvtanár, üzleti németet oktat főleg céges ügyfeleknek. Már amikor vannak céges ügyfelei. „Egyik napról a másikra eltűntek a diákjaim. Volt, akit kirúgtak, így ő is „kirúgott” engem, a nagyvállalatok meg egyelőre szüneteltetik a tréningjeimet. Én meg szüneteltetném a rezsifizetést meg a bevásárlást. Legalább a hitellel tudok csúszni, jól jön ez most, mert nemrég vettem új lakást. Természetesen a viszonylag magas fizetésemmel tervezve. Innen szép lesz nyerni.” Nem is vesztegeti az időt, Laci épp egy online nyelviskola beindításán gondolkodik, amelyhez már talált is egy tettestársat, egy szintén munkanélküli marketingest, akivel együtt dolgoznak az ügyön.

Profession-tipp: ha magántanárként elveszítettük a munkánkat, és új tanítványokra van szükségünk, gondoljuk végig, kik jöhetnek számításba? Sokszor nem is vagyunk annak tudatában, milyen sok ismerősünk van – és milyen hasznosak lehetnek az ismeretségeink.

Ha a személyes találkozók nem működnek, gondoljuk végig, hogyan tudnánk online kivitelezni a korrepetálást? Ajánljuk fel a lehetőséget, akár kedvezményes áron is azoknak, akik lemondták az óráikat.

Szandi virágkötőként dolgozott egy fővárosi üzletben. „Szerintem sejtitek, hogy hányan akarnak most virágcsokrot venni. Mi még egész jól tartottuk magunkat, nincs rossz helyen az üzlet, de amikor sorra zártak be körülöttünk, akkor a tulajdonos is lehúzta a rolót. Nekünk a tavasz az év legpörgősebb időszaka, most indultak volna az esküvők, lassan a ballagások. Egy-két hete még sejtelmem sem volt róla, hogy munka nélkül maradok. Eléggé el vagyok keseredve.” Nála még friss az élmény, nem döntötte el, mi lesz a következő lépés. „A múlt hetet szomorkodással töltöttem, de tudom, hogy nem várhatok sokat, ki kell találnom mi legyen.”

Profession-tipp: ha csak egy dolgot intézünk el azonnal, az legyen az álláskeresési járadékra való bejelentkezés! Ezzel egy kis időt nyerhetünk magunknak, hogy ha összekaptuk magunkat, könnyebb legyen a talpra állás és az álláskeresés.

Renáta egy kis üzemben dolgozik, operátorként egy váratlan helyzetből jött ki szerencsétlenül: „Először felajánlották, hogy félmunkaidőben dolgozzunk fele fizetésért. Ebbe még bele is mentem volna, de végül az sült ki, hogy valójában ugyanannyit kellene dolgoznunk sokkal kevesebb pénzért. Nem tudtam befogni a számat, elmondtam mit gondolok. Meg is lett az eredménye, az elsők között repültem.” Élettársa jól keres, és egyelőre úgy tűnik, az ő munkája megmarad. „Ha kiesik 1-2 hónap, az nem fog földhöz vágni minket, de nem akarom kivárni, hogy elfogyjon a pénzünk, már beadtam a jelentkezésem pár helyre.”

Profession-tipp: előfordulhat, hogy igazságtalanság ér bennünket, és minden jogunk megvan arra is, hogy beszéljünk erről. Nem mindegy azonban, hogy milyen hangnemet vagy helyzetet választunk erre. Kezeljük profin a konfliktusokat!

Jó tanácsok a koronvírus-járvány idejére

Ne hagyjuk, hogy a szorongás elhatalmasodjék rajtunk! - 9+1 tipp szorongás ellen.

Ha elveszítettük a munkánkat, lépjünk azonnal és kezdjük meg az álláskeresést! -
Így jelentkezzünk be a munkanélküli segélyért (álláskeresési járadékért)
Álláskeresés a járvány idején
I
ratkozzunk fel a Mentőöv Állások oldalon!

Készüljünk fel és kezeljük az anyagi nehézségeket! - Így gazdálkodjunk vészhelyzetben

Ha otthonról dolgozunk, tegyünk az elszigeteltség-érzés ellen! Tippek az új életritmushoz

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala