Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Munkakeresés közben hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy mindig csak másoknak vannak „jó kapcsolatai”, pedig ha jobban belegondolunk, biztosan számtalan ismerősünk van, aki tudná segíteni az álláskeresésünket.

Miért lenne jó bevonni az ismerőseinket a munkakeresésbe?

Azért, mert sok esetben találkozhatunk rajtuk keresztül olyan állásokkal, amiket még sem hirdettek vagy éppen meg vannak hirdetve, de nem tökéletesen passzolnak a tapasztalatainkhoz. Ha a képzettségünk vagy a referenciáink nem is fedik 100%-osan a kiírtakat, egy jó személyes ajánlás eljuttathat bennünket az állásinterjúig.

Kit érdemes bevonni az álláskeresésünkbe?

Bárkit, bárhol, bármikor. Ez nem azt jelenti, hogy a sarki zöldségest egy kinyomtatott önéletrajzzal kell letámadnunk, de ha a helyzet úgy hozza, szinte bárkinek megemlíthetjük, hogy munkát keresünk.

Honnan várhatjuk a megoldást?

Gyakorlattal még nem rendelkező, friss diplomás fiatalok leghasznosabb ismerősei lehetnek:

 • Csoporttársak, évfolyamtársak, korábban végzett, már dolgozó iskolatársak
 • Szülők és csoporttársak szülei
 • Tanárok és mentorok
 • Óraadók

Tapasztalt munkavállalók hasznos ismerősei lehetnek:

 • Szakmai szervezetek tagjai
 • Korábbi és jelenlegi munkatársak
 • Barátok és régi iskolatársak
 • Óvodás, iskolás szülőtársak
 • Korábbi ügyfelek, beszállítók és üzleti partnerek

És akikre ritkábban gondolunk:

 • A fodrászunk, kozmetikusunk
 • A szomszédunk
 • Korábbi interjúztatóink

Hogyan és mikor álljunk elő a kér(d)éssel?

A legegyszerűbb a dolgunk, ha egyébként is üzleti ügyben találkozunk. Ha informális környezetben beszélünk, akkor sincs semmi gond, említsük meg, hogy munkát keresünk, szeretnénk egy szívességet kérni. Ha a másik fél nyitott, nem fog gondot csinálni a kérésünkből, de ha nem érdeklődik, akkor se legyünk csalódottak. Előfordulhat, hogy kellemetlen neki a kérésünk, vagy nem igazán tudja, hogyan segíthetne. Ne kezeljük kudarcként ezt sem, hanem gondolkodjunk inkább, kit tudnánk még megkérdezni.

Ne becsüljük le a szívességek erejét!

Sokan gondolják úgy, hogy barátokat a legkönnyebb szívességek útján szerezni. Ez igaz lehet, de talán fordítva, mint gondolnánk! Gyakran egy szívesség kérésével jobb érzéséket keltünk az ismerősünkben, mintha mi tennénk neki szívességet: ha az ember jót tesz valakivel, az büszkeséggel és jó érzéssel tölti el. Ez a fordított pszichológia az álláskeresések esetén is működik: ha ismerősünk egy jó szót szól az érdekünkben, az neki nem kerül sokba, nekünk viszont sokat jelenthet.

Mit tegyünk, ha szégyenlősek vagyunk és utálunk ismerkedni vagy szívességet kérni?

Találjuk meg, hogy mekkora társaságban érezzük a leginkább komfortosan magunkat, és alakítsuk úgy a körülményeket. Van, aki szigorúan négyszemközt tud vagy szeret kapcsolatot építeni, megint mások szeretik a rendezvényeket, ahol pár mondat beszélgetés után szállhatnak „virágról-virágra”. Keressük meg a leginkább kényelmes hátteret a beszélgetéshez! Ha tudjuk magunkról, hogy támogatásra van szükségünk, kérjük meg a legjobb barátunkat: hozza fel ő a témát egy alkalmas pillanatban, és ágyazzon meg a beszélgetésnek.

Összefoglalva: mindenkinek vannak ismerősei, ne féljünk kihasználni a kapcsolati hálónk erejét, ha munkát keresünk. Lehet, hogy valamelyik ismerősünk kezében van a megoldás, de nem is tudja, hogy állásra vadászunk. Ne féljünk kérdezni, kérni és tegyünk mi magunk is szívességeket!

Fontosak az ismerősök, de ne csak várjunk rájuk, legyünk aktívak, frissítsük önéletrajzunkat és töltsük fel ide, hogy a munkáltatók is ránk találhassanak. Maradjunk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést,  így biztosan nem maradunk le egyetlen lehetőségről sem.

 

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala