A vállalattól való távozás minden munkavállalót megvisel. Különösen igaz ez akkor, amikor a végső döntést sok keserű tapasztalat előzi meg. 

A Guardian összeállításában azokat a híres eseteket gyűjtötte össze, amikor a dolgozók úgy döntöttek, hogy stílusosan mondanak búcsút munkahelyüknek, és valamilyen egyedi módon emlékezetessé teszik a távozás napját.

Íme az 5 legemlékezetesebb felmondás:

1. Felmondólevél a kollégákhoz címezve

Egy a Whole Foods vállalatnál dolgozó kanadai munkavállaló felmondólevele nem szorítkozott a szokásos pár szóra, amelyben a legtöbben közlik a felmondás okát. A férfi úgy döntött, ízekre szedi kollégáit, akiket sovinisztának vagy szociopatának titulált.

A munkavállaló részletes pszichológiai elemzést közölt egyik munkatársáról, akit felsőbbrendűségi komplexussal vádolt, amiért az illető kérkedett azzal, hogy rendszeresen edzőterembe jár. A cég szendvicseit egyszerűen rémálomnak nevezte, a vállalat filozófiáját pedig értelmetlen őrültségnek. 

2. Kivonulás rezesbandával

Egy Rhode Island-i hotel 23 éves takarítója 2011-ben "vonult ki" végleg a szállodából, egy rézfúvós zenekar kíséretében (a Macskajaj című film zenéjére). A több mint három év alatt, amelyet a hotelben dolgozott, Joey megpróbálta egységbe szervezni a munkavállalókat annak érdekében, hogy jobb fizetést és munkakörülményeket tudjanak kialkudni a cégnél.

Felmondásának napján videóra vette, amint a zenekar kíséretében bemasírozott felháborodott menedzseréhez és átnyújtotta felmondólevelét.

A videót 4,5 millióan nézték meg az interneten és azóta is működik a férfi weboldala, amelyen étteremben és hotelekben dolgozó munkavállalók oszthatják meg tapasztalataikat és adhatnak tanácsot egymásnak. 

3. Rizikós landolás

2010-ben egy légi utaskísérő döntött úgy, hogy a hosszú évek alatt felhalmozódott frusztrációját egy látványos felmondással "koronázza meg". Stewen Slater azt követően szánta el magát az elkeseredett lépésre, hogy egy utas különösen durván viselkedett vele a járaton.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ekkor Stewen először nyomdafestéket nem tűrő módon káromkodni kezdett, majd fogta a csomagjait, felmarkolt néhány sört és aktiválta a szigorúan vészhelyzet esetén használandó felfújható csúszdát, és azon keresztül elhagyta a gép fedélzetét. A megdöbbentő eset súlyos jogi következményekkel járt Slater számára, akit a légitársaság perbe fogott.

4. Dalolva és táncolva távozni

Mint arról a Profession.hu is beszámolt: Marina Shifin videós újságíró megelégelte a rengeteg túlórát és azt, hogy főnökét kizárólag a nézettségi adatok érdeklik, és nem enged teret a nyugodt, kreatív munkának.

A lány úgy döntött, stílusos módját választja a kilépésnek. Hajnali fél ötkor megjelent az üres szerkesztőségben és Kanye West "Gone" című számára egy táncot mutatott be, mely alatt elmesélte, milyen volt az élet a szerkesztőségben és kijelentette, hogy nem kér többet ebből az életmódból. A videót 17,6 millióan látták az interneten.  (A cég egyébként szintén egy vicces videóval válaszolt a volt dolgozónak.)

5. Krikett helyett vallomás

A Guardian összeállításában saját újságírójának történetét is feleleveníti. Az azóta is a lapnál dolgozó Scott Murray 2003-ban egy krikett meccsről indult riportot készíteni. Tudósítását így kezdte: "miféle élet ez, és mi a bánatot keresek én a Moorgate megálló felé tartó metrón reggel 6:30-kor?". A cikknek hatalmas sikere lett és rengeteg olvasó reagált saját keserű tapasztalatát ecsetelve.

Címkék: felmondás, munkahely, munkajog

Szemlézte: Fogas Krisztina