Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Sokan mostohagyerekként tekintenek erre a szakmára, pedig a sok kihívás mellett könnyedén megtalálhatjuk benne az értékeket is! Fedor Attila építkezési területen tölti be ezt a feladatkört, vele beszélgettünk arról, hogy mire számíthat az a munkavállaló, aki ezt a karriert választja.

Hogyan alakult a karrierutad idáig?

A Magyar Államkincstár biztonsági osztályán dolgoztam biztonsági szakértőként, közös irodában a munkavédelmes kollegáimmal. Volt, hogy besegítettem nekik egy-két munkában és egyre jobban megtetszett ez a szakterület. Innen jött az ötlet, hogy átképezzem magam.

Milyen végzettség / képzés szükséges ahhoz, hogy valaki munkavédelmi ellenőr lehessen?

A munkavédelmi koordinátori munka elvégzéséhez az elmúlt években egy úgynevezett munkavédelmi technikusi képzést kellett elvégezni, ami 1 évet vett igénybe, de ez 2020-tól változni fog, a pontos keretek még nem ismertek.

Pontosan mit takar ez a szakma, milyen feladataid vannak, milyen felelősségkörök tartoznak hozzád?

A munkavédelmi koordinátor feladatkör összetett, egyszerre végzünk szakmai, adminisztrációs és oktató munkát is. A munkavédelem sokféle területen megtalálható (pl.: építkezés, irodaházak, üzemek stb.), én magam egy építkezési területen töltöm be ezt a pozíciót.

Hogy néz ki egy napod?

A reggelemet az aznap az építkezésre frissen érkező dolgozók munkavédelmi oktatásával kezdem. Ez az emberek számától függően, akár 2-3 oktatást (oktatásonként 40 perc) is jelent naponta, ahol a munkavállalók az építkezésre vonatkozó munkavédelmi szabályokkal ismerkednek meg. A délelőtt folyamán az újonnan belépettek adatit kezelem, feltöltöm a szükséges dokumentumokat a megfelelő rendszerekbe. A délután folyamán magamra öltöm a kötelező munkavédelmi védőöltözetet és nyakamba veszem az építkezést és bejárom a felelősségkörömbe tartozó épületeket. A dolgozók egyéni védőeszközeit és a biztonságos munkafeltételek meglétét ellenőrzöm, fényképeket készítek az esetleges hiányosságokról, problémákról, és ha úgy ítélem meg, hogy a dolgozó nem a szabályoknak megfelelően végzi a munkáját, akár fel is függeszthetem az aznapi munkavégzés alól. Később az irodába visszatérve, jegyzőkönyvbe foglalom a területen tapasztaltakat és elküldöm az ügyben érintett különböző alvállalkozóknak és a vezetőségnek.

Milyen nehézségekkel, kihívásokkal nézel szembe nap, mint nap?

Sok problémát okoz a munkavállalók nem megfelelő hozzáállása, felelőtlen viselkedése az építési területen. A munkavállalókat részben a saját munkáltatójuknak, alvállalkozóiiknak kéne informálni a munkavédelmi követelményekről, ami rendre elmarad. Maguknak az alvállalkozóknak a hozzáállása és stílusa is nagyban megnehezíti a szabályos munkafeltételek betartatását.

A nehézségek mellett biztosan előnyei is vannak ennek a szakmának, te mit szeretsz benne? Mi az, ami motivál?

Szeretem látni, amikor kilátogatok a munkaterületre, hogy az emberek odafigyelnek a saját testi épségükre, köszönhetően az általam elmondottaknak. Örülök, hogy a jelenlétemmel csökkenthetem a balesetek előfordulásának kockázatát. Jó érzés, hogy az első alapkövektől végig kísérhetem egy-egy épület felépülését, ami esetenként több évet is igénybe vehet.

Milyen tulajdonságok, személyiségjegyek elengedhetetlenek szerinted ehhez a munkakörhöz? Milyen egy jó munkavédelmi ellenőr?

Nagyon fontos a csapatmunka. Nálunk több koordinátor dolgozik együtt a „mozgó” konténer irodánkban, így elengedhetetlen, hogy képesek legyünk együttműködni és a feladatokat egymás között fel/megosztani. Mivel napi szinten emberekkel dolgozom, ezért fontos hogy empatikus és türelmes legyek, de az építkezés közegéből adódóan fontos a megfelelő fellépés és hitelesség is. A munkavédelmi koordinátoroknak naprakésznek kell lenniük a folyton változó jogszabályok ismeretében. Az építkezési területen dolgozóknak képesnek kell lenniük a sokszor mostoha körülményekhez alkalmazkodniuk (időjárás), az építkezés nem áll le se hóban, se szélben, sem ünnepnapokon.

Vannak előrelépési/fejlődési lehetőség ebben a szakmában?

Mindenki, aki folyamatosan képzi magát, újabb testvér területeket ismerhet meg ( pl.: tűzvédelem) és ezáltal egyre összetettebb munka ellátására lesz alkalmas, akár egy személyben elláthatja egy komplett cég, munkavédelmi, tűzvédelmi és biztonságvédelmi feladatait is. Ebben az esetben a munka felelőssége is nagyban nő.

Ha valakit érdekelne ez a szakma, miket tanácsolnál neki? Hogyan kezdjen neki, mire figyeljen, mire készüljön fel?

Azoknak javaslom ezt a szakmát, akik szeretik ha a napjuk változatosan telik és nem akarnak egész nap a számítógép előtt egy irodában ülni. Szeretnek emberekkel foglalkozni, szívesen követik a folyton változó jogszabályokat, mernek felelősséget vállalni és konfrontálódni bizonyos szituációkban (akár egy felbőszült dolgozót is képesnek kell lenni leszerelni) és képesek önállóan elvégezni a munkát. Hiába dolgozunk csapatban, az épületek mindenkinek a saját felelősségi körébe tartoznak.

 Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala