Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ahogy az elnevezés is mutatja, a munkavédelmi szakember fő feladata, hogy a munkahelyeken az ott dolgozók (és az oda látogatók, ügyfelek) minél nagyobb biztonságban legyenek. Hivatása, hogy megelőzze a baleseteket, személyi  és vagyoni károkat, mindeközben a cég megfeleljen a biztonságra vonatkozó törvényi előírásoknak. 

A munkavédelmis feladata lehet:
- a védőfelszerelések kiválasztása és azok beszerzése
- a munkabiztonságra vonatkozó oktatások szervezése
- az esetleges balesetek kivizsgálása, operatív segítség
- de szintén ő ellenőrizheti a pihenőidő betartását
- és a megfelelő munkakörülményeket is.

Bár a tűzvédelem hivatalosan némiképp eltérő szakterület, sok a hasonlóság, ezért sok munkavédelmis jártas ezen a területen is. 

Egy jó szakember nemcsak a biztonságot növelheti, de a munkakörülményeken is javíthat: ergonomikus kialakítású munkaeszközökkel kényelmesebb és hatékonyabb lehet a munka! Jó példa erre a BMW pár éve kifejlesztett munkavédelmi kesztyűje, ahol a dolgozók kezéhez igazított munkaeszköz csökkentette az operátorok kezére nehezedő terhelést. A gyártósorokon dolgozók naponta többszázszor végezhetik el ugyanazt a mozdulatsort: ez az ízületek kopásához, krónikus fájdalomhoz vezethet, ezért érdemes proaktívan keresni olyan megoldásokat, ami ezt a terhelést csökkentheti. A munkavédelem ugyanis nemcsak a balesetek, károk megelőzéséről szól, de az egészség megóvásáról, prevencióról is. 
 
 Fő a biztonság - mit csinál a munkavédelmi szakember? 
 
Pétert, egy Győr-Moson-Sopron megyei gyártó cég munkavédelmi szakemberét kérdeztük arról, hogy szerinte kiknek ideális ez a munka?
 
"Nagyon fontos, hogy a munkavédelmis tudjon kommunikálni, értsen a dolgozók nyelvén. Sőt, sokszor nem beszélnünk, hanem meghallgatnunk kell őket, mert így derülnek ki olyan problémák vagy rizikófaktorok, amik egyébként rejtve maradtak volna."- mondja, arra is utalva, hogy a technológiák ismerete és a naprakész szaktudás mellett figyelmességre, empátiára is szükség van. "Igyekszem jó viszonyt ápolni a munkatársakkal, nem várom meg a hőségriadó elrendelését a hideg innivalóval - de nem vagyok rest határozottnak lenni sem, ha arra van szükség. Előfordult már nem egyszer, hogy szondával kellett várnom reggel valamelyik dolgozót - ez mindenkinek kellemetlen, de nem hunyhatunk szemet egy-egy ilyen eset felett."
 
Bármennyire elővigyázatosak is vagyunk, időről időre előfordulnak munkahelyi balesetek: "Az oktatásokon nagy hangsúlyt fektetünk a felkészülésre: egy komolyabb balesetnél létfontosságú lehet, hogy időben érkezzen a segítség. Ehhez az kell, hogy mindenki tudja mi a dolga, hol éri el a mentőket, kit kell a kollégák közül azonnal értesíteni és milyen sorrendben. Nem mondok véres részleteket, de mentettünk már meg végtagokat azzal, hogy mindenki tudta, mi a dolga!" Egy üzemi baleset esetén jegyzőkönyvet kell felvenni, nyilatkoznia kell a szemtanúknak, a sérültet elszállítóknak, az elsősegélynyújtóknak is, majd gyakran kivizsgálást is kell indítani.
 
Léteznek külsős és belsős munkavédelmi szakemberek is: a Munkavédelmi Törvény előírásai szerint minden munkáltató köteles legalább középfokú munkavédelmi végzettséggel rendelkező szakembert alkalmazni, kisebb cégeknél azonban akár a cégvezető is magára vállalhatja ezt a feladatkört. A nagyobb gyártó cégek jellemzően saját munkavédelmi osztályt működtetnek a tevékenységük miatt: egy többszáz-többezer dolgozót foglalkoztató termelő cégnél értelemszerűen napi szinten merülnek fel a munkavédelmet illető feladatok, míg egy 4-5 fős irodai munkát végző cégnél jóval egyszerűbb a helyzet és a munkahelyi balesetek esélye is kisebb. 
 
Azoknak, akik munkavédelmi szakemberként kívánnak elhelyezkedni, középfokon munkavédelmi technikus OKJ képesítést kell szerezniük, felsőfokú szakképzésben a munkavédelmi mérnökasszisztens bizonyítvány jöhet szóba, a munkavédelmi szakmérnök elismerést pedig szakirányú továbbképzésben lehet megszerezni.
 
Jelenleg is több mint 30 munkavédelmi állás várja a jelentkezőket országszerte, középfokú és felsőfokú szakembereket is keresnek, pályakezdőként is érdemes megnézni az aktuális hirdetéseket!