Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Pályamódosítás

Mostani cikkünkben a munkavédelmi szakemberek feladatköreit és fontosságát térképezzük fel.

Miért fontos a munkavédelem?

Sokszor nem is sejtenénk, milyen veszélyekre kell figyelnünk egy adott feladat, munka elvégzése során. Az alapvető igények közé tartozik, hogy minden munkavállaló biztonságos környezetben végezhesse a munkáját. A munkavédelem feladata ezeknek a körülményeknek és feltételeknek megteremtése és folyamatos ellenőrzése. A munkavédelem törvények és jogszabályi előírások alapján került szabályozásra, amely szabályok betartása a munkáltatók és a munkavállalók számára is kötelező.

Fontosak a rendszeresen megtartott munka és balesetvédelmi oktatások, illetve a munkavégzéshez előírt védőfelszerelés megléte és azok szakszerű használatának ismerete, alkalmazása. Célszerű, illetve a legtöbb esetben kötelező munkavédelemmel foglalkozó szakember alkalmazása, aki támogatja a vállalkozást a sokféle előírás, szabály betartásában. Így a dolgozók a legnagyobb biztonságban végezhetik a munkájukat, és a szabályok megszegésével járó büntetés is elkerülhető.

Mit csinál egy munkavédelmi szakember?

A munkavédelmi szakember feladata az előírások kidolgozása, fejlesztése és ezek betartása, annál a munkahelynél, amelynek a munkavédelméért felel. A felelősség tehát kiterjed a munkavégzés folyamatára, illetve a munkavégzés szervezeti kockázatainak felmérésére, de a munkaeszközök technikai állapotának ismeretére is.

Kiemelt tevékenysége, a munkát végzők munkavédelmi ismereteinek kellő szinten való biztosítása, tehát az oktatás, és a balesetvédelmi előírások ismertetése, gyakorlatok tartása. A munkavédelmi eszközöket időről-időre ellenőriznie kell, és amennyiben elhasználódást észlel, azonnal pótolnia kell.

Fontos feladata ezek mellett, hogyha véletlenül mégis bekövetkezik valamilyen baleset, akkor annak a körülményeit tisztáznia kell, fel kell tárnia az okokat, és el kell készítenie az erre vonatkozó baleseti jegyzőkönyvet.

A munkavédelmi szakemberek fontossága

A feladatok jelentős részét a munkaterületek folyamatos ellenőrzése teszi ki, de a különböző károsító tényezőket is folyamatosan fel kell mérni. A munkavédelmi szakembernek használnia kell a különböző mérő eszközöket, mint például a gázok, a por, vagy a levegőszennyezettség mérésére, a világítás erősségének meghatározására alkalmas berendezéseket.

Egy munkavédelmi szakember tevékenységének színhelye ott van, ahol a termelő munkát végzik. Ez lehet a szabadban, például vasútépítésnél, az építőiparban, a mezőgazdaságban, a bányászatban, különböző gyárakban, ipari üzemekben vagy más termelő tevékenységet folytató létesítményekben is.

Vannak olyan követelmények, melyeknek egy munkavédelmi szakembernek meg kell felelnie, ilyen például a jó látás, a teljes látótér és térlátás, az ép hallás, a jó beszélőképesség, a fokozott figyelem és az együttműködés.

A szakember legalább középfokú végzettséggel kell, hogy rendelkezzen, és a természettudományos, illetve műszaki jellegű tantárgyak ismerete előnyt jelenthet az ilyen típusú munkavégzés ellátásában.

Egy korábbi cikkünkben, egy Győr-Moson-Sopron megyei gyártó cég munkavédelmi szakemberét kérdeztük arról, hogy szerinte kiknek ideális ez a munka, ha pályaváltáson gondolkodunk, érdemes elolvasni cikkünket.

Amennyiben érdeklik a munkavédelmi álláslehetőségek kattintson ide.

Ezen a héten több, mint 4000 állás közül választhatunk:

Építőipar, Ingatlan: több mint 300 álláslehetőség

Fizikai, segéd, betanított munka: több mint 1500 álláslehetőség

Szakmunka: több mint 3000 álláslehetőség

Gyártás, termelés: több mint 1000 álláslehetőség

Nézzünk szét a lehetőségek között, és jelentkezzünk minél több helyre!

Egy tökéletesen megszerkesztett önéletrajz elengedhetetlen az álláskeresésnél. Minden állásra való pályázásnál a legfrissebb önéletrajzunkat küldjük el, ennek szerkesztésében segítségünkre lehet a Profession.hu önéletrajz-készítője.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala