Így öltözzünk fel az állásinterjúra!

"Az első benyomás kialakítására nem kapunk második esélyt" - tartja a közismert mondás. Ha valahol, akkor az állásinterjúk esetén ez különösen igaz. A The Undercover Recruiter szakértői cikkében úgy fogalmaz, hogy a megfelelő öltözet már fél siker az állásinterjún. Bárhová is megyünk felvételizni, az öltözködés kiemelkedően fontos abban, hogy a HR-es a szereplésünk után úgy érzi-e, hogy megfelelő számunkra az állás.

Ahelyett tehát, hogy ismét automatikusan a "jól bevált" öltöny-nyakkendő vagy az örökzöld kiskosztüm után nyúlnánk a szekrényben, gondoljuk át, hogy valóban a megfelelő öltözékkel vágunk-e neki a megmérettetésnek. 

Így öltözzünk fel az állásinterjúra!

Járjunk utána a vállalati kultúrának

Ismerkedjünk meg a vállalati kultúrával, mert tudnunk kell, hogy az alkalmazottak öltönyben vagy farmerben járnak-e be dolgozni a mindennapok során. Tipikus hiba, amikor a jelölt tetőtől talpig elegánsan jelenik meg a felvételiztető irodájában, miközben a folyosókon végighaladva látja, hogy leendő kollégái rövidnadrágban és flip-flop papucsban vannak. A laza ing nyakkendő nélkül szintén kínos lehet, ha a munkatársak elegáns öltönyben ülnek az íróasztal mögött. 

Az sem mindegy, hogy milyen iparágba jelentkezünk. Egy könyvelőiroda és egy építőipari vállalat dress kódja között is lehet jelentős különbség. Bármilyen irányban térünk is el a vállalati kultúrától, azt a benyomást fogjuk kelteni, hogy kilógunk a sorból és nem tudnánk beilleszkedni a környezetbe, valamint a közösségbe. Ha bizonytalanok vagyunk, nézzük meg a vállalat honlapját vagy érdeklődjünk egy már a cégnél dolgozó ismerősünknél a bevett öltözködési stílusról. 

Így öltözzünk fel az állásinterjúra!További állásinterjú-tippeket itt találhatunk!

Öltözködjünk egy árnyalattal elegánsabban

Ha nem tudjuk eldönteni pontosan, hogy mit vegyünk fel, jobb, ha eleganciában egy hajszálnyival az elvárt feletti szettet választunk. Ha a vállalati dress kód mondjuk "business casual", akkor nyugodtan választhatunk egy sötét öltönyt. Ha a dress kód "casual", akkor öltözködhetünk a "business casual" szabályai szerint. Fontos, hogy a ruházat kényelmes legyen, és egyben feleljen is meg a vállalatnál szokásos megjelenésnek. Ha az öltözködési szabályok nem annyira szigorúak, jó ötlet egy kicsit világosabb összeállítást választani, mert ezáltal kitűnhetünk a tömegből és magabiztosabb benyomást kelthetünk. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Legyen megjelenésünk makulátlan

Fontos, hogy ruházatunk tökéletesen vasalt legyen, ha nem akarjuk, hogy az interjúztató figyelme a gyűrődésekre vagy egy-egy foltra terelődjön. Semmiképpen ne viseljünk olyan ruhadarabot, amelyben nem érezzük jól magunkat vagy soha nem szoktuk viselni, a feszengés ugyanis egyértelmű lesz az interjúztatónak és arról árulkodik, hogy kényelmetlenül érezzük magunkat a szituációban. A hajviseletre ugyanez vonatkozik, lehetőleg ne előző nap próbáljunk ki új hajszínt vagy hajfazont, és aki egyébként nem szokott, kontyot se az interjú előtt csináltasson.

A parfüm és ékszerviselés szintén kritikus pont. Ne vigyük túlzásba, ha nem akarjuk, hogy a HR-es figyelme a mondanivalónkról a csillogó nyakékünkre terelődjön. A nők kerüljék a túl magas sarkú cipőket, férfiak pedig a hátizsákot, e helyett válasszanak bőrmappát vagy aktatáskát. 

Címkék: állásinterjú, dress kód, vállalat, felvételi, öltözködés, stílus, munkakeresés

Szemlézte: Fogas Krisztina