Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A munkahelyi stressz elkerülhetetlen velejárója az életnek. Sokszor már a megérkezéskor a reggeli rohanás és a közlekedés következtében kialakult emelkedett stressz szinttel kezdjük a napot. Pedig nem vagyunk vele kénytelenek!

Lehoczky Mária pszichológus szerint apró változtatásokkal rengeteget tehetünk a stresszmentes munkáért. Tanácsainak megfogadására pedig keresve sem találhatnánk jobb alkalmat az első tavaszi napoknál!

A szakember szerint a munkahelyen a három fő stresszforrást a munkakörnyezet, a kapcsolati zavarok és a teljesítménykényszer jelenti.

MUNKAKÖRNYEZET

Lehet túlzsúfolt, zajos vagy fényszegény. A környezeti feltételek többnyire adottak, így ezeket csak kiiktani lehet némileg.

Megoldás:

1. „A zaj ellen fülhallgatón keresztüli zenehallgatással lehet védekezni, ha ezt tolerálja a közeg. A környezeti ingerek alakításában segíthetnek olyan tárgyak, amelyek pozitív érzelmeket mozgósítanak (pl. fotók, virág, apró dísztárgyak, emlékeket hordozó tárgyak a munkaasztalon, a képernyő hátterén beállított kép). Ezeken időnként elidőzve akár csak fél percig, egy apró, alig látható mosollyal kísérve „hangolhatjuk át” az agyunkat.”

2. „A serkentő italok kávé, zöld és fekete tea fogyasztása élénkítő hatásánál fogva csak tovább növeli a szervezet feszültségi szintjét. Azonban kalóriaszegény gyümölcstea, üdítő fogyasztása az élvezeti értékén túl a megfelelő folyadékpótlást is segíti. A nassolnivalók rágcsálása, bár stresszoldó hatása lehet, hosszútávon elhízáshoz vezet, helyettük fogyasszunk almát, sárgarépát, mely szintén betölti ezt a feszültségoldó szerepet.”

3. „Itt kell megemlíteni a légző gyakorlatokat és a testmozgást is. Észrevétlenül rövid, pár perces lazításként egyszerű légző gyakorlatokkal elérhető a szervezet feszültségének csökkentése. Ez kombinálható a testrészek izmainak megfeszítésével és ellazításával, amelyet a lábfejnél érdemes kezdeni, lábszár, comb, hát, karok, nyak, arc sorrendben végighaladni, az izmokat 5-10 másodpercig feszíteni, majd lazítani 10-20 másodpercig. Keringésjavító hatása mellett az izmok lazítása visszahat az elmére is.”

Így legyünk boldogabbak a munkahelyen!

KAPCSOLATI KONFLIKTUSOK

Ezek a legtöbb munkahelyen előfordulnak és a nem hatékony kommunikációra vezethetők vissza.

Megoldás:

Az ebből eredő stresszt elsősorban kommunikációs technikák alkalmazásával kezelhetjük. A nemet mondás, a szükségletekre épülő egyeztetés és a delegálás abban segít minket, hogy kijelöljük a határainkat és megszervezzük feladatainkat – véli a szakértő.

TELJESÍTMÉNYKÉNYSZER

A teljesítménykényszerből eredő szorongás, mint stresszforrás az egyik leggyakoribb a munkavállalók körében.

Megoldás:

Lehoczky Mária szerint a probléma a célok és az erőforrások összehangolásával, a feladatok strukturálásával csökkenthető. „Ennek egyik hathatós eszköze az időmenedzsment technikák alkalmazása, amely erős önfegyelmet kíván, ugyanakkor a befejezett feladatok elégedettség élménye csökkenti a stresszt. Az online kommunikációt szintén érdemes visszaszorítani és csak meghatározott időközönként átnézni, illetve szelektálni, például az e-mailek esetén óránként vagy másfél óránként olvasni és válaszolni.”

A kérdés, hogy hogyan valósíthatjuk meg a fentieket, ha közben elborít az egész napos multitasking?

Lehoczky Mária szerint a Csíkszentmihályi Mihály által leírt flow, azaz áramlatélmény tudatos megvalósítása a munkahelyen is lehetséges, úgynevezett mikroáramlatok formájában.

„Egy kihívást jelentő, nem rutinjellegű, feladat maximális koncentrációval való elvégzése, miközben az időről sem veszünk tudomást, „eggyé válunk a feladattal”, ez a flow állapot, amely a feladat elvégzése után elégedettséggel tölt el. Az érdektelen, unalmas feladatok is érdekessé válhatnak, ha sikerül elmélyülni. A multitaskingnak ez a legnagyobb hibája, hogy valójában nem egyetlen feladatra koncentrálunk, így nem tudjuk megélni az ilyen apró örömélményeket sem. A jelen pillanatra való koncentráció hiánya az információs kor egyik fő stresszforrása. Az egyre inkább köztudatba kerülő „mindfulness” technika alkalmazása megoldást kínál az ilyen jellegű stressz kezelésére, még a munkahelyen is. Egy 5-10 perces meditációs gyakorlat az asztalnál ülve is végezhető. Internetről letölthetők komplett relaxációs gyakorlatok, ezek hallgatása időben is keretezi a kikapcsolódást.” – foglalta össze Lehoczky Mária.

Ha érdekel, hogyan tehetnénk jobbá mindennapjainkat a munkahelyen, hogyan csökkentsük a stressz és hogyan érezhetnénk magunkat a lehető legelégedettebbnek, akkor kövessük a Profession.hu Facebook oldalát! Rá fogunk jönni, hogy milyen sok minden történik a munkaerőpiacon, és mennyi új, önfejlesztő és karrier jellegű információ közül szemezgethetünk!

Poroljuk le önéletrajzunkat is, és tegyünk egy lépést a jobb, stresszmentes állásért már ma! A leghatékonyabb, ha letöltjük az álláskereső mobilapplikációt: Androidra ittiPhone-ra itt.

Ne feledjük: mindenki megérdemli, hogy olyan helyen dolgozzon, ahol jól érzi magát, értékelik kreativitását, szorgalmát és tehetségét! Minden eszköz és lehetőség a rendelkezésünkre áll: ne érjük be kevesebbel!


Készítette: Khojaste K

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: karrierfejlődés, flow élmény, munkahelyi stressz, relaxációs technikák, tudatosság