Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Akár hosszabb ideje keresünk állást, akár most készülünk váltani, a felvételi beszélgetések nagy stresszt és belső bizonytalanságot okozhatnak számunkra. Ezzel a nézőponttal azonban szinte borítékolható a kudarcélmény, amely tovább ronthatja az esetlegesen megcsappant önbizalmunkat.

Ha tisztában vagyunk a képességeinkkel és szakmai tapasztalatunkkal, fellépésünk is magabiztosságot sugall, ami az eredményes álláskeresés legfőbb kulcsa. Az önismeret és a kellő önértékelés tehát elengedhetetlen, ahogy nagyban növelhetjük esélyeinket azzal is, ha tudatosan felkészülünk az állásinterjúra. Nézzük, mire ajánlott odafigyelnünk!

Így keltsünk jó benyomást az állásinterjún - álláskeresés, munka, karrier

1.    Képzeljük el a helyzetet!

Minden állásinterjú más: a megpályázott pozíció, az elvárások, a helyszín és az interjúztató személye is eltérő az egyes felvételi folyamatok során. Minden esetben érdemes néhány percet szánnunk arra, hogy ráhangolódjunk a beszélgetésre: készüljünk fel a cégből, történetéből, piaci szerepéből, és gondoljuk át, miért is lennénk mi a legalkalmasabbak a meghirdetett munkakör betöltésére. Ezek mentén ki fog rajzolódni számunkra, mely adottságainkat kell kiemelnünk a bemutatkozás során. 

2.    Ismerjük meg az interjúztatót!

Jelentős előnyhöz juthatunk az interjú során, ha tájékozódunk az interjúztató személyéről. Ha csak annyit tudunk, hogy a HR vezetővel fogunk találkozni, nézzünk utána, ki tölti be az adott vállalatnál ezt a pozíciót. Használjuk ki az online világ nyújtotta lehetőségeket, és gyűjtsünk információkat az illetőről: egy esetleges közös hobbi vagy érdeklődési kör nagyban hozzájárulhat a sikeres beszélgetéshez, ha a megfelelő ponton csempésszük be a mondandónkba.

3.    Használjuk ki a testünkben rejlő lehetőségeket!

Mindig öltözzünk az alkalomhoz és a megpályázott munkakörhöz illően, hogy hitelességünket ezáltal is hangsúlyozzuk. Bemutatkozáskor határozottan fogjunk kezet, és köszöntsük barátságos mosollyal az interjúztatót. A beszélgetés közben tartsunk szemkontaktust, amely magabiztosságot sugall, kifejezi érdeklődésünket és a figyelem legfőbb bizonyítéka. A kezünkkel ne babráljunk, lazán engedjük az ölünkbe, vagy kulcsoljuk össze az asztalon.

4.    Fogalmazzunk magabiztosan!

A magabiztos emberek mindig pozitívan fogalmaznak! Kerüljük a feltételes módot és a tagadó formákat, ehelyett használjunk kijelentő mondatokat. A „mindig próbálok időben elkészülni” állítás helyett sokkal határozottabb, ha azt mondjuk: „nagyon megbízható vagyok”. Hasonló hatást kelt, ha a „de” kötőszókat „és”-re cseréljük, így együttműködési- és problémamegoldó készségünket észrevétlenül is kidomboríthatjuk.

5.    Kérdezzünk!

Az érdeklődés érdekessé tesz és kifejezi motivációnkat is, ezért ajánlott néhány releváns kérdéssel készülnünk az interjúkra. Ezek vonatkozhatnak a leendő munkaadónkra, a munkavégzés feltételeire vagy a pozícióra. Kerüljük a sablonokat; hogy igazán jól tudjunk kérdezni, figyeljünk oda beszélgetőpartnerünkre, az elhangzó információkra. Ha szükséges, jegyezzük fel az interjú közben felmerülő kérdésinket, hogy amikor lehetőségünk adódik rá, választ kaphassunk rájuk.

A siker legfőbb titka, hogy higgyünk önmagunkban, szaktudásunkban és képességeinkben! Érdemes időt és energiát szánnunk a felkészülésre a felvételi beszélgetések előtt, hogy meg is tudjuk mutatni mindezt. Figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, és küldjük el jelentkezésünket minél több helyre. De ne álljunk meg itt! Nézzünk szét a jól fizető állások között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, munka, karrier, szakma