Életünk során átlagosan 90 ezer órát töltünk munkával, ám kutatások alapján a munkavállalók csupán 20 százaléka érzi úgy, hogy tevékenységében ki tud teljesedni. Ez elvileg rengeteg boldogtalan embert jelent - írja az Irish Times cikkében.

Íme néhány ötlet arra, hogyan érezzük jobban magunkat munkahelyünkön, vagy mit tegyünk ahhoz, hogy új lehetőségek találjanak ránk:

1. Kommunikáljunk!

Ne feltételezzük, hogy mindenki tudatában van annak, hogyan érezzük magunkat! A szervezeten belül rengeteg embernek fogalma sincs arról, min megyünk keresztül. Mondjuk el a menedzserünknek, ha nem érezzük jól magunkat bizonyos dolgok miatt, de figyeljünk arra, hogy a probléma felvetése mellett rögtön megoldási lehetőséget is kínáljunk!

Fejtsük ki, mi magunk hogyan tudnánk javítani helyzetünkön! Vessük fel, hogyan képzelnénk el feladatköreink módosítását, vagy jelezzük, hogy készen állunk nagyobb felelősséget vállalni az adott pozícióban. Bármi is legyen az, amire vágyakozunk, ne tartsuk magunkban, hanem mondjuk ki!

Így érezzük jól magunkat a munkahelyen 2015-ben!

2. Tegyük fel a kérdést: mit szeretnék csinálni?

Rengeteg dolgozónak kiváló készségei és erősségei vannak, ám ezeknek nem veszik hasznát, mivel nem alkalmazzák őket. Az ok: a vállalaton belül senki sincs tisztában ezeknek a készségeknek a létezésével. Ha jók vagyunk rendezvények szervezésében, kiváló írói vénával áldott meg minket a sors, naprakészek vagyunk a technikai újdonságokban, vagy jól kezeljük a közösségi médiát, akkor feltétlenül hozzuk munkatársaink tudomására.

A kollégák mindig örömmel fogadják, ha valaki segítő kezet nyújt nekik egy project során. Ez által nemcsak arra nyílik lehetőségünk, hogy olyan dologban vegyünk részt, amelyben jól érezzük magunkat, hanem fel is hívjuk magunkra a figyelmet tágabb munkahelyi környezetünkön belül. Mindenki akkor a legjobb, amikor azt csinálja, amit szeret, így válik a munkavégzés az öröm forrásává.

3. Vegyük számba a lehetőségeket!

Ha nem hiszünk abban, hogy jelenlegi munkahelyünkön valaha boldogabban érezhetjük magunkat, gondoljunk arra, hogy még mindig rengeteg lehetőség kínálkozik más cégeknél. Szánjunk rá egy napot, hogy átgondoljuk, mi is az, amit szeretnénk és milyen szempontok a fontosak számunkra.

Fontosabb a fizetés, mint a rugalmas munkaidő? Szívesebben dolgoznánk gyönyörű munkakörnyezetben azon az áron is, ha hosszú távon nincs lehetőség karrierfejlődésre? Ha ezekkel tisztába kerülünk, könnyebben mérlegeljük az elénk táruló új lehetőségeket, illetve boldogabbnak érezhetjük magunkat jelenlegi munkahelyünkön. 

enlightened Bizonytalan abban, hogy jelenlegi munkahelye megfelelő-e Önnek? Olvassa el korábbi cikkünket!

4. Hozzuk ki a lehető legtöbbet önmagunkból!

Képzeljük el, mi történne, ha hirtelen meghirdetnék álmaink állását. Elő tudnánk húzni a fiókból egy kiváló önéletrajzot? Nem elég a jó, vagy nagyon jó életrajz, a benyújtott pályázatnak kiválónak kell lennie. A dokumentumnak egyetlen célja van, hogy meggyőzze a munkaadót arról, hogy érdemes egy órát ránk áldoznia és behívnia állásinterjúra.

Egy kiváló önéletrajz elkészítése számos átírást, szerkesztést, újragondolást és szakértői tanácsot igényel. Kérjünk segítséget, mielőtt még valóban szükségünk lenne rá! Ha akkor kezdjük el a semmiből megszerkeszteni az önéletrajzot, amikor meglátjuk az álláshirdetést, lehet, hogy lemaradunk róla. 

enlightened A Profession.hu önéletrajz és kísérőlevél mintáit itt találja!

5. Szerezzünk tudomást rejtett munkalehetőségekről!

Használjuk ki a karácsonyi időszakot arra, hogy barátainkkal és családunkkal arról is beszélgessünk, hogy milyen folyamatok zajlanak a vállalatnál vagy az iparágban, ahol dolgoznak. Figyeljünk rá, hogy soha ne kérjük tőlük, hogy "szerezzenek" nekünk állást, helyette inkább a véleményükre, tanácsaikra legyünk kíváncsiak, és kérdezzünk rá arra, hogy van-e információjuk új lehetőségekről.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A munkaerőpiacon rengeteg olyan betöltendő állás van, amelyet nem hirdetnek meg, és a munkaadók előszeretettel alkalmaznak olyanokat, akiket kifejezetten ajánlottak nekik. Használjuk kapcsolatrendszerünket és meg fogunk lepődni, milyen lehetőségek tárulnak fel, amikor néhány kérdést felteszünk. 

6. Legyen lelkes a hozzáállásunk!

Bármilyen trükkösnek tűnik, a legtöbben, akik megkapják a munkát, amire vágytak, gyakran a kimagaslóan jó hozzáállásuknak köszönhetik ezt. A pozitív hozzáállás megváltoztatja a viselkedésünket, a viselkedésünk pedig a dolgok kimenetelét. Ne keseredjünk el, ha a cég, ahol dolgoznánk, nem hirdet nyitott pozíciókat. Gondoljunk arra, hogy az illető, aki jelenleg ott dolgozik, lehet, hogy beleesik abba a 80 százalékba, aki nem érzi jól magát, a vállalatnak pedig éppen ránk lesz szüksége.

Címkék: álláskeresés, kollégák, munkahely, hatékonyság, boldogság

Szemlézte: Fogas Krisztina