Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A járványügyi intézkedések alapjaiban változtatták meg a mindennapi életünket: máshogyan dolgozunk, máshogyan kommunikálunk, máshogy fogyasztunk és szocializálódunk. A legtöbben már alig várjuk, hogy vége legyen ennek az átmeneti időszaknak és az életünk ugyanolyan legyen, mint ezelőtt. Az életünk sok területén ez valószínűleg így is fog történni, a munkahelyekre és úgy alapvetően a munkavégzésre viszont jó eséllyel hosszabb távú hatása is lesz a vírusnak. Egy korábbi cikkünkben bemutattuk, hogyan alakulhatnak át az irodák, most a gyárakon a sor: milyenek lesznek a jövő gyárai?

Marad a helyhez kötött munkavégzés

Míg a szellemi munkát végzőknek lehetőségük van otthonról, home office-ban dolgozni, a gyártásban dolgozók számára ez nem adott. A gyártó tevékenység sajátosságaiból adódóan nem lehet távolból végezni a munkát, azokhoz a részfeladatokhoz, logisztikai teendőkhöz, amit lehetne, pedig nincs még meg a megfelelő digitális eszközparkja és infrastruktúrája a gyáraknak. Így aztán egyelőre elkerülhetetlen, hogy idővel a gyári munkások visszamenjenek dolgozni.

Új protokollok lépnek érvénybe

A modern gyárakban már ezelőtt is monitorozták az emberek mozgását, azaz ki megy be és ki, és azt is megnézték, mit visznek be és hoznak ki magukkal. Valószínű, hogy ezentúl nem csak a dolgozók azonosítása történik meg a belépéskor, hanem megmérik a hőmérsékletüket is. A gyárakban szigorítják majd a higiéniai előírásokat; többször fognak fertőtleníteni, még tisztábbak lesznek a mellékhelyiségek és valószínűleg mindenkinek maszkot kell majd viselnie.

A távolságtartás alapvető lesz

Hogy mekkora távolságtartásra van lehetőség az emberek között, az nagyban függ attól, mit gyártanak. Sok helyen meg lehet oldani, hogy a dolgozók elszeparáltan végezzék a munkájukat, de vannak olyan egyszerre két vagy három embert is igénylő gyártási folyamatok például az autóiparban, amit egy ember nem tud elvégezni. Ez alapjaiban változtatja meg a munkavégzés mikéntjét. A változások a szünetekre és pihenőkre is hatnak majd: az ebédlőkben valószínűleg egyszerre kevesebb ember tartózkodhat, a közös használatú eszközök pedig, mint amilyen a mikró, a hűtő vagy a kávéfőző, valószínűleg nem üzemelnek majd, vagy nem úgy mint eddig.

A belföldi gyártás újjáéledhet

A koronavírus egyik hosszútávú következménye lehet, hogy csökken az importált áru mennyisége. Nálunk is volt példa arra, hogy a gyáraknak át kellett állnia arra, hogy maguk termeljék meg a mindennapi élethez és a koronavírus megelőzéséhez szükséges javakat. Sok gyár állt át világszerte fertőtlenítőgyártásra.

Az automatizálás fejlődik

Az automatizálás kulcsfontosságú eleme lesz a gyártás fellendülésének. A robotika terén az utóbbi években elért fejlődés drasztikusan növelte a termelékenységet számos gyártási folyamatban, ezek a folyamatok pedig könnyen megújíthatók és több területen alkalmazhatók. Ez a haladás új munkahelyeket és lehetőségeket teremt majd.

 

Készítette: Profession.hu
A Profession.hu Facebook oldala
A Profession.hu Instagram oldala