Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Laptopozás pizsamában, konferenciahívás egy kávé mellett...számtalan csodás illúzió és közhely kapcsolódik a home office-hoz, aki pedig próbálta, az tudja, hogy legalább ennyi kihívás is. Mert mindig épp frissíteni kezd a gép, amikor határidős feladatot adnánk le, mert szakadozik az internet, mert csenget a postás. A home office mégis szerethető: találjuk meg a legjobbat a helyzetben 5 gyakorlott távmunkában dolgozó 5 bevált tippjével!

1. Kelj fel időben!

Lilla egy budapesti ssc-ben dolgozik, az elmúlt évben már heti 3 nap otthoni munkavégzéssel. Azt mondja, ugyanakkor kel, mint amikor be kell járnia, az utazással töltött idő helyett mozog: "Az elején mindig tovább aludtam, mondván, megtehetem, úgyis belefér! Rá kellett jönnöm, hogy hiába aludtam többet, nem voltam semmivel összeszedettebb. Jobb, ha minden nap ugyanakkor ébredek, a home office-on nyert időben meg inkább lenyomok egy rövid reggeli jógát. A munkatársaim is hálásak: sokkal jobb fej vagyok ilyenkor."

2. Használj videóhívásokat!

András egy kis fejlesztő cég programozója. Eleinte bejártak egy közösségi irodába, de mára a csapat nagy része távolról, rugalmas munkaidőben dolgozik néhány fix megbeszélés kivételével. "Nálunk minden hétfőn van egy hétindító konferenciahívás. Muszáj, hogy videó legyen, azt vettük észre, hogy ha csak hallgatjuk egymást, akkor mindenki mással foglalkozik. Elmondjuk nagyon röviden, hogy mivel haladtunk előző héten és hogy mit tervezünk a hétre. Akivel van közös munkánk, azzal utána külön-külön is beszélünk." 

3. Találd meg az ideális háttérzajt!

Mindenkinek más a munkavégzéshez ideális zajszint: van, aki szereti ha duruzsolnak körülötte, mások szerint könyvtári csendben lehet a legjobban haladni. István, a projektmenedzser a kávéházi háttérzajra esküszik: "Mindegy, hogy hol dolgozom, nálam végtelenített kávéfőzés zajai szólnak a háttérben." Az interneten számtalan hangulatos háttérzajt találhatunk: tibeti hangtálaktól az eső kopogásán át a zsúfolt kávéházi zörejekig. Ha a kedvenc zenénkre tudunk a legjobban dolgozni, hallgassuk - legalább otthon nem szól miatta senki!

4. Dokumentálj!

Lili kolléganője, Bea szerint a távoli munkavégzés egyik fő problémája lehet, hogy nincs látszata, mennyi mindent elvégeztünk. Hiába ültünk egész nap a gépünk előtt, a nap végén mégis be kell számolnunk arról, mivel foglalkoztunk. "Mindig frissítem a teendőlistámat, amit megosztok a csapatommal is. Van egy közös feladatkezelőnk, ahol jól követhető, hogy ki mit csinál. Jó érzés, amikor kipipálok valamit - és nem bánom, ha a felettesem is látja, hogy megint elkészültem valamivel." 

5. Ne felejtsd el "bezárni" az irodát!

A rugalmas munkaidő hipp-hopp végtelen munkaidővé alakulhat: az ember először csak rápillant este is a leveleire, "még gyorsan" megold egy-két teendőt, és könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy reggeltől estig dolgoztunk. Kinga, a szabadúszó szövegíró is beleesett ebbe a hibába: "Sokszor előfordult, hogy éjfélkor még a gépnél talált a barátom egy munka felett. Elkezdtem írni, hogy mivel hány órát foglalkozom -ez sok ismerősömnél amúgy bejárós munka mellett is kötelező- és igyekszem nem szétcsúszni, minden nap betartom a nettó 7 óra munkaidőt. Este 8 után csak kivételes esetekben dolgozom."

Ahogy a válaszokból is kiderül: a gyakorlat teszi a home office mestert! Rázódjunk bele az új ritmusba, találjuk meg a munkahelyünket otthon is. További tippekért ajánljuk korábbi cikkünket, ahol összegyűjtöttünk pár ötletet az otthoni iroda kialakításához.