Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A munkaszerződések döntő többsége a Munka Törvénykönyve szerinti 30 napos határidővel kerül megkötésre. A felmondási idő ledolgozásához a cég ragaszkodhat, de el is tekinthet tőle, függően attól, hogy ki mondott fel, miben egyeznek meg a felek.
Ha a munkáltató mond fel Önnek, akkor a felmondástól számított 2 hetet szoktak ledolgoztatni.

Ági egy közepes szolgáltató cég irodavezetője miután átvette a felmondását azonnal betegállományba vonult sértettségében és még a céges mobilját sem volt hajlandó felvenni. Munkatársai életét jól megnehezítette, mert minden sokkal lassabban ment, nem tudták, mi hol van, mindent kerestek, de néhány nap után belejöttek és hamarosan jött egy új irodavezető és onnantól kezdve minden gördülékenyen ment. Ágit viszont soha többet nem kereste telefonon senki, még búcsú bulit sem szerveztek neki.

Jelen és jövő

Az utolsó hetekben két dologra érdemes koncentrálni: a munka átadására és a következő állás megszerzésére.

A hangsúlyok és a két tevékenységre fordított időarány erősen függ attól, hogy milyen az elválás háttere. Ha váratlanul kapta kézhez a felmondását, akkor nyilván erőteljesen új állás után fog nézni és kevésbé érdekli, hogy mi történik a jelenlegi feladataival. Emberileg ez érthető, ugyanakkor érdemes arra is gondolni, hogy ha a feladatait nem adja át rendben és dokumentálva, akkor még hetek múlva is fogják hívogatni, esetleg az új helyén is, - amikor már régen másra szeretne koncentrálni.

Ha a cége nem jelöli ki, hogy kinek kell átadnia a feladatait, akkor kérdezzen rá. Készítse össze a dokumentációkat és állítson össze egy átadási-átvételi jegyzéket. Fontos, hogy írásos nyoma legyen, hogy mit, milyen állapotban adott át, elkerülendő a későbbi - esetleges - vitákat.

A következő állás megszerzéséhez érdemes azonnal nekikezdeni; ha már úgyis be kell járni, akkor kérjen segítséget a munkatársaitól, vagy ha a kapcsolat elbírja, a főnökétől is. Nem érdemes csendben maradni, és akkor menni a büfébe, mikor senki nem ücsörög a közelben. A vállalati pletykaláncon már valószínűleg mindenki megkapta a híreket az Ön távozásáról. Nyugodtan mesélje el - a lehetőségekhez képest higgadtan - a történéseket és kérdezze meg, hogy van-e valamilyen ötletük, hallottak-e valamilyen lehetőségről, ami Önnek megfelelő lehetne.

  Utolsó napok a munkahelyen  

Ha túl tudja tenni magát a felmondás okozta sokkon, akkor készítse el a szakmai önéletrajzát, és kezdje el hívogatni az ismerőseit is. Minél hamarabb kezd hozzá, annál hamarabb túl lesz a nehezén. Szerezzen, - ha tud - a cégtől, főnökétől referencia levelet, melyben leírják, hogy milyen feladatai voltak, a cég mennyire volt Önnel elégedett. Ez a későbbiekben még jól jöhet.

Értesítse a partnereit, ügyfeleit az elmeneteléről és adja meg a következő elérhetőségét. Ha kell, akkor vegyen egy új feltöltő kártyás mobilt és kreáljon egy új mail címet. A lényeg az, hogy elérhető maradjon. Természetesen itt is jelezheti, hogy új lehetőségeket keres.

Amikor Zoli megkapta a felmondását, akkor, ha nem is azonnal, de írt egy listát, hogy kiktől szeretne elbúcsúzni és a kapcsolat súlyától függően telefonon vagy személyesen minden ügyfelét megkereste és informálta a kialakult helyzetről, illetve jelezte, hogy állást keres. Szerencséje volt! Az egyik partnernél éppen üzletfejlesztőt kerestek és Zoli hamarosan munkába is állhatott.

Csak jót vagy semmit

A lovagiasság szabályai szerint ne mondjon rosszat a volt cégéről. Amíg a felmondási idejét tölti, addig ne tegyen szarkasztikus megjegyzéseket a cég vezetésére, ne sajnálja fennhangon az ott maradottakat és ne célozgasson arra, hogy örül, hogy megszabadult ettől a bagázstól, mert így könnyen ellenszenvessé válhat.

Gondoljon arra, hogy ez egy szűk piac, ahol mindenki ismer mindenkit, így könnyen előfordulhat, hogy a következő munkahelyén is kapcsolatba kerül a volt cégével, szakmai rendezvényen összefuthat a volt főnökével, vagy éppen egykori munkatársától kell majd információt kérnie. Ezért törekedjen a békés megoldásokra, amennyire csak lehet. Ha a felmondási időt le kell dolgozni, azt érdemes korrekten és emelt fővel végigvinni, hiszen nem olyan hosszú az az idő és közben már lehet az állásportálok kínálatát nézegetni és ismerősöktől, kollégáktól segítséget kérni.

Ha azonnal kell menni

Nem ritka az a gyakorlat sem, hogy a felmondás aláírás után kap 30-60 percet a munkavállaló, hogy összerakja a holmiját és kikísérik az épületből. Ez a drasztikusabb változat, itt nincs idő búcsúzkodni, informálódni, ügyfeleket megkeresni. Azonnal megkapja a kilépő papírjait és nem kell többet a kollégák szemébe nézni és elmesélni mindenkinek, hogy mi is történt. Ez a felpörgetett búcsú viszont segíthet abban, hogy gyorsabban nekikezdjen az új állás keresésének, hiszen jobban érzékelhető a valóság, azaz már másnap sincs hová bemenni dolgozni, így szinte rákényszerül, hogy azonnal keresésbe kezdjen.

Egy munkahely elvesztése minden körülmények között stresszel jár, próbálja meg ezt enyhíteni azzal, hogy nem haraggal válik el a munkatársaitól és a volt cégétől.