A felelős munkáltatókat és az álláskereső kisgyerekes szülőket szólítja meg a GYEREVISSZA program. 200 szülő munkához juttatása a cél - mondta Balázs Tibor, a Seed Alapítvány ügyvezető igazgatója a szervezet vállalati társadalmi felelősségvállalásról (CSR) szóló fórumán. Szándékosan nem "kismamákról" beszélt, ugyanis a férfiaknak is lehetőséget adnak a program keretében az elhelyezkedésre vagy vállalkozóvá válásra.

Mit tehet egy cég?

Munkakörök, pozíciók, felvételi rendszerek, karriermenedzsment, munkavégzési formák, munkaidő-modellek, képzések kialakítása - csak néhány azon intézkedési irányok közül, mellyel a HR-szakterület a leginkább tudna hatni arra, hogy munkavállaló-barát legyen a vállalat, illetve kisgyerekesek is örömmel járjanak be dolgozni, megvalósulhasson a munka-magánélet egyensúly.

A családbarát intézkedés, a kisgyerekesek alkalmazása is lehet a CSR része. A vállalati társadalmi felelősségvállalás során a cégek önkéntes alapon üzleti tevékenységükbe integrálnak társadalmi és környezetvédelmi célkitűzéseket. Természetesen a CSR-tevékenységgel nagyon jól építheti a brandjét egy vállalkozás. A fórumon Laukó-Doró Viktória, a Ma és Holnap magazin főszerkesztője a CSR reklámerejéről, Szabó Szilvia, a Tailor marketing & training zöld marketingese, az MMSZ Zöld Tagozat vezetője pedig a társadalmi felelősségvállalásban rejlő marketinglehetőségekről beszélt.

Céges bölcsi, mint béren kívüli juttatás

Hazánkban sajnos nincs kiépülve a kisgyermekkori ellátórendszer, azaz kevés a bölcsőde, emiatt aki még a gyerek óvodáskorba lépése előtt vissza akarna menni a munkahelyére (vagy új állás után nézne), az sem tudja hová tenni a gyermeket.

Mint arról már a Profession.hu is beszámolt: a bölcsődei szolgáltatások díját a munkáltatók adómentesen átvállalhatják. A fenntartói állami és nem állami szervek is lehetnek, például egy munkáltató által a munkavállalók gyermekeinek ellátása céljából fenntartott bölcsőde is ide sorolható.

Így tehát ha egy cég orvosolni kívánja azt a helyzetet, hogy nincs elegendő bölcsődei férőhely a környéken, akkor létrehozhat egy családi napközit, amelynek a nyitva tartása igazodik majd az ott dolgozók beosztásához. Ha még ennél is többet tenne a kisgyermekesekért, akkor akár kialakíthat szoptatószobát is, vagy épp egy játszósarkot, de a nyári gyermekmegőrzésben, táboroztatásban is aktívan részt vehet.

Családbarát munkahelyek

Fontos, hogy a vállalatok családbarát munkahelyekké váljanak, és ezt kommunikálják is a külvilág felé, mert ekkor tudnak leginkább példát mutatni a többi cégnek. Ezt például a nagy nyilvánosság előtt zajló pályázatokkal is megtehetik.

Az idén újra útjára indult a Családbarát munkahely pályázat, amellyel egyebek mellett azt szeretnék elérni, hogy a cégek - például a munkakörök, a munkarend kialakításakor - figyeljenek oda arra, hogy a munka világába visszatérő szülők össze tudják hangolni az otthoni és a munkahelyi teendőiket.

A mostani pályázatot - munkahelytípusoknak megfelelően - négy kategóriában írták ki, és az egyes cégek másfél millió forintot nyerhetnek el. A munkaadók számára a pénzbeli támogatásnál értékesebb lehet, hogy a családbarát emblémát egy évig használhatják. A pályázatok benyújtási határideje augusztus 4. (Részletek.

Más kormányzati intézkedések is vannak, amelyek a gyes, gyed után visszatérő szülőket segítik, ilyen például a munkahelyvédelmi akcióterv keretében járó járulékkedvezmény, amellyel "olcsóbban" alkalmazhatnak a munkaadók kisgyerekeseket. A Seed Alapítvány rendezvényén résztvevők szerint ez nagy segítség lehet a kisgyermekesek újra munkába állásához.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Amíg nem érdeke egy munkaadónak, hogy kisgyermekes dolgozót alkalmazzon (hiszen talál olyat is helyette, akinek nincs gyereke, és nem kell odaérnie a szülői értekezletre vagy otthon maradnia a csemete betegsége miatt), addig nehezen tudnak elhelyezkedni ezek az emberek. Ha viszont előnyt jelent a vállalatnak egy ilyen munkavállaló felvétele, akkor lesznek részmunkaidős állások is - mondta korábban Szalai Piroska, aki Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri biztosaként a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért tevékenykedik.

Szolgáltatások vására

A Seed Alapítvány fórumán jó példaként említették a minden évben megrendezett Civil Licitet. A tavalyi eseményen többek között a kisgyermekes szülők munka világába való visszatérését segítő szolgáltatásra is lehetett licitálni.

Az aukció célja, hogy együttműködésre sarkallja a non-profit és for-profit szektor képviselőit a társadalmi és környezeti fenntarthatóság égisze alatt. Olyan szolgáltatások kerülnek kalapács alá, melyek hasznosak egy vállalat számára, mindennapi működésébe beépíthetők.

Ingyenes képzés

Szakmai eseményeket rendez a Seed Alapítvány a kisgyermekes szülők munkaerő-piaci helyzetének erősítésére, HR-szakemberek és kis- és középvállalatok (kkv-k) részére. Számos követendő példát, hasznos ötletet mutatnak arra, hogyan lehet a gyedről és gyesről visszatérőket családbarát módon, a munka és karrier közötti egyensúlyt megtartva, a munkáltató számára is hatékony és gazdaságos módon reintegrálni a munka világába. A GYEREVISSZA program keretében rendezett képzések és fórumok ingyenesen látogathatók.

Magyarországon a kisgyermekesek foglalkoztatottsági rátája (34 százalék) messze elmarad az uniós átlagtól (58,9 százalék). "A hazainál sokkal kedvezőbb külföldi statisztikákhoz olyan felelős vállalati magatartás párosul, amely lehetővé teszi, hogy rugalmas időbeosztással, kötetlen munkarendben - mégis teljes értékű alkalmazottként foglalkoztassák a kisgyermekes szülőket. Ezek a modellek kis odafigyeléssel adaptálhatóak lennének valamennyi hazai vállalatra is" - hívta fel a figyelmet Balázs Tibor.

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: gyes, gyed, kismama, női munka, álláskeresés