A családbarát közgondolkodás népszerűsítése, valamint családbarát munkahelyek megteremtése érdekében írt ki összességében mintegy 83 millió forint keretösszegű pályázatokat az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális és családügyért felelős államtitkársága - jelentette be a tárca helyettes államtitkára.

Fülöp Attila arról beszélt, a kormány politikájában eddig is kiemelt szerepet kapott a családok támogatása, a gyermekvállalási kedv növelése, és ez már számos konkrét intézkedésben is megjelent. Ezek között említette a családi adókedvezmények rendszerének bevezetését, amely éves szinten összességében 180 milliárd forintot hagy a családoknál, a gyes három évre emelését és a kismamák foglalkoztatása utáni járulékkedvezményeket. Ezeknek a családbarát intézkedéseknek a kiegészítésre hirdették meg a mostani pályázatokat.

A Családbarát munkahely pályázattal egyebek mellett azt szeretnék elérni, hogy a cégek - például a munkakörök, a munkarend kialakításakor - figyeljenek oda arra, hogy a munka világába visszatérő anyák össze tudják hangolni az otthoni és a munkahelyi teendőiket.

A helyettes államtitkár közölte, hogy a mostani, csaknem 23 millió forintos pályázatot - munkahelytípusoknak megfelelően - négy kategóriában írták ki, és az egyes cégek másfél millió forintot nyerhetnek el. Megjegyezte, a munkaadók számára a pénzbeli támogatásnál értékesebb lehet, hogy a családbarát emblémát egy évig használhatják. A pályázatok benyújtási határideje augusztus 4.

A pályázaton korábban mások mellett Családbarát munkahely címet nyert el az Arkon Zrt., az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., Tata és Tapolca város önkormányzata és a Magyar Állami Operaház.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A másik pályázatra - amelyben a családbarát közgondolkodást népszerűsítenék, és 60 millió forint keretösszeg áll rendelkezésre - azok a civil szervezetek, egyházak, egyházi fenntartású szervezetek, médiatartalom-szolgáltatók jelentkezhetnek, amelyek vállalják, hogy olyan közösségi, kommunikációs vagy képzési programokat, előadássorozatokat indítanak, amelyek "a munka és a családi élet összehangolásáról" szólnak.

Az egyes szervezetek fejenként 800 ezer forintot kaphatnak, a pályázat benyújtási határideje július 20-a.

A kiírások szerdán már elérhetőek a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézetnek, a pályázatok bonyolítójának a honlapján, a www.ncsszi.hu címen. A pályázat eredményhirdetése szeptember 15-én lesz.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: gyes, gyed, kismama, női munka, munka-magánélet, családbarát munkahely