Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Otthoni munkavégzés során nehéz elválasztani a professzionális életünket a magánéletünktől, ami az öltözködésünkre is igaz. Ha bejárnánk a munkahelyünkre, valószínűleg olyan ruhát vennénk fel, amit a cégkultúra és etikett megkíván, a saját otthonunkban azonban furcsának tűnhet öltönyben vagy kiskosztümben ülni. Általában a cégeknek nincs egy szigorúan meghatározott öltözködési etikettje a home office-ra vonatkozóan, ettől függetlenül nem biztos, hogy érdemes pizsamában dolgoznunk egész nap. De hogyan érezhetjük ezt a határt, hogyan lőjük be az optimális öltözködést?

Ismerjük meg a cégkultúrát

Az a legtisztább és legegyszerűbb, ha a cégünk rendelkezik hivatalos öltözködési irányelvvel, ún. dresscode-dal, mert ez egyértelműen kijelöli, hogy mit kell viselnünk munkavégzés közben. Ezt otthon is érdemes követni, főleg ha rendszeresek a videóhívások, ahol az egész csapat láthat minket munka közben. Ha nincsenek ilyen irányelvek a cégnél, kérdezzünk rá a felettesünknél vagy a HR-esnél, hogy mennyire fontos a home office-ban a professzionális megjelenés, mit várnak el tőlünk!

Öltözzünk az alkalomhoz

Ha tudjuk, hogy aznap egy fontos virtuális megbeszélésünk lesz, érdemes egy kicsit elegánsabban felöltöznünk, mint egy átlagos napon home office-ban. Ez azt sugallja a másik félnek, hogy komolyan vesszük őt és a munkánkat. Az otthoni munkavégzés egyik előnye viszont, hogy megtehetjük, hogy kényelmesebben öltözködjünk, így sokan választják azt az opciót, hogy felül egy elegánsabb felsőt, blúzt vagy inget viselnek, míg alul egy kényelmesebb, laza nadrágot húznak, amivel az online találkozókon jól mutatnak, de közben mégis komfortosan dolgozhatnak. Ha azonban lehet rá számítani, hogy a megbeszélés közben majd valamiért fel kell állnunk, nem érdemes az alsó ruházatot sem elhanyagolni.

Első a tisztaság és a rendezettség

Nem csak az öltözködésünk fontos home office-ban, hanem a munkakörnyezetünk is. Ha a virtuális meeting közben a kollégáink látják a mosatlan edényeket a konyhában, vagy tele van az asztalunk kacatokkal, az nem vet ránk jó fényt és a saját hatékonyságunkat is romboljuk vele. Iktassuk ki a zavaró elemeket és igyekezzünk úgy megválasztani a videókonferenciák helyszínét, hogy egy semleges vagy egy rendezett, professzionális háttér legyen mögöttünk, ennek hiányában ugyanis szinte feleslegesek az öltözködésünk irányába tett erőfeszítések.

Motiváljuk saját magunkat

Home office-ban gyakran összemosódnak a határok a munka és a magánélet között, amiben segíthet, ha reggel úgy öltözünk fel, mintha munkába mennénk. A pizsama vagy a túl laza öltözet befolyásolhatja a koncentrációt, amitől lehet, hogy romlik a teljesítményünk és a motivációnk, így érdemes lehet az öltözködésünkkel is elválasztanunk az életünk e két területét. Ha pedig végeztünk a munkával, öltözzünk vissza otthoni viseletbe, ezzel is kijelölve magunknak a határt, hogy a nap végén már ne az e-mailek megválaszolásával, hanem a tényleges pihenéssel és kikapcsolódással tölthessük az időt.

Szívesen dolgoznánk távoli munkavégzéssel? Böngésszünk az aktuális távmunkák és a home office lehetőséget is nyújtó állásajánlatok között!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala