Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Bár manapság egyre lazább a dresscode a cégeknél, sokat elárul rólunk, ha strandpapucsban és rövidnadrágban jelenünk meg a munkahelyünkön. Ha azt szeretnénk, hogy komolyan vegyenek minket, az öltözködésünket is ehhez kell igazítanunk, ami a nyári hőségben nem könnyű, de nem is lehetetlen. Cikkünkben pár alapszabályt hoztunk, amit érdemes betartanunk a hétköznapokban, ha szeretnénk lengén, de mégis professzionálisan megjelenni.

Vegyük figyelembe a cég előírásait

A legfontosabb lépés, mielőtt felfrissítenénk a ruhatárunkat, hogy megnézzük, mit vár el a cég ezen a téren, van-e valamilyen előírás, amihez tartanunk kell magunkat. A banki vagy jogi szférában például kisebb a mozgástér, és hiába van kánikula, általában megkövetelik a formális viseletet, ami nők esetében egy nadrágkosztümöt vagy egy térdig érő szoknyával felvett kosztümöt jelent egy lapostalpú vagy alacsony sarkú cipővel, férfiaknál pedig egy inget és zakót hosszú nadrággal és zárt cipővel. A legtöbb cégnél viszont nincs ennyire kötött dresscode, és sokszor a munkavállaló egyéni döntésére van bízva, hogy miben jelenik meg a cégnél – ez felszabadító lehet, de annál nehezebb dolgunk van, ha nem vagyunk tisztában az aktuális stílustrendekkel, és szeretnénk igényesen öltözködni.

Mit akarunk közvetíteni magunkról?

Ha nincs a cégünknél különösebb előírás az öltözködést illetően, a legfontosabb szempont, amit figyelembe kell vennünk az öltözködésünknél, az az, hogy mit szeretnénk közvetíteni magunkról. Jobb esetben valószínűleg azt szeretnénk, hogy a munkatársaink és a feletteseink egy komoly, megbízható szakemberként tartsanak minket számon, amire mindig lehet számítani és aki képes ellátni a feladatait. Egy ilyen ember pedig nem jelenhet meg zokniban és szandálban, sem miniszoknyában, mert elveszi a figyelmet a belső értékekről, helyette a külsőre helyezi a hangsúlyt, amire egy munkahelyi környezetben nincsen szükség. Nőként és férfiként is fontos, hogy a semlegességre és az egyenrangúságra törekedjünk, ne hangsúlyozzuk ki a testi adottságainkat – nem fér tehát bele a professzionális megjelenésbe a vállakat szabadon hagyó ruha vagy felső, a lábujjakat felfedő cipő vagy a túlzott smink. Nőként, ha nem szeretjük a kosztümöt, alternatív megoldásként felvehetünk egy rövidujjú ruhát, férfiként viszont nincs olyan sok lehetőségünk kibontakozni, általában kötelező az ing és a hosszú nadrág, lazább munkakörökben esetleg egy egyszínű ingnyakú vagy sima póló.

Az anyagokkal és a színekkel is variálhatunk

Ha nagyon meleg van odakint, de muszáj formálisan felöltöznünk, a ruhák anyagával tudunk még enyhíteni a hőérzetünkön. A pamuttal vagy a viszkózzal például nem tudunk mellélőni, mert mind a kettő jó nedvszívó képességű, légáteresztő anyag, amibe nem izzadunk bele. A választásnál arra is figyeljünk oda, hogy ne gyűrődjön könnyen az anyag és ne tapadjon ránk, mert az nem csak kényelmetlen, de rossz benyomást is kelt rólunk. A színválasztásnál is érdemes szem előtt tartanunk a cég elvárásait, de nyáron sokat segít, ha világosabb színeket hordunk, mert azok kevésbé vonzzák a hőt. Igyekezzünk ezen a téren is minél semlegesebbek maradni – hacsak a cégnél nem trend a sokszínű és mintás megjelenés, maradjunk inkább az egyszerűbb, halvány színeknél, azokkal biztosan nem véthetünk nagyot.

Öltözzünk át a cégnél

A legtöbb cégnél általában van légkondi, így a legegyszerűbb megoldás a kánikula elviselésére, ha magunkkal viszünk egy irodai váltóruhát és átöltözünk a mosdóban. Így elkerülhetjük, hogy nyakig beöltözve kelljen végigmennünk a városon és izzadt ruhában kelljen dolgoznunk egész nap, de megfázni sem fogunk a túl alacsonyra állított hőmérséklet miatt.

Túl szigorú a cégünk az öltözködés terén? Nézelődjünk az aktuális állásajánlatok között és iratkozzunk fel az állásértesítőre, hogy minél hamarabb megtaláljuk a számunkra megfelelő állást!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala