Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nyakig benne vagyunk a nyárban, a hőmérséklet gyakran kúszik 25-30 Celsius fok fölé, és ha ettől még nem gyöngyözne a homlokunk, adjunk hozzá egy állásinterjút is! Mivel első benyomást csak egyszer tehetünk, meleg ide vagy oda, nem jelenhetünk meg úgy leendő munkahelyünkön, mintha vízpartra készültünk volna. Ahogy arról már korábban is írtunk, minden körülmények között az ápolt megjelenés és a hitelesség a legfontosabb szempont, amikor kiválasztjuk öltözékünket a beszélgetésre. Legyünk önmagunk, szakmaiságunkat megjelenésünk is tükrözze vissza. Piros Erika stylist elárulta, mit viseljünk a forró napokon, és a tiltólistás ruhadarabokra is fény derült.

Ezt ne!

A stílustanácsadó szerint a megfelelő ruha kiválasztása a kánikulában már szinte mindenkinek kihívást jelent. „Alapszabály, hogy viseljük fehérneműt! Igen, ezt manapság sok hölgy elhanyagolja, és melltartó nélkül jelenik meg az interjún, átlátszó vagy vékony, csipke felsőben. Nem illendő. Tiszteljük meg az interjúztatót azzal, hogy nem hozzuk kellemetlen helyzetbe. Hasonlóan rossz választás lehet a túl rövid szoknya, a szűk ruha vagy a mély dekoltázs is. Nem a testi adottságainkra kíváncsiak, kivéve, ha modellnek jelentkezünk. Férfiak esetében, amit nem ajánlanék, hogy rövidnadrágban, trikóban, flip-flop papucsban vagy szandál-zokni kombinációban jelenjenek meg.

Ezt viseljük az interjún kánikulában - állásinterjú, kánikula, megjelenés

A nem megfelelő öltözék miatt akár el is eshetünk az állástól, még akkor is, ha szakmailag mi lennénk a legalkalmasabbak – ezt tartsuk szem előtt! „Az álláskereső hölgyek közül mindig akadnak olyanok, akik sokkal többet mutatnak magukból, mint amennyit kellene. Gyakran szinte nem tudom eldönteni, hogy adott szettet az interjúra szánta az illető, vagy az éppen zajló fesztiválról esett be két koncert között. A legtöbb munkáltató nem nézi jó szemmel az ilyen megjelenést! A kérdező az egész beszélgetés alatt feszélyezve érzi magát, hiszen a pályázó azt a benyomást kelti, mintha nem a tudásával akarná megszerezni a kiszemelt pozíciót. Az összképet jelentősen befolyásolják a lábbelik is: a papucsok és szandálok láttán az első, ami átfut az agyamon, hogy az interjúra érkező nem is veszi komolyan ezt a munkát. Ezt az érzetet kelti a túlságosan kényelmesre vett outfit is, ettől is jobb tartózkodni, különösen azért, mert a beszélgetés legfeljebb egy órás, tehát nem hosszú időt kell kibírnunk az alkalomhoz jobban passzoló szettben” - avat be egy tapasztalt HR-es.

Amit ajánlott betartanunk

Amikor tehát belépünk az interjúra, az interjúztató a külsőnk alapján már néhány másodperc után elkezd kialakítani rólunk egy képet. „Ha a megfelelő öltözéket viseljük, ami erőt és tartást ad számunkra, azzal jó kiindulópontot teremtünk egy sikeres beszélgetéshez. Ahhoz, hogy viseletünk illeszkedjen leendő munkahelyünkhöz, első lépésként tájékozódjunk a cég dress kódjáról: nézzük meg a weboldalát, a közösségi média felületeit. Biztosan találunk rendezvényekről vagy akár a mindennapokról készült fotókat, amelyek árulkodóak lehetnek. Ha nem sikerül információt gyűjtenünk, válasszunk jól szellőző, klasszikus, letisztult darabokat, ez minden munkakör esetén igaz, akár irodába, akár egy gyárba jelentkezünk. Se túl, se alul ne öltözzük a megpályázott pozíciót, legyünk igényesek, mivel az profizmust sugall, de ruházatunkba nyugodtan belevihetjük saját stílusunkat is, hogy ne legyen egyhangú az összhatás” –tanácsolja Erika.

Nézzük, mi az, amivel biztosan nem lövünk mellé! „Férfiaknak tökéletes lehet egy könnyű nyári ing, egy vékony len- vagy vászonnadrággal, zárt cipővel, akár zokni nélkül is, bár titokzoknival higiénikusabb. A rövid ujjú ing már nem stílusos, inkább precízen tekerjük fel az ingujjat, így laza, de elegáns lesz a megjelenésük. Hőségben senki nem várja el, a zakót és a nyakkendőt, ne erőltessük. Nők számára könnyű, de szintén elegáns nyári ruhát javasolnék. Ne legyen átlátszó, se túl szűk vagy rövid. A harisnya ilyen melegben elhagyható. Alkalomhoz illő lehet még egy vékony anyagú nadrág egy elegáns felsővel. Zárt cipő az etikett, de nem gondolnám, hogy egy szép magas sarkú szandál rossz benyomást keltene. Ebben az esetben fontos a szép, ápolt láb és köröm” – sorolja az alternatívákat a szakértő.

Jól működő praktikák

A nagy melegben, főleg a levegőtlen tömegközlekedési eszközökön, elkerülhetetlen az izzadás. Ha messziről érkezünk az interjúra, jó szolgálatot tehet egy váltó-felső, így a beszélgetés előtt lecserélhetjük az esetleg már nem olyan komfortos darabot. Érdemes nedves kendőt, dezodort magunknál tartani (férfiaknak sem ciki!), hogy felfrissíthessük magunkat az utazás után. „Kánikulában mindig érdemes tennünk egy rövid látogatást a mosdóban az állásinterjú előtt: ellenőrizzük, nincsenek-e gyanús foltok a blúzunkon, ingünkön, és nőknek ajánlott a sminkjüket is kiigazítani. Ha már a sminknél tartunk, fontos megjegyezni, hogy a kevesebb több elve nyáron különösen igaz! Rendkívül rossz hatást kelt a vakolatszerű ábrázat, főleg félrecsúszva. A parfümöt közvetlenül az interjú előtt már ne használjunk, elég induláskor. Ne essünk túlzásba, a parfüm nem arra való, hogy elnyomja a kellemetlen szagokat. Ez igaz a férfiakra is” – figyelmeztet a szakember.

A hajunk mindenképp legyen frissen mosott. Ha hosszú, fogjuk össze, mert a csapzott haj egyáltalán nem stílusos. „Viselhetjük kontyban, copfban, vagy fonva, a lényeg hogy ápolt legyen. Az ápoltság alapvető a férfiaknál is, nemcsak a haj, hanem a manapság olyan divatos szakáll és a borosta tekintetében is, ami mindig legyen tiszta és rendezett” – egészíti ki a fentieket Erika.

Fogadjuk meg a fenti tanácsokat, és hozzuk ki a legtöbbet önmagunkból. Amennyiben még keressük álmaink állását, nézzünk szét a legfrissebb lehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy leendő munkáltatónk megtalálhasson bennünket. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, megjelenés, öltözködés, kánikula