Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ahogy arról már korábban is írtunk, a személyes bemutatkozásra való felkészülés a kulcs a sikerhez. De nem elég ismernünk leendő munkáltatónkat, és utánanéznünk a lehetséges interjúkérdéseknek, érdemes átgondolnunk azt is, hogy mit viseljünk ezen a fontos alkalmon. „Az első benyomást nem lehet megismételni. Megjelenésünknek tükröznie kell személyiségünket és céljainkat. Azt, hogy mit várunk valójában a találkozótól. Felvehetünk álarcokat, divatos ruhákat, de magunkat és az interjúztatót is becsapjuk ezzel” - kezd bele a témába Piros Erika, stílustanácsadó.

Hűen önmagunkhoz

Bár nem a ruha teszi az embert, mégis hatásos eszköz lehet, hogy szakmaiságunkat még egy módon alátámasszuk. Ehhez azonban tudnunk kell jól bánni az öltözékünkkel. „A hitelesség elvesztése a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk. Ha megjelenésünk nem azonos a személyiségünkkel, nem leszünk szimpatikusak. Egy klasszikus, letisztult stílusú nő ne jelenjen meg szakadt farmer-tornacipő szettben. Az a férfi, aki laza stílussal rendelkezik, és leggyakrabban farmert, sportcipőt hord, felveheti az öltönyt, de ne viseljen nyakkendőt, így hozzá passzoló laza-elegáns hatást fog kelteni” – fejti ki a szakember.

A megismerés első momentuma a látvány, a hanghordozás, a kézfogás és az illat. Ha valaki ápolt és elegáns, a leendő munkaadó hajlamosabb azt feltételezni róla, hogy intelligens, kellemes és megbízható. A kedvesség és a mosoly mindig pozitív hatást kelt. A ruházatunkkal is fontos üzenetet közvetítünk arról, hogy milyen a személyiségünk, a stílusunk. Állásinterjúra kizárólag kifogástalan állapotú ruhában jelenjünk meg! Ha figyelünk a színek összehangolására is, máris tükrözzük precizitásunkat. Ilyen lehet egy fekete-fehér szett, egy sötétkék összeállítás, vagy ha tetőtől-talpig egyszínűt veszünk fel” – részletezi Erika.

Ezt viseljük az állásinterjún - álláskeresés, állásinterjú, karrier

Amennyiben úgy kívánja a megpályázott munkakör, kreativitásunkat is kifejezhetjük a ruházatunkkal. „Ha összehangolt mintákat, színeket (ilyen például a sárga, narancssárga) és különböző stílusú ruhadarabokat viselünk, azonnal megmutatkozik a bennünk rejlő kreatív szellemiség. Itt a játékosságon van a hangsúly, de ne essünk túlzásba” – figyelmeztet a tanácsadó.

Dress code az interjún?

Minél magasabb pozícióra jelentkezünk, annál inkább ajánlott tájékozódnunk leendő munkáltatónk öltözködésre vonatkozó szabályairól. Azonban ne feledjük, hogy asszisztensként vagy informatikusként is hozzátehet a rólunk alkotott képhez az igényes, cégkultúrához illeszkedő megjelenés. A vállalat weboldala és a közösségi médiában fellelhető fotók sok információt hordozhatnak számunkra. Amennyiben nem találunk konkrét előírást az irodai viseletre vonatkozóan, kövessük az általánosan érvényes öltözködési etikettet.

Az üzleti szférában viselt női öltözékek frontján máig az ideális szoknyahossz körül van a legtöbb bonyodalom. Ennek legalább térdig érőnek kell lennie, és a testszínű harisnya viselése kötelező. Hölgyeknél a másik gyakori, kritikus terület a cipő. Az üzleties öltözködés szabályainak mindenképp a zárt cipők felelnek meg - a nyitott, a lábfejet, lábujjakat szabadon hagyóknak már nem feltétlenül jó az üzenete. A táska ne legyen túl nagy méretű, inkább egy kisebb, elegáns darabot válasszunk. Az iratainkat ne szatyorban, hanem egy mappában vagy egy keményfalú táskában vigyük. Színeket is használhatunk: a piros például vezető pozíciót sugall, a kék a megbízhatóságot tükrözi” – osztja meg a stylist.

A férfiak megjelenését illetően hozzáteszi: „esetükben a megfelelő ingméret, a színösszeállítás és a ruhadarabok összehangolása a legfontosabb. Ha a zakó színe eltér a nadrág színétől, ügyeljünk arra, hogy a nadrág mindig sötétebb legyen, mint a zakó. A cipő mindig tiszta és ápolt, azonos színű az öv színével. Ha visz magával dokumentumokat, azokat mindenképpen egy jó minőségű fekete vagy barna bőrtáskába tegye.

Szeszélyes időjárás

Az ősz beköszöntével nem csak arra kell figyelnünk, hogy elegánsan, az adott céghez illően válasszunk ruházatot, a változékony időjáráshoz is alkalmazkodnunk kell. „Amikor hűvösre vált az idő, tartsuk szem előtt, hogy az interjú egy meleg szobában zajlik. Ha túl melegen öltözünk a kinti időjárásnak megfelelően, máris izzadni kezdünk és idegeskedhetünk a rosszul megválasztott ruhadarab miatt is. A réteges öltözködést javaslom, így levehetjük a felesleges darabokat. Hölgyek számára tökéletes választás egy egybeszabott ruha, zakóval, sállal kombinálva. Hasonlóan jó döntés a szoknya – blúz – kardigán összeállítás. Férfiaknak az ing –nadrág – zakó – sál, vagy az öltöny – ing – nyakkendő – szövetkabát szetteket ajánlom” – tanácsolja Erika.

A szakember szerint minden évszakban kerülendő a kihívó öltözködés, vagyis a nagy dekoltázs, a miniszoknya és a túlságosan magas sarkú cipő. Az ápolatlan haj, köröm és a túlzó smink szintén rossz benyomást kelt. Az elegáns ruházatot egy leheletnyi parfüm és egy visszafogott ékszer teheti teljessé. A férfiak tartózkodjanak  a rövid ujjú ing viselésétől, valamint a hosszú ujjú ing – mellény párosítástól. „Tartsuk észben az örök igazságot: ne divatosak legyünk, hanem stílusosak!

Fogadjuk meg a fenti tanácsokat, és fektessünk kellő hangsúlyt a megjelenésünkre. Gyorsítsuk fel az álláskeresés folyamatát, tartsuk szemünket a  legfrissebb álláslehetőségeken, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy leendő munkáltatónk megtalálhasson bennünket. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, állásinterjú, öltözködés