Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

 A színpad mögött kezdődik minden

Egy fesztivál szervezése már hónapokkal, sokszor akár egy évvel a kapunyitás előtt elkezdődik. A Szigetnél például már télen készül a következő év programja, és egy kb. 50 fős állandó csapat dolgozik egész évben az előkészítésen. Mire a fesztivál indul, több mint 15 000 ember kapcsolódik be valamilyen formában a munkába: hangosítók, építők, biztonsági emberek, vendéglátósok, orvosok, önkéntesek - és még sorolhatnánk.

Csak hang legyen és fény

A színpadok felépítése, a hang és a fény összehangolása alapos tervezést igényel, és a helyszínen is tucatnyi szakember munkáját igényli. A Wacken Open Air például 7 napon át épül, és a teljes energiaellátásért 25 villanyszerelő felel többek között, több ezer tonnányi technikai felszereléssel dolgozva. A színpadi jelenlét a fellépőkön túl mindenhol stage managerek, hang- és fénytechnikusok közös munkájából áll össze, akik sokszor hajnaltól éjszakáig, hosszú műszakokban menedzselik a váratlan helyzetektől sem mentes eseményeket.

Csokis hangyát, valaki?

Egy-egy híres fellépő külön stábot mozgat meg: teljes csapatok dolgoznak azon, hogy az előadók a legjobb hangulatban érkezzenek meg a színpadra. Gondoskodnak a kért felszerelésről, az étkezésről, a pontos kezdésről. És különös fellépői igényekben nincs hiány: évről évre hallani arról pletykákat, hogy egyes előadók egészen bizarr vagy extrém kérésekkel állnak elő. Josh Homme, a Queens Of The Stone Age énekese például nemrég egy interjúban elmondta, hogy ő egy időben csokoládéba mártott hangyasnacket, és egy falra akasztott Írország térképet kért az öltözőjébe.

Reggeltől estig a pult mögött

A vendéglátós csapatok - pultosok, szakácsok, konyhai kisegítők - egész nap talpon vannak. Egy nagy fesztiválon egy átlagos napon több ezer adag étel, ital, snack fogy, és ezt valakinek fel kell töltenie, meg kell főznie, majd el kell adnia. Ráadásul egy nemzetközi fesztiválon többféle nyelven, porban-zajban kommunikálva a vendégekkel. A klasszikus bulis kaják (mint a pizza vagy a nachos) mellett egyre többen választanak vegán vagy valamilyen mentes opciót, sokan kíváncsiak új ízekre, így a nemzetközi konyhák is képviseltetik magukat.

Tiszta WC: az egyik legfontosabb élményelem

Kevésbé látványos, de kulcsfontosságú a takarítók és hulladékkezelők munkája. A Wacken például 150 fős takarítói stábbal dolgozik, akik folyamatosan ügyelnek a mosdók, közlekedő utak és kempingek tisztaságára: ők azok, akiknek a munkája akkor tűnik fel, ha nem működik. A Szigeten önkéntesek is részt vesznek ebben a munkában: csikkgyűjtőket osztogatnak, segítik a pohárvisszaváltást.

Fáslizás főműsoridőben

A biztonsági szolgálatok, orvosok, mentők külön csapatként működnek: csak a Wackenen 1800 biztonsági és 900 egészségügyi dolgozó segíti a résztvevőket. A Szigeten is külön egészségügyi központ működik -2023-ban több mint 200 fős orvosi és ápolói stábbal- elsősegélyként a helyszínen beavatkozva, súlyosabb esetben kórházi ellátással segítve a látogatókat. 

Fesztiváljegy önkéntes munkáért

A Szigeten több ezren vesznek részt az önkéntesprogramban, napi 6 órás műszakokban. Ők segítenek a beléptetésnél, irányítanak, eligazítanak, információt adnak, a műszakjukon túl pedig ugyanúgy élvezik a fesztivált, mint bárki más.

Összefoglalva: egy fesztivál olyan, mint egy ideiglenesen felépített város. Van infrastruktúra, közlekedés, energiaellátás, orvosi rendszer, étkeztetés: és mindehhez több ezer ember munkája kell. Legközelebb, amikor fesztiválra mész, gondolj rájuk is, mert nélkülük se fény, se hang, se hideg sör nem lenne.  

Készítette: Rákász-Losonczy Judit

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala