Az állásinterjún a felvételiztető arra használja a rendelkezésre álló időt, hogy kiderítse, megfelelőek lennénk-e a meghirdetett pozíció betöltésére. Ennek kézenfekvő módja, hogy jól átgondolt kérdéseket tesz fel, melyek segítségével kibontakozhatunk és bizonyíthatjuk rátermettségünket.

A Forbes magazin szakértője szerint azonban sokszor előfordul, hogy a felvételizőnek nincs ekkora szerencséje. A jelentkezők nagy energiát fektetnek az állásinterjúra való felkészülésbe, bizonyos alapkérdésekre készülnek fel, amelyekre előre átgondolt, jó válaszokat fognak adni.

Ám ha az interjúztató nem teszi fel ezeket a kérdéseket, a jelölt bajba kerül, a beszélgetés ugyanis nem abba az irányba halad, amely mindkét fél érdekeit szolgálja. A csapdahelyzetbe került felvételiző zavarba jön, önbizalma lecsökkenhet és nagy eséllyel úgy hagyhatja el az interjú helyszínét, hogy nem volt lehetősége megmutatni, mire képes.

5 fontos kérdést várunk

Ahhoz, hogy válaszaink segítségével teljes képet nyújtsunk magunról, alapvetően öt kérdésre van szükségünk:

1. Miért érdekli Önt a meghirdetett állás?

2. Rendelkezik a megfelelő képzettséggel, képességekkel a pozíció betöltéséhez?

3. Miért gondolja, hogy Ön a legjobb jelölt?

4. Milyen referenciái vannak?

5. Van még valamilyen kérdése?

Michael Kerr, nemzetközi üzleti előadó szerint a legideálisabb esetben a HR-menedzser azzal zárja a találkozót, hogy "Van-e valami, amire nem kérdeztünk rá, de fontosnak tartaná elmondani?". A szakértő szerint erre a kérdésre azért is lenne szükség, mert nem egy esetben egészen fontos részletekről nem esik szó és a felvételiztető nem veszi észre, hogy a legrátermettebb jelöltet kiejtette a rostán.

Ezt tegyük, hogy jó kérdéseket kapjunk

A szakértő hangsúlyozza, hogy ha egy interjúszituáció alatt azon vesszük észre magunkat, hogy nem a megfelelő kérdésekről esik szó, feltétlenül tegyünk lépéseket. Felvételizőként ugyanis elemi érdekünk, hogy képességeinknek megfelelően kibontakozhassunk és felelősségünk van abban, hogy ez megvalósuljon.

1. Készüljünk összefüggő szöveggel az interjúra

Az interjúra tekintsünk úgy, mintha saját magunk szóvivői lennénk. Szóvivőként a bemutatkozó beszélgetés előtt kristálytisztán látnunk kell, hogy milyen üzenetet kell "átvinnünk" a közönségünk számára. Az állásinterjú előtt üljünk le és írjunk le anekdotákat eredményeinkről és sikereinkről. Ha nem a megfelelő kérdéseket kapjuk, ezeknek az előre átgondolt történeteknek a segítségével előnyös irányba terelhetjük a beszélgetést. Bizonyosodjunk meg róla, hogy a kapott kérdésektől függetlenül elmondtuk, amit az interjú előtt elterveztünk.

2. Fordítsuk vissza a kérdést saját javunkra

Ezt a "híd" technikával érhetjük el, melynek lényege, hogy a feltett kérdésre teljes mértékben válaszolunk, de közben ügyesen visszatereljük a szót arra a témára, melyet fontosnak tartunk elmondani.  Például: "Ez a kérdés egy másik szituációra is emlékeztet, amely úgy vélem, igen gyakran előfordul ebben a munkakörben....."

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

3. Ne féljünk jegyzeteket használni

Nyugodtan közöljük az interjúztatóval, hogy annak érdekében, hogy ne felejtsünk el semmit, és hogy segítsük a kiválasztási folyamatot, összeírtunk néhány fontos háttérinformációt, melyet szeretnénk megosztani. Ez a technika magabiztosságot sugall, azt mutatja a felvételiztetőknek, hogy fontosnak tartjuk, hogy a folyamatból a lehető legtöbbet hozzuk ki.

4. Készüljünk saját kérdésekkel

Ez nem csak arról fogja meggyőzni a felvételiztetőt, hogy kutatómunkát végeztünk a vállalatról és többet szeretnénk megtudni a céges kultúráról és célokról, hanem "biztonsági övet" is jelent számunkra arra az esetre, ha nem kapnánk meg  azt a kérdést, amelyet szeretnénk megválaszolni. Például: "Mely az a három legfontosabb tulajdonság, amellyel az ezt a pozíciót betöltő jelöltnek rendelkeznie kell?"

5. Használjuk az utolsó kérdést okosan

Az interjú végén a HR-es általában lehetőséget ad, hogy kérdezzünk tőle, illetve a munkatársaitól. Ha valamely témára nem jutott idő, vagy van egy kritikus kérdés, amelyet nem tettek fel, ragadjuk meg ezt az utolsó lehetőséget. Kérdezzünk rá a szóban forgó témára és a válasz után éljünk a reagálás lehetőségével. Ezzel a módszerrel az interjú végén még új, fontos információt adhatunk magunkról, mely erősítheti pozíciónkat.

6. Írjunk köszönőlevelet

Bárhogyan is sikerül az interjú, az írásos utánkövetés során még egyszer lehetőségünk van arra, hogy kitérjünk olyan dolgokra, amelyeket a felvételi során nem volt lehetőségünk elmondani, illetve megerősíthetjük a legfontosabb információkat.

Címkék: állásinterjú, álláskeresés

Szemlézte: Fogas Krisztina