Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Közelegnek az ünnepek, a boltok kirakataiban már ott virítanak a karácsonyfadíszek, el kéne dönteni, mi legyen a menetrendje az ünnepi családlátogatásoknak, miközben egyre több a céges csapatépítő, szerveződik a karácsonyi parti, és mindennek a tetejében mindenki most szeretné az éves célokat megvalósítani és befejezni az elkezdett projekteket. Egyre több kérés záporozik felénk, vészesen közelegnek a határidők, felhalmozódnak a befejezetlen feladatok és a környezetünkben mindenki felfokozott hangulatban pörgeti a munkát, ami a mi stressz-szintünkre is kihat. Ismerős? Sokan minden évben megfogadják, hogy idén most már tényleg nem őrülnek bele az év végi hajtásba, aztán valahogy ez a fogadalom elszáll és ugyanabban a mókuskerékben találják magukat, mint azelőtt mindig. Így hatalmas megfejtések helyett most mi is inkább arra helyezzük a fókuszt, hogy egyszerűbb, de megvalósítható tippeket adjunk erre az időszakra.

Egyszerűsítsünk mindent

Amikor a világ felgyorsul körülöttünk és minket is sürget, a legjobb dolog, amit tehetünk, ha pont az ellenkezőjét csináljuk – lelassítunk. Ne hagyjuk, hogy felőröljön minket az a rengeteg stressz, ami körülvesz, ehelyett próbáljunk meg egy stratégiát felépíteni a mindennapjainkra, amit be is tudunk tartani és struktúrát ad a mindennapjainknak! Minél nagyobb a nyomás rajtunk, annál inkább érdemes követnünk az előre kitervelt utat, ami azzal is együtt jár, hogy bizony néha nemet kell mondanunk. Gondoljunk bele, hogy minden alkalommal, amikor igent mondunk egy-egy feladatra vagy segítségkérésre, tulajdonképpen minden másra nemet is mondunk, hiszen azokra a dolgokra már nem lesz időnk vagy energiánk. Csak olyan kötelezettségeket vegyünk a nyakunkba, amelyekben biztosak vagyunk, hogy elbírjuk anélkül, hogy felborítanánk az életvitelünket vagy a mentális- és fizikai egészségünk bánná!

Optimalizáljuk a szükségleteinket

Ha sok a dolgunk, hajlamosak vagyunk pont azokról a dolgokról lemondani, amelyek egyébként kiegyensúlyozottabbá tesznek és segítenének elbírni a plusz terhet. Ha korábban kell beérnünk dolgozni, könnyedén hagyjuk ki az egyébként már rituálévá vált reggeli futást, ha tovább dolgozunk és este már túl fáradtak vagyunk, akkor pedig csak legyintünk az esti meditációra. A probléma ezzel az, hogy a rituáléink elhagyása még kaotikusabbá teszi az egyébként is felfokozott hangulatban telt napjainkat és ha mindig pont abból veszünk el, ami egy kicsit visszatölthetné az energiánkat, előbb-utóbb a kiégés szélén találhatjuk magunkat. Próbáljuk meg a szükségleteinket is egyszerűsíteni egy kicsit, és ha nincs időnk reggel felkelni és lefutni egy két kilométeres távot, helyette aludjunk tovább egy fél órával és nyomjunk le egy intenzív edzést a nappaliban! Vagy az esti meditációnk ne fél órás legyen, hanem csak 15 perces, de semmiképpen ne hagyjuk ki! Találjuk meg, hogy mik azok a kompromisszumok, amelyeket meg kell kötnünk a jóllétünk érdekében és működnek!

Priorizáljunk

Lehet, hogy egyszerre rengetegnek tűnik a ránk szakadt feladatmennyiség, de ha okosan priorizálunk, a túlterheltség érzése enyhülni fog és ha nehezebb is ez az időszak, látni fogjuk a végét. Kezdjük minden hetünket és minden napunkat is azzal, hogy átgondoljuk az elvégzendő feladatokat, és fontossági és időrendi sorrendbe állítjuk őket! Ha valami kevésbé fontos, gondoljuk át, hogy tudjuk-e delegálni valakinek, tudunk-e segítséget kérni vagy elhalaszthatjuk-e későbbre, ha valami viszont a prioritási lista tetején van, minél hamarabb álljunk neki és ne hagyjuk, hogy a folyamatosan érkező apró feladatok elvonják a figyelmünket róla! Tartsuk magunkat a tervhez és csak azzal foglalkozzunk az adott időben, amire valóban szánni szeretnénk azt – ez ugyanúgy igaz a munkára, ahogy a magánéletre is. Ha úgy döntöttünk, hogy számunkra prioritás a vasárnapot a családunkkal tölteni, ne rontsuk el azzal, hogy nézegetjük a céges e-mailt és azon aggódunk, hogy kész lesz-e hétfőn a feladat, ha pedig dolgozunk, szánjuk ezt az időt érdemi munkavégzésre és ne munkaidőben intézzük a magánéleti ügyeinket és főleg ne a közösségi médiában töltsük az időnket! A jelenben való létezés a problémáink nagy részére megoldást adhat.

Teljesen lemerültünk és legszívesebben vissza sem mennénk jövőre dolgozni? Valószínűleg nem velünk van a baj, hanem a munkánkkal – válasszunk magunknak olyan állást, amiben jól érezzük magunkat és szívesen csináljuk!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala