Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

December vége a legtöbb munkahelyen a pénzügyi év végével, így a szűk határidőkkel és a hajtással egyenlő, mégis érdemes úgy felállnunk az irodaasztaltól év végén, hogy januárban „tiszta lappal” kezdhessünk. Miért fontos ebben az őrült időszakban is megtalálnunk az időt az elcsendesülésre és a visszatekintésre? Hogyan értékeljük a teljesítményünket és mit tehetünk, ha nem ilyen eredményekre számítottunk? A témát Bán András coach, a Halottnak a coach podcast vezetője segítségével járjuk körbe.

A fejlődés a nyugodt pillanatokban történik

Fontos, hogy időközönként kicsit elcsendesedjünk, visszahúzódjunk a komfortzónánkba, hogy reflektálni tudjunk a mögöttünk lévő időszakra. Ennek nem feltétlenül december végén kell megtörténnie, de fontos, hogy időről-időre számot vessünk a teljesítményünkkel. „Sok munkahely úgy van felépítve, hogy van a pénzügyi év meg a naptári év, és decemberben sokkal több a teendő, mint az év többi részében, tehát kénytelenek vagyunk ehhez igazodni. De ha van választásunk, akkor egyáltalán nem biztos, hogy nekünk ez a ritmus a megfelelő. Ahhoz, hogy ezt az elmélyülést egyáltalán el tudjuk kezdeni, egy viszonylagos nyugalomra, csendre van szükség, és mondjuk a december a munkahelyeken általában mindenről szól, kivéve a csendről. Irreális elvárás, hogy ennek a rohanásnak a kellős közepén tudjuk ezt a reflekciót megtenni. Nem elég, hogy ott vannak az év végi munkahelyi határidők, de van egy csomó szociális kötelezettség is: munkahelyi karácsonyi vacsora, családi kötelezettségek, baráti találkozók” – kezd bele a témába András. Megbosszulja magát később, ha túlhajszoljuk magunkat ebben a felfokozott időszakban különösen, így előre tervezéssel csökkenthető az extra munkamennyiség és kellő időnk juthat magunkra és a magánéleti kötelezettségeinkre is.

Tűzzünk ki reális elvárásokat magunk elé

Sokan hibáznak abban év végén, hogy mind a munkában, mind a magánéletben ez az a hónap, amikor mindent meg akarnak csinálni, ami külön-külön is sokkal több, mint amihez szokva vagyunk. „Miért gondoljuk azt, hogy most ez a decemberi hónap az, amikor a saját teljesítőképességünknek a négyszeresét tudjuk hozni 3-4 héten keresztül? Meg kell nézni, hogy ebből a rengeteg elvárásból mi az, ami reális és lehet, hogy le kell adnunk bizonyos dolgokat. A munkahelyünkön lehet, hogy nem mondhatjuk azt a főnöknek, hogy nem készítjük el az év végi riportot, de a bejglire nyugodtan mondhatjuk, hogy már nem fér bele megsütni és helyette megvesszük a cukrászdában” – magyarázza a coach. Az életünk egyes területeit érdemes egyszerre vizsgálni és meg kell nézni, hogy a követelmények és az erőforrások mennyire vannak összhangban egymással. Ahol a követelményekből nem lehet engedni, ott nézzük meg, hogy erőforrást be tudunk-e vonni, mondjuk hívhatunk-e segítséget.

Vegyük észre a testünk jelzéseit

Ha az évünkre visszatekintve úgy érezzük, egy kudarc az életünk, ne merüljünk el az önsajnálatban, hanem próbáljunk meg változtatni. Ahhoz azonban, hogy észrevegyük, mikor jött el a változtatás ideje, nagyfokú önismeretre van szükség. Vannak persze árulkodó jelek: ha huzamosabb időn keresztül minden reggel úgy kelünk fel, hogy nem érezzük magunkat motiváltnak és nyűg a munka, esetleg megjelennek különböző testi tünetek, például gyomorégés, mellkasi nyomás, folyamatos fáradtság, fülzúgás vagy fejfájás, itt az idő. „Minden kliensemet arra szoktam bátorítani, hogy miután tisztázza magában, hogy neki mire van szüksége ahhoz, hogy elérje a saját céljait, első körben próbálja meg a jelenlegi munkahelyén azokat a változásokat eszközölni, amiket szeretne látni a környezetében. Mert néha egyszerűen arról van szó, hogy sosem kommunikáltunk jól, nem voltunk elég asszertívak, a főnökünk és a kollégáink nem is tudják, hogy nekünk mire van szükségünk, mert sose mondjuk. Mindig csak bólogatunk, aztán meg jön a kiégés. Először próbáljuk meg asszertívan kommunikálni, hogy nekünk mire van szükségünk és adjunk neki időt, hogy megtörténjen a változás. Ha nem történik meg egy időn keresztül, akkor érdemes új munkahely után nézni” – javasolja.

Mindent megtettünk, ami rajtunk múlt?

„Amikor tervezünk, egy csomó olyan tényezőről fogalmunk sincs, ami egyébként a sikert meg fogja határozni és rajtunk kívül áll. Nagyon fontos az év végi önreflexiónál átgondolni, hogy mi mindent megtettünk-e ebben az évben, ami rajtunk múlt? Mert lehet, hogy igen, csak közben volt egy COVID, meg egy háború, meg egy gazdasági világválság.” Érdemes a dolgokat egyben nézni, hiszen lehet, hogy a teljesítményünk nem olyan jó, mint amit elvártunk volna magunktól, viszont mindent egybevetve lehet, hogy annyi minden történt velünk, hogy ennél többet képtelenség lett volna megtenni. Nézzük meg azt is, hogy a cég, ahol dolgozunk, milyen módon, milyen rendszerek mentén működik! „Lehet, hogy a cégünk működése egy stresszforrást jelent nekünk és károsan befolyásolja a teljesítményünket. Ha van egy ilyen és ezen már próbáltunk változtatni, de nem ment, az egy jó ok arra, hogy egy másik céghez átmenjünk.”

Soha ne másokhoz hasonlítsuk magunkat

„Soha ne másokhoz hasonlítsuk magunkat, hanem a korábbi önmagunkhoz. Jobb voltam-e, mint tavaly? Ha másokhoz hasonlítjuk magunkat, az biztos, hogy nem egy fair hasonlítás, mert nem tudjuk, hogy a másiknak mi történik az életében. Milyen extra erőforrásai vannak, ami nekünk nincs? Nem tudjuk, hogy aki szupersikeres a munkájában, annak milyen a magánélete, így felesleges egy fajta teljesítményt kiragadni” – javasolja András. Sokunkra jellemző az is, hogy a dolgok negatív oldalát vesszük észre és nem örülünk kellőképpen a sikereinknek. „Előfordul, hogy ha kapunk egy év végi értékelést, vagy mi magunk átgondoljuk, hogy hogy sikerült az év, akkor azt mondjuk, hogy 90%-ban baromi jó volt, de van ez a 10%, ami nem sikerült annyira jól. Ilyenkor az ember azonnal ráfókuszál arra a 10%-ra, ami nem jól sikerült, azon őrlődik folyamatosan és elfelejti megünnepelni azt a 90%-nyi sikert, amit elért az adott időszakban. Ne csak a negatívokra fókuszáljunk - az egy kártékony kognitív torzítás és megakadályoz minket abban, hogy képesek legyünk ünnepelni a saját sikereinket!”

Ismerjük a saját vágyainkat

Mi alapján tűznénk ki magunknak célokat akár az év végén, akár úgy általában, ha nem ismerjük a saját vágyainkat? Tisztázzuk le magunkban, hogy egy-egy dolgot tényleg el szeretnénk-e végezni, vagy esetleg mások várják el tőlünk. Ha nem hajtjuk magunkat szét év végén, akkor könnyebben fogunk tudni elcsendesedni és a következő évet is bátrabban kezdhetjük el.

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala