Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az IT-ban a jövő – hangoztatjuk a jól ismert mondatot már tizenéve, de talán sosem volt annyira időszerű ez a kijelentés, mint napjainkban. A felgyorsult technológiai fejlődésnek köszönhetően rohamtempóban jelennek meg olyan termékek és szolgáltatások, amelyek komoly informatikai hátteret igényelnek, ezért az IT szakemberek munkájára hatalmas a piaci igény. Ha karrierváltáson gondolkozunk vagy csak érdeklődünk az IT szakmák iránt, de az álláshirdetésekben már a pozíció megnevezése is fejtörést okoz, ez a cikk nekünk szól!

Frontend / Backend programozó (Frontend / Backend Developer)

A frontend és a backend kifejezések gyakran felmerülnek, ha IT szakmákról van szó. De mit takarnak ezek a jól hangzó nevek? A frontend fejlesztés a webfejlesztés egyik területe; minden, amit egy weboldalon látunk (a szövegek, a képek, a gombok, a navigáció), a frontendes munkája. Egy adott program vizuális megjelenése, kinézete mind tőle függ - ha a felhasználó felmegy egy weboldalra, az olyan formában kell, hogy megjelenjen, ahogy a megrendelő/cég elképzelte. Ehhez főként HTML, CSS és JavaScript programozási nyelveket és egyéb keretrendszereket, könyvtárakat használ. Mindeközben a backend programozó feladata, hogy ez a honlap a háttérben jól működjön – időben betöltsön, az adatbázisa megfelelően fusson. Tehát míg a frontendes a programok „külsejével” foglalkozik, a backendes a belső struktúrákkal, a komplexebb funkcionális részek készítésével, a dolgok működésével foglalkozik. Mindkét szakma nagyon keresett és magas fizetések érhetők el, ha ebben dolgozunk.

Full-stack programozó (Full-stack Developer)

A full-stack programozó feladata átlátni egy-egy alkalmazás működését kívülről és belülről egyaránt. Azokat a frontendben és backendben egyaránt jártas fejlesztőket hívják full-stack programozónak, akik a komplex tudásukat felhasználva bele tudnak javítani a munkafolyamatokba és változtatásokat tudnak javasolni technológiai szempontból. Ehhez ismerni kell a felhasználói kezelőfelületek technológiai hátterét, a háttérben futó rendszert és az adatbázis réteget is, így ha a frontend és a backend iránt is érdeklődik valaki, ez egy jó választás lehet, mert az alapoktól egészen a végtermékig átlátja a folyamatokat.

Scrum Master

A Scrum keretrendszert a ’90-es években dolgozták ki a dinamikusan változó környezetre és az egyre specifikusabb ügyféligényekre reagálva. A módszertan célja, hogy egy vállalat minél gyorsabban és hatékonyabban tudjon ezekre reagálni, és a csapat sikeresen le tudja szállítani az adott terméket. A Scrum szigorú szabályok szerint írja elő, hogy egy cégnek hogyan kell működnie, milyen szereplőket kell meghatároznia, milyen meetingeket kell tartania ahhoz, hogy agilisan tudjon válaszolni az igényekre. A Scrum Master feladata, hogy felügyelje ezeket a folyamatokat és terelgesse a csapatot – fontos azonban, hogy ő nem a csapat vezetője, hanem egyfajta coach, aki a külső akadályozó tényezők elhárításában segít. Ahhoz, hogy valaki jó Scrum Masterré válhasson, nem szükséges programozási tudás, de jártasnak kell lenni az IT-ban, a people managementben és kitűnő kommunikációs készségekkel kell rendelkezni. Manapság egyre keresettebb szakma.

Product Owner

A Product Owner feladata, hogy egy adott termék értékét maximalizálja. A piaci igényeket ismerve ő dönt a termékről, de ezt olyan módon teszi, hogy a csapat saját maga hozhat meg olyan döntéseket, hogy mi mikorra és hogyan készül el, ebbe ő nem szólhat bele. A Product Owner nem irányítja a csapatot, csak megpróbálja a figyelmüket a megfelelő irányba terelni, hogy a végtermék minél nagyobb értéket teremtsen. Természetesen mindenki igényét nem lehet kielégíteni egy termék fejlesztése során, hiszen mindig van egy keret, amin belül mozoghat a csapat idő, költség és erőforrás tekintetében, így a Product Owner feladata ezeket az igényeket megérteni, átgondolni a lehetőségeket és a következményeket, majd döntést hozni a megvalósítást illetően.

Adatbányász (Data Scientist)

Az adatbányászat célja az adatok rejtett összefüggéseinek a feltárása. Számtalan üzletágban használják, például bankoknál, telekommunikációs cégeknél, biztosítóknál, a tőzsdén, a kereskedelemben; tehát mindenhol, ahol sok adattal kell dolgozni. Manapság már minden másodpercben rengeteg értékes adatot termelünk, amelyeket matematikai és statisztikai módszerekkel megértve és analizálva egy szervezet értékes információkat szerezhet az ügyfeleiről és ezeket felhasználva képes profitot termelni. A Data Scientist tulajdonképpen összetett számításokkal jelzi előre a jövőbeli viselkedéseket. Rengeteg területen alkalmazható ez a tudás, hiszen manapság már szinte minden területen képződik adat, így ha ezen a szakmán gondolkodnánk, biztosan nem lövünk mellé.

Ha felkeltette az érdeklődésüket ez a terület, nézelődjünk az elérhető IT programozó, fejlesztő vagy IT üzemeltető állások között vagy használjuk a részletes keresőt a számunkra legideálisabb lehetőség megtalálásához!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala