Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Aki most próbálgatja karrierje során először az otthoni munkát, valószínűleg szembesül a legnagyobb kihívással: a keretet adó időbeosztás kialakításával és betartásával. Az otthoni körülmények között a szokásaink észrevétlenül alakulnak át, például reggeli nélkül „indulunk munkába”, azaz ülünk a gép elé, délutánra csúszik az ebéd, és amikor még az estét is a feladatainkkal töltjük, nassolással igyekszünk a magunk kedvébe járni. Nézzük, mit tehetünk azért, hogy egészségesebben teljenek az otthoni munkanapok!

1. Legyenek fix pontjaink

Egyeseknek valószínűleg nem jelent gondot a testük jelzéseire figyelni, így amikor megkordul a hasuk, máris igyekeznek pótolni az elégetett kalóriákat. Sokan vagyunk azonban, akiket könnyedén beszippant a munka, és szó szerint elfeledkezünk az étkezésről, sőt gyakran a kellő vízfogyasztásról is, ráadásul otthon nem feltétlenül emlékeztet rá valaki, hogy eljött az ebédidő. 

Ha ismerős számunkra ez az állapot, némi tudatossággal könnyen megelőzhetjük: határozzuk meg magunknak a főétkezéseink időpontjait, ahogy az egyébként békeidőkben magától értetődő. Akár rögzíthetjük is a 20-30 perces sávokat a naptárunkban, pontosan úgy, ahogy azt egy fontos telefonhívással tennénk. Ha a feladataink jelenleg ennél nagyobb rugalmasságot kívánnak, gondolkodjunk tágabb időintervallumokban, például reggeli legkésőbb tíz óráig, ebéd dél és kettő között, vacsora hat és nyolc között. Ezek a fix pontok remek alapot adhatnak a napunk szervezéséhez is, és segítik az időzített kiszakadást a munkából.

2. Tervezzünk

Az étkezések időzítését gyakran nemcsak a sok teendő nehezíti meg, hanem az a tény is, hogy nem tudjuk, mit együnk, ráadásul két megbeszélés és kimutatás között nincs időnk hosszasan a tűzhely mellett állni. Ilyen dilemmánk korábban, amikor a munkahelyünk éttermében vagy egy közeli kifőzdében ebédeltünk, valószínűleg nem volt. Az ebéd rendelése jó alternatíva lehet, főleg most, amikor számos új éttermet is találhatunk a kiszállítást vállalók között. Valószínűleg sokan voksolnak a gyorfagyasztott és félkész ételekre is, azonban érdemes odafigyelnünk, hogy mit választunk: kerüljük a gyorsfelszívódású szénhidrátokban, cukrokban gazdag változatokat, mert amellett, hogy hízlalnak, gyorsan megéhezünk utánuk. 

Amennyiben tehetjük, vegyük a kezünkbe az irányítást, mivel anyagilag biztosan így járunk a legjobban. Tervezzük meg előre, melyik nap, mi lesz a menü, és azt is, hogy az egyes ételek mennyi idő alatt készíthetők el. Törekedjünk az egyszerűségre: tápláló egytálételekkel, színes salátákkal garantáltan időt spórolunk, ahogy azzal is, ha egy-egy ételből nagyobb adagot főzünk meg egyik nap munka után, vagy esetleg hétvégén. Ha már úgysem mehetünk sehova, fordítsuk a javunkra a társasági program nélküli órákat! 

3. Tartsuk be az alapelveket

Bár most érezhetjük úgy, hogy legkisebb gondunk is nagyobb annál, minthogy mi kerüljön a tányérunkra, azonban tartsuk szem előtt, hogy az immunrendszerünk, a szellemi-, lelki- és fizikai fittségünk a legfőbb védőpajzsunk, vagyis a megfelelő táplálkozásnak jelenleg igen nagy a jelentősége! 

Kövessük a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlását: „A tányérunk fele legyen zöldség, illetve egy kevés gyümölcs, negyede legyen szénhidrát lehetőleg magas rosttartalmú változatban, ami a reggelinél jelenthet például egy teljes kiőrlésű pékárut vagy zabpelyhet, ebédnél barnarizst, bulgurt, esetleg teljes kiőrlésű tésztát. És a fennmaradó egy negyed rész a tányérunkon legyen valamilyen fehérjeforrás: hús, hal, tejtermékek vagy éppen tojás” – részletezte az örökérvényű alapelveket egy korábbi cikkünkben Varga Dóra, dietetikus. Amennyiben szükségünk lenne további iránymutatásra is, kattintsunk az összefoglalóért!

4. Legyünk előrelátóak

Az előrelátás nem egyenlő a felesleges készletek felhalmozásával, sokkal inkább azt jelenti, hogy a terveinknek és az egészséges étkezés szabályainak megfelelően vásároljunk. A mélyhűtő a legjobb barátunk lehet, ha okosan használjuk, és nem a már emlegetett készételekkel, hanem gyorsfagyasztott zöldségekkel és gyümölcsökkel töltjük meg. Húsok mellett rendszeresen iktassunk be halas fogásokat is, e tekintetben a halkonzervek is kínálnak számunkra lehetőségeket, ahogy a teljesen húsmentes ebédekkel is kísérletezhetünk: egy ízletes főzeléket akár mindenmentes verzióban is elkészíthetünk, extragyorsan.

Ha már előrelátás, muszáj említést tennünk a rágcsálnivalókról és édességekről is. Amennyiben érzékeny ez a téma számunkra, a legegyszerűbb megoldás, ha egyáltalán nem tartunk otthon a kedvenc desszertjeinkből, hiszen így garantáltan nem esünk kísértésbe. Kevésbé drasztikus opció, ha egészségesebbel helyettesítjük az elfogyott készletet: egy marék olajos mag, egy pohár gyümölcsturmix, vagy néhány darab cukormentes keksz jó kiegészítője lehet a tudatosan összeállított főétkezéseknek.

És egy extra tipp: 

Mivel otthon dolgozva különösen nehéz elkülönítenünk a munka és a pihenés tereit, főleg most, amikor a kikapcsolódásra is csak a négy fal között van lehetőségünk, ezért érdemes az étkezéseinket e tekintetben is következetesen eltöltenünk. Legyen szó reggeliről, ebédről, vagy a délutáni kávéról, mindig álljunk fel a számítógép mellől, és hagyjuk el a dolgozósarkot, akárcsak a munkahelyünkön szoktuk. Amennyiben van rá módunk, együnk egy másik helyiségben, vagy legalább egy másik asztalnál, ezzel is változatosságot csempészve a napba, a frissítő koffeinadag elfogyasztását pedig akár egy rövid telefonbeszélgetéssel is összeköthetjük, a társasági élmény jegyében.  

Ha épp állást keresünk, kövessük személyes priortásainkat, és szemezgessünk a friss lehetőségek között. Frissítsük, és töltsük fel önéletrajzunkat ide, hogy a munkáltatók is ránk találhassanak, és ha igazán naprakészek akarunk lenni, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan nem maradunk le a nekünk való munkáról! 

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, távmunka, otthoni munka, egészség, étkezés