Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A december valamennyiünket kihívások elé állítja, csupán a kihívások jellegében van különbség: van, aki számára a számtalan lezárandó projekt, váratlan kérés és sokasodó túlóra okoz fejtörést, másokat a karácsonyi előkészületek súlya nyomaszt, és olyanok is akadnak, akik az ünnepek alatti megannyi program és látogatás miatt éreznek már most feszültséget. Bár általános recept nincs a stressz csökkentésére, azonban érdemes merítenünk az alábbi ötletekből, kinek mi segít abban, hogy nyugodtabban teljen az év vége.

A tervezés jótékony hatásai

Az előrelátás életünk valamennyi területét megkönnyíti, és nincs ez másképp ilyenkor sem. Az egészen tudatosak már novemberben megtervezik az év utolsó hónapját, ezzel is minimalizálva a váratlan fordulatokat és így a legjobban kihasználva az időt.

Én jellemzően már október végén, november elején megtervezem a decembert: milyen feladatokat kell kipipálnom, melyek azok a megbeszélések, amelyeknek mindenképp le kell zajlaniuk, hogy aztán a január gördülékenyen induljon, és milyen eseményeken kell feltétlenül ott lennem, amelyekbe beletartoznak a céges vacsorák és a baráti találkozások is. Így tisztán látom, mennyi időt tudok tényleges munkára fordítani, és azt osztom be. A menetrend még így is jellemzően feszes, de azáltal, hogy magam előtt látom, feketén-fehéren a teendőimet, fix időpontjaimat, kevesebb idegeskedéssel vágok bele az év végébe” – osztja meg a két részmunkaidős állásban dolgozó Andrea.

Egy autógyár export osztályán tevékenykedő Katalin a karácsonyi előkészületek tekintetében alkalmazza a fenti technikát:

Évről évre próbálom elkerülni az év végi hajrával járó stresszt, rohanást, kapkodást. Valamennyire sikerrel is járok, de ehhez egyre korábban kezdek el foglalkozni a karácsonnyal. Már november elejétől gondolkodom az ajándékokon, a menün, illetve a menetrenden. Párszor átéltem a "2 nap múlva karácsony, mi legyen az ajándék, mi legyen a menü" krízist, azóta inkább előre tervezek. Még így is rohanás a szenteste, de mégis jobb a hangulatom.

Hasonlóan jár el a pénzügyi területről gasztrovállalkozásba váltó Adrienn is. „A gyerekek ajándékát jó előre kigondolom, és általában online meg is rendelem még novemberben. Hasonló a helyzet a karácsonyi hallal, amit piacon veszek szintén novemberben és adagokban lefagyasztok. Nálam ez abszolút bevált, így teljesen kimaradok a decemberi kapkodásból és túlzsúfoltságból.

Lehet egyszerűbben

Ahány ház, annyi szokás, azonban sok családban elvárás, hogy több fogásos menü kerüljön az ünnepi asztalra, és ajándékhegyek tornyosuljanak a fa alatt, mindezt persze a munkahelyi pörgés mellett kivitelezve. A túlzások azonban kizárólag a belső frusztrációt fokozzák, aligha tesznek hozzá a közös ünnepléshez, ajánlott tehát az észszerűség talaján maradni, akár szakítva a korábbi hagyományokkal is.

Pályamódosítás

A munka világába nemrég visszatért anyuka, Petra remekül koordinálja a családi karácsonyt, egészen egyértelműen kommunikálva a határait is: „Mivel családi házba költöztünk, idén először nálunk lesz a családi karácsonyozás 25-én. Szívesen vállaltam, azzal a kikötéssel, hogy ez amolyan batyus buli lesz, tehát előre megbeszéljük és felosztjuk a menüt, mindenki hoz bele valamit, így nem nekem kell előtte három napig sütnöm-főznöm. Az ajándékokkal is hasonló a helyzet: mivel nálunk a szűk család is nagyjából tizenöt főt jelent, ezért idén kitaláltuk, hogy húzunk családon belül, vagyis mindenki kap is és ad is, de nem kell százfelé szakadnunk.

Adriennéknél régóta a gyerekeken van a fókusz karácsonykor: „Ők kapnak nagyobb ajándékot, a felnőttek csak jelképesen lepik meg egymást. Ami pedig a vacsorát illeti, nálunk nincs több fogásos ünnepi menü és sütögetés, mivel a gyerekek válogatósak, rántott hal, sültkrumpli, tartármártás lesz a vacsora. Ők boldogok lesznek, ezért én is.

Csinálhatjuk másképp is

Bár sokak fejében egészen fix a decemberi forgatókönyv, miért is ne lehetne bármi másképp, mint eddig? Az online bevásárlás adta kényelmet például ma még kevesen használják ki, pedig kevesebb mint fél óra alatt a havi nagybevásárlás is letudható, akár munka közben is, ráadásul cipekednünk sem kell. Az összes rokonunk látogatását sem szükséges karácsonyra időzítenünk, sőt lehetséges, hogy januárban több minőségi időt is együtt tudnánk tölteni, a futólagos ünnepi beköszönés helyett.

Ha úgy érezzük, az egész éves kimerítő munkahelyi helytállás után egy kis pihenésre vágynánk inkább a konyhai teendők helyett, választhatunk egy rendhagyó helyszínt az ünneplésre. A vezetői asszisztensként dolgozó Kriszti és édesanyja számára már hagyomány, hogy kedvenc wellness-szállodájukban töltik az ünnepnapokat. „Számunkra ez a közös ajándék is, szenteste csupán valami aprósággal ajándékozzuk meg egymást. Ez a néhány nap igazi kikapcsolódás és kiszakadás a mindennapokból, amit idén egy színházi élménnel is megkoronázunk.

A munkában sem kell feltétlenül beleengednünk magunkat az őrületbe, ahogy azt Katalin sem teszi: „Nálunk jellemzően már november közepén kezdődik a hajrá, ami a karácsony előtti héten csúcsosodik ki, azonban megtanultam, hogy rajtam múlik, hogyan is kezelem ezt az időszakot. Mivel ilyenkor már mindenki ideges, másképp reagál, mint általában, én leginkább csak csendben teszem a dolgom, és olykor egyszerűen csak tudomásul veszem, ha a fejem felett kiabálnak a kollégák. Igyekszem kívül helyezkedni a feszült helyzeteken, és azt kántálom magamban, hogy nekem jó a kedvem és nem is hagyom elrontani.

Kell egy kis áramszünet

Eddig elsősorban az elintézendőkről, kötelezettségekről vesett szó, pedig ugyanennyire fontos lenne, hogy a pihenésre is dedikáljunk időt, hogy aztán az ünnepeket ne kimerülve, esetleg betegen szenvedjük végig. E tekintetben is a tervezés lehet segítségünkre – ha idén esetleg nem gondoskodtunk néhány szabadnapról, jövőre érdemes ezt megtennünk, vegyünk példát interjúalanyainkról!

A szabadság az szabadság! Ezt a kisfiam születése óta elég jól tudom tartani. A bölcsődei szünethez igazítva már ősszel tudom, mikor leszek szabadságon decemberben, és ilyenkor tényleg csak a családomra koncentrálok.  Korábban vezetőként nagyobb kihívást jelentett a szabadságok menedzselése, hiszen a helyettesítésről gondoskodnom kellett, de úgy gondolom, hogy kellő rugalmassággal és előrelátással ezt is meg lehet oldani” – vallja Petra.

Andrea még novemberben iktatott be egy belföldi kirándulós hosszú hétvégét, hogy feltöltse magát az évzárásra, Adrienn a saját vállalkozását vezetve pedig tudatosan marad ki idén a karácsonyi dömpingből, hogy a gyermekeire tudjon fókuszálni. „Mivel elváltam, a menetrend minden évben más, most szenteste velem lesznek a gyerekek, másnap mennek az apjukhoz, én pedig pihenek, és elmegyek az éves karácsonyi sétámra a Budai Várba – ez segít elrendezni a gondolataimat, néha jó ötletek is születnek a következő évre. Mindent egybevetve a karácsony számomra pár éve nagyon nyugodt és boldog időszak, talán azért is, mert én is változtam, egy ideje ugyanis senkinek és semmilyen elvárásnak nem akarok megfelelni.

Merítsünk a fentiekből, és legyen számunkra is jó értelemben emlékezetes ez a december. Amennyiben azonban törekvéseink ellenére sem sikerül kiszakadnunk a mókuskerekünkből, és csak sodródunk a munka árjával, ideje elgondolkodnunk a váltáson. Kövessük személyes prioritásainkat, keressünk a legfrissebb hirdetések között, és ne felejtsünk el láthatóvá válni a munkaadók számára sem. A számunkra testhezálló munka létezik, és ha energiát fektetünk a keresésbe, meg is fogjuk találni!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, magánélet, december, karácsony, egyensúly